ΤΟΠΙΚΑ

Μαζικές… «κοπάνες» από τις τάξεις ~ Τον Απρίλιο από τελειόφοιτους λυκείων στη Μαγνησία

μαζικές-κοπάνες-από-τις-τάξεις-το-4263

Το 55% των απουσιών των μαθητών έγινε μέσα στον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Μαζικές… κοπάνες από το σχολείο καταγράφηκαν μέσα στον Απρίλιο από τελειόφοιτους των λυκείων της Μαγνησίας. Η… «παράδοση» που θέλει τους μαθητές της Γ’ τάξης των λυκείων να κάνουν χρήση των απουσιών τους ένα μήνα πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις για να διαβάσουν, τηρήθηκε πιστά και φέτος στο νομό. Οι σχολικές αίθουσες είναι σχεδόν άδειες, ενώ τα απουσιολόγια γέμισαν από ονόματα απόντων μαθητών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το φαινόμενο των αιθουσών που αδειάζουν κάθε χρόνο προς το τέλος των σχολικών μαθημάτων και πριν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων, πήρε πολιτική διάσταση. Παρενέβησαν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «όσο πλησιάζει η έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των μαθητών που συνειδητά απουσιάζουν από τα σχολεία τους. Ετσι, κατά την περίοδο αυτή μεγάλος αριθμός υποψηφίων αφιερώνει το χρόνο του σε μαθήματα συμπληρωματικής εκπαίδευσης, αντιμετωπίζοντας τα σχολικά μαθήματα ως περιττή απασχόληση. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά προβληματική και οδηγεί στην απαξίωση της παρεχόμενης από τα σχολεία μας εκπαίδευσης τόσο στα μάτια των μαθητών μας όσο και των οικογενειών τους». Οι δύο βουλευτές μάλιστα ζητούσαν ποσοστά απουσίας των μαθητών της Γ’ λυκείου μέσα στον Απρίλιο και μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Με αφορμή την ερώτηση, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε στοιχεία για τις απουσίες των μαθητών της γ’ λυκείου και από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Τα στατιστικά που προέκυψαν στη Μαγνησία έρχονται να επιβεβαιώσουν και επίσημα ένα χρόνιο πρόβλημα στο δημόσιο σχολείο: τα ποσοστά των απουσιών μέσα στον Απρίλιο είναι της τάξης του 43% και σε ορισμένα λύκεια αγγίζουν και το 55%. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας μαθητής έχει κάνει 100 απουσίες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι περισσότερες, 43 έως 55, αφορούν μόνο μέσα στον Απρίλιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στα ΕΠΑΛ είναι 18% στη Μαγνησία. Το πρόβλημα επισημαίνεται κάθε χρόνο από τους διευθυντές των λυκείων τόσο προς τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας όσο και προς την ΕΛΜΕ, ωστόσο κρίνεται δύσκολο να δοθεί λύση.

Οι μαθητές φροντίζουν να κρατούν απουσίες και τις χρησιμοποιούν όλες μαζί λίγο πριν τις πανελλήνιες προκειμένου να αφιερωθούν στο διάβασμα και στα μαθήματα στα φροντιστήρια, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να διδάσκουν σε σχεδόν άδειες αίθουσες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου