ΤΟΠΙΚΑ

«Στενός κορσές» για το Βόλο

στενός-κορσές-για-το-βόλο-424206

Τις τελευταίες μέρες έχει συγκεντρώσει την μήνιν όλων των Βολιωτών. Επώνυμοι και ανώνυμοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στο πρόσωπό του. Ο λόγος για τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, που μετά την απόφαση για υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου συγκέντρωσε πάνω του όλη την οργή και τη δυσαρέσκεια της πόλης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Δυσφορία και οργή που ήταν συσσωρευμένη ακόμη από την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων αλλά βγήκε τώρα στην επιφάνεια καθώς ο υπουργός Πολιτισμού στο θέμα του Ολυμπιακού Βόλου αποδείχτηκε πέραν του δέοντος «λαλίστατος», ρίχνοντας ουσιαστικά λάδι στη φωτιά κάθε φορά που εκδιδόταν μία απόφαση κατά της βολιώτικης ομάδας.

Σαν υπουργός ο κ. Γερουλάνος δεν έχει επισκεφτεί ποτέ το Βόλο. Ούτε όταν ακόμη η πόλη μαζί με τη γειτονική Λάρισα προετοίμαζαν ως διοργανώτριες πόλεις τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.

Όλες οι προσκλήσεις των τοπικών φορέων κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων και η γενικότερη αίσθηση που είχε δημιουργηθεί στην πόλη ήταν ότι «δεν περιλαμβάνεται στα πλάνα» του υπουργού Πολιτισμού. Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού οι αιρετοί του Βόλου και της Μαγνησίας που έχουν συναντήσει για θέματα της περιοχής τον κ. υπουργό, ενώ ελάχιστες φορές σύμφωνα με πληροφορίες έχει προεδρεύσει σε συσκέψεις με τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Ακόμη και όταν αυτό έχει γίνει οι συνεργάτες του δημιουργούν την αίσθηση ότι «γίνονται για διατηρηθούν οι ισορροπίες» και για να μην γκρινιάζουν οι βουλευτές.

Μας είχε πάντα πλάτη…

Από την ημέρα που ανέλαβε το τιμόνι στο υπουργείο Πολιτισμού (μετά την αλλαγή διακυβέρνησης) και ενώ ο Βόλος ήταν Μεσογειακή Πόλη, δεν κατέστη δυνατό να πείσει τον κ. Γερουλάνο να αφιερώσει ούτε μισή μέρα για να επισκεφτεί την πόλη. Ακόμη και όταν άρχισαν να πέφτουν βροχή οι κίτρινες κάρτες από τη ΔΕΜΑ, ο κ. Γερουλάνος ήταν απών.

Αγνοούσε επιδεικτικά υπομνήματα, επιστολές και εκκλήσεις της πρώην Δημοτικής Αρχής του Αλέκου Βούλγαρη αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ δεν αποδέχτηκε καμία από τις προσκλήσεις για να επισκεφτεί τους αθλητικούς χώρους. Τουναντίον έβρισκε πάντα χρόνο για συνεντεύξεις σε μεγάλα ραδιοφωνικά δίκτυα των Αθηνών αλλά και μεγάλες εφημερίδες για να «προετοιμάσει την κοινή γνώμη» για το «φιάσκο» που θα ακολουθούσε με τους Μεσογειακούς, που ακυρώθηκαν τελικά με άλλοθι την οικονομική κρίση.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι και το νέο σίριαλ με τον Ολυμπιακό Βόλου, ο κ. Γερουλάνος παραμένει άφαντος. Η δέσμευση για αντισταθμιστικά οφέλη στο Νομό Μαγνησίας με αφορμή την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων, αποδείχτηκε «γράμμα κενό».

Ο κ. Γερουλάνος έχει, υποτίθεται, αναλάβει να συντονίσει σύσκεψη με τα τρία συναρμόδια υπουργεία, Πολιτισμού, Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, χωρίς όμως η σημερινή Δημοτική Αρχή του Βόλου να έχει λάβει οποιαδήποτε ειδοποίηση, ενδεικτικό και αυτό της στάσης που τηρεί.

«Τη συνάντηση αυτή ακόμη την περιμένουμε επτά ολόκληρους μήνες. Και φυσικά η κυβέρνηση δεν ξεμπερδεύει με το “mea culpa” του κ.Γερουλάνου, όταν ως Δήμαρχος Βόλου του έθεσα το θέμα στην πρόσφατη συνάντησή μας» σημειώνει σε δήλωσή του χθες ο κ. Σκοτινιώτης.

Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του εκτός από τον αθλητισμό, πολιτισμό και τουρισμό, αναδεικνύεται σε έναν μεν ισχυρό υπουργό, για τη Μαγνησία όμως και στα υπόλοιπα θέματα δεν έχει κουνήσει το μικρό του δαχτυλάκι.

Συνεχίζει να προκαλεί

Ακόμη και χθες και ενώ μία ολόκληρη πόλη είναι ανάστατη, ο υπουργός Πολιτισμού επιμένει να «προκαλεί». Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, σχολιάζοντας το αρνητικό κλίμα στο Βόλο, υπογραμμίζει: «Αμφισβητώ το αν και κατά πόσο μια ολόκληρη πόλη, είναι έτοιμη να κατέβει στο δρόμο, για να υπερασπισθεί προέδρους τους οποίους το ίδιο το ποδόσφαιρο έχει αποκλείσει δια βίου από τους χώρους του. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου θέλει να δει την εξυγίανση. Και στο κάλεσμα αυτών των ανθρώπων ανταποκρίνεται η Πολιτεία».

Σε άλλο σημείο εξάλλου υπογραμμίζει: « Δεν αδικώ τους τοπικούς βουλευτές και τους τοπικούς παράγοντες. Βρίσκονται κάτω από πίεση στη συγκεκριμένη φάση. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Τι έλεγε ο κ. Σκοτινιώτης στο ραδιόφωνο; Αφού είπε διάφορες σκληρές κουβέντες, πρόσθεσε πως «αν η κάθαρση πάει μέχρι το τέλος, εγώ θα την υποστηρίξω». Άρα δική μας δουλειά τώρα είναι να αποδείξουμε και στον κ. Σκοτεινιώτη και σε οποιονδήποτε άλλον που το αμφισβητεί, ότι αυτό που κάνει η Πολιτεία δεν αφορά στο Βόλο και την Καβάλα αλλά στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου».

«Προσκρούουμε στο ίδιο πρόσωπο…»

Ο κ. Σκοτινιώτης δεν άφησε αναπάντητα τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Πολιτισμού χθες στα ΝΕΑ για τον Ολυμπιακό Βόλου.

«Προτιμήθηκε, όπως τονίζει, να επισπευστεί η έκδοση μιας πολιτικής, ουσιαστικά, απόφασης, η οποία προσβάλλει όχι μόνο τους φιλάθλους του Ολυμπιακού Βόλου, αλλά μια ολόκληρη πόλη, ανεξάρτητα από το αν κάποιος στηρίζει τη μια ή την άλλη από τις ιστορικές μας ομάδες, ανεξάρτητα ακόμη και από το αν κάποιος ασχολείται ή δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Προσβάλλει μια ολόκληρη πόλη που έβλεπε τον Ολυμπιακό Βόλου να κερδίζει στους αγωνιστικούς χώρους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη, και να αποσπά το θαυμασμό του φίλαθλου κόσμου.

Πώς αλήθεια θα αισθάνονταν οι κάτοικοι οποιασδήποτε άλλης πόλης, όταν όλα αυτά συνέβαιναν μέσα σε ένα μόλις οχτάμηνο;

Και απέναντι σ΄ αυτό το καθολικό αίσθημα πικρίας και αδικίας, ποια οφείλει να είναι η στάση της τοπικής πολιτικής ηγεσίας;

Και ποια μπορεί να είναι η στάση της τοπικής κοινωνίας, όταν τόσο στην υπόθεση της αφαίρεσης των Μεσογειακών Αγώνων, όσο και στην υπόθεση του Ολυμπιακού, προσκρούουμε στο ίδιο πρόσωπο, δηλαδή στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο;

Ως Δημοτική Αρχή κινηθήκαμε και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με βάση σαφείς αρχές.

Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας είναι η σθεναρή υπεράσπιση των πραγματικών συμφερόντων της πόλης μας, των κατοίκων της και των συλλογικών τους εκφράσεων. Καμία πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα δεν θα μας κάνει να αποκλίνουμε από τη θέση αυτή.

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας με τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς να κρύβουμε τίποτε, χωρίς στρογγυλέματα και, φυσικά, χωρίς να υποκύπτουμε στις σειρήνες του λαϊκισμού, αλλά και χωρίς να παγιδευόμαστε σε αφ’ υψηλού προσεγγίσεις κοινωνικών φαινόμενων και λαϊκών αντιδράσεων» καταλήγει ο Δήμαρχος Βόλου.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου