ΤΟΠΙΚΑ

Δέσμευση για αναπτυξιακό πρόγραμμα

δέσμευση-για-αναπτυξιακό-πρόγραμμα-454248

Νέα συζήτηση για το φιάσκο των Μεσογειακών Αγώνων, προκάλεσε προχθές στη Βουλή, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Μέσω επερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ, προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, έγινε μία ευρεία συζήτηση για τους λόγους της απώλειας των Αγώνων του 2013 από το Βόλο και την Λάρισα, ενώ ζητήθηκε επίμονα από τον κ. Παύλο Γερουλάνο να αναλάβει δεσμεύσεις ότι τα χρήματα που θα διατίθονταν για τους Μεσογειακούς (126 εκατομμύρια ευρώ), θα δοθούν για έργα ανάπτυξης της Θεσσαλίας, όπως είναι το κοινό αίτημα που έχουν υποβάλλει οι τοπικοί φορείς. Τελικά, ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος για άλλη μία φορά επέρριψε ευθύνες στη ΔΕΜΑ ότι ήθελε να διοργανώσει Αγώνες – φιέστα, αναγκάστηκε να δεσμευτεί για το Πρόγραμμα Επενδύσεων που ζητεί η Θεσσαλία, καθώς και για το πρόγραμμα ανάδειξης της Θεσσαλίας ως προορισμό, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει συγκεκριμένα ποσά και έργα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Πολιτισμού, ανέφερε ότι όταν η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε τους Αγώνες, «ήταν ένα «πάρτι» εκατομμυρίων, χωρίς όραμα και στόχευση: εκατομμύρια για υποδομές, πολλές από τις οποίες ήταν συζητήσιμης αξίας, εκατομμύρια σε πρόχειρες κατασκευές και για την υπόθεση της Θεσσαλίας ούτε ένα ευρώ». Ο κ. Γερουλάνος άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως για κάποιους να είχε μεγαλύτερη αξία η «φιέστα» από ό,τι η ανάδειξη της Θεσσαλίας και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια πήρε άλλη κατεύθυνση, ενώ η ΔΕΜΑ είχε λάβει τις εγγυήσεις που ζητούσε και γνώριζε πως τα 126 εκ. ευρώ ήταν υπεραρκετά για να γίνουν σωστά οι Αγώνες.

Για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, είπε, ήμασταν και είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη και εκεί στοχεύουμε σήμερα, γι’ αυτό, αυτό το οποίο έχουμε δυνατότητα να κάνουμε είναι να εκπονήσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θεσσαλία, απελευθερωμένο από κάποιες από τις δουλείες που είχαν οι Μεσογειακοί Αγώνες και να βοηθήσουμε την περιοχή να αναπτυχθεί έτσι όπως θα έπρεπε και έτσι όπως εκείνη σήμερα θέλει.

«Μαζί, λοιπόν, με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα διασφαλίσουμε ότι η Θεσσαλία δεν θα στερηθεί κάτι από την απώλεια των Αγώνων. Αντίθετα, θα επιλέξει και εκείνη μαζί μας τις προτεραιότητές της. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε να φέρουμε σε διαβούλευση στην τοπική κοινωνία ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα, με έμφαση στην υποδομή και στην προώθηση της περιοχής. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα λάβει υπ’ όψιν τις τουριστικές, αθλητικές και πολιτιστικές προτεραιότητες της περιοχής, θα συμβάλει στην προώθηση του πρωτογενούς τομέα –και εδώ θα συνεργαστούμε και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το καλάθι ελληνικών προϊόντων- και θα ενισχύσει και θα αξιοποιήσει τις παρούσες υποδομές, αντί να κάνει λυόμενες κατασκευές. Αυτό που μπορώ να πω απ’ αυτό εδώ το βήμα είναι ότι κανείς δεν θέλει και κανείς δεν πρόκειται να στερήσει από τη Θεσσαλία την ανάπτυξη που δικαιούται», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως οι προτεραιότητες κάποιων δεν ήταν η Θεσσαλία, αλλά να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, για να δώσουν κύρος σε μια διοργάνωση, η οποία το στερείται.

O βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ροντούλης ζήτησε από τον κ. Γερουλάνο να διευκρινίσει πόσα και τι ύψους ποσά δαπανήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2007 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2011 για τους Αγώνες, αλλά και να απαντήσει τι θα γίνει με τις αθλητικές διοργανώσεις των Special Olympics, της Ολυμπιάδας Κωφών και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ Νέων. Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση πως κινήθηκε με πολιτική υστεροβουλία, έχοντας κατά νου το ορόσημο των εκλογών. «Φανήκατε κατώτεροι των περιστάσεων. Να ξέρετε ότι οι Θεσσαλοί δεν θα σας συγχωρήσουν ποτέ αυτό που κάνατε και τα επίχειρα των ενεργειών σας θα τα εισπράξετε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, οψέποτε αποφασίσετε να την κάνετε», κατέληξε.

Ο βουλευτής Μαγνησίας, Παύλος Μαρκάκης, στάθηκε από την πλευρά του στο περιεχόμενο της σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2007 στην Πεσκάρα, αναφερόμενος στα έργα των Μεσογειακών Χωριών που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως θα πρέπει η διαβούλευση που θα γίνει με τους τοπικούς φορείς για τη διάθεση των 126 εκ. ευρώ να είναι ταχεία και αποτελεσματική.

Ζήτησε δε, αναλυτική κατάσταση για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την προετοιμασία της διοργάνωσης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου