ΤΟΠΙΚΑ

Eπιφυλάξεις για το «πρώτο ένσημο» ~ Υπό αίρεση πως θα λειτουργεί το μέτρο

eπιφυλάξεις-για-το-πρώτο-ένσημο-υπό-420797

Με σκεπτικισμό υποδέχτηκαν τα συνδικάτα την πρωθυπουργική εξαγγελία για τους ανέργους από 18 έως 29 χρόνων – Οι ενστάσεις του Εργατικού Κέντρου Βόλου

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό υποδέχτηκαν τα συνδικάτα την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο», που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους από 18 έως 29 χρόνων, χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

Το κίνητρο, που παρέχει το πρόγραμμα στους άνεργους νέους, είναι εξάμηνη απασχόληση και μηνιαία προσαύξηση, με κρατική επιδότηση του μισθού, που θα περιλαμβάνεται στην ατομική σύμβαση εργασίας τους κατά 100 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή 50 ευρώ για μερική. Το ίδιο ποσό επιδότησης του εργατικού κόστους προβλέπεται να έχει και ο εργοδότης.

Σημειώνεται πως διαφέρει ουσιωδώς από τα προγράμματα επιχορήγησης του εργατικού κόστους των επιχειρήσεων για την πρόσληψη άνεργων νέων σε θέσεις εργασίας, που έχει ιστορικά υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ ως προς τέσσερα στοιχεία. Πρώτο, καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού αναφοράς παρέχοντας ατομικό δικαίωμα σε όλα τα μέλη του, δεύτερο, η πρωτοβουλία ανήκει στον άνεργο να βρει την ενδιαφερόμενη επιχείρηση προκειμένου να επιδοτηθεί, τρίτο, δεν θέτει προϋπόθεση την απασχόληση των ανέργων σε νέα θέση εργασίας, ώστε η επιχείρηση να μην έχει κίνητρο να υποκαθιστά το ήδη υπάρχον μη επιδοτούμενο προσωπικό και, τέταρτο, εγκαινιάζει για πρώτη φορά χρηματική επιβράβευση της εύρεσης εργασίας ως κίνητρο για αναζήτηση εργασίας, δηλαδή την «ενεργοποίηση» των ανέργων.

«Μπορεί να είναι ένα κίνητρο, ώστε οι εργοδότες να προσλαμβάνουν πιο εύκολα νέα παιδιά, που δεν έχουν καμία όσμωση με την αγορά εργασίας, όμως αυτό που είναι κυρίαρχο είναι οι άνεργοι νέοι να μπορέσουν να αποκτήσουν σταθερή απασχόληση», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σχετικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος.

«Οταν τα περισσότερα νέα παιδιά σήμερα έχουν συσσωρευμένη γνώση και δεξιότητες και αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για την ανέλιξη μίας επιχείρησης, εκτιμώ πως θα πρέπει να θεσπιστούν επιπλέον κίνητρα για την εξάλειψη της ανεργίας σε αυτό το τόσο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας», συνεχίζει ο ίδιος.

Το πρόγραμμα επιδότησης του «πρώτου ενσήμου» θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του 2022. Η ενίσχυση ανέρχεται στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά, δηλαδή τα 600 ευρώ, θα λαμβάνει ο εργαζόμενος, επιπλέον του μισθού του, ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα 600 ευρώ ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Για παράδειγμα, έστω ότι προσληφθεί από την 1η Φεβρουαρίου 2022 νέος εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό 569 ευρώ (καθαρά). Ο εργαζόμενος θα δικαιούται επιδότηση 600 ευρώ για 6 μήνες, δηλαδή για το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουλίου 2022. Οι πραγματικές καθαρές αποδοχές του θα ανέρχονται σε μηνιαία βάση σε 669 ευρώ (569 ευρώ/μήνα κατώτατος μισθός συν 100 ευρώ/μήνα μέσω του «πρώτου ενσήμου»). Οι αποδοχές θα είναι κατά σχεδόν 15% αυξημένες σε σχέση με εκείνες που θα ήταν χωρίς την ένταξη στο πρόγραμμα «πρώτο ένσημο».

Οσον αφορά στον εργοδότη, ο οποίος θα λαμβάνει επίσης 600 ευρώ σε εξαμηνιαία βάση για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του εργαζομένου του που προσλαμβάνεται με τον κατώτατο μισθό των 569 ευρώ, θα καλύπτει, μέσω της σχετικής επιδότησης, το 17,5% σε μηνιαία βάση του κόστους του μισθού (100 ευρώ/μήνα: 569 ευρώ/μήνα).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου