ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα αφανισμού των αγροτών

μέτρα-αφανισμού-των-αγροτών-415008

Ξεσηκωμός αγροτών, κτηνοτρόφων και συνεταιρισμών από άκρη σε άκρη της Μαγνησίας – Τις αντιδράσεις τους καταγράφει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Κάτω από το χαλί… μπαίνουν προς το παρόν τα σκληρά μέτρα για τους αγρότες, τα οποία περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Δύο 24ωρα πριν το δεύτερο κρας τεστ για την κυβέρνηση και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα μέτρα που αφορούσαν τους αγρότες βγήκαν εκτός του νομοσχεδίου, που έρχεται προς ψήφιση από τη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.

Χρόνο ανασύνταξης των δυνάμεών τους λαμβάνουν οι παραγωγοί, με δεδομένο ότι τα μέτρα εξόντωσής τους, όπως τα χαρακτηρίζουν, θα βρεθούν σύντομα και πάλι μπροστά τους.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε την κραυγή απόγνωσης εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στη Μαγνησία. Η θέση, στην οποία θα περιέλθει, όπως τονίζουν, η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή είναι κάτι περισσότερο από δεινή. Μιλούν για ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή από τη φορολογία εισοδήματος από 13% στο 26%, την προκαταβολή φόρου από 27,5% γίνεται 100%, τη φορολόγηση ολόκληρων των επιδοτήσεων χωρίς όριο αφορολόγητου, τα αγροτικά εφόδια με ΦΠΑ από 13% στο 23%, το κόστος ενέργειας από 13% στο 23%, τον τριπλασιασμό της εισφοράς του ΟΓΑ, την κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου.

«Από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένας βαρύς λογαριασμός τουλάχιστον 2 δισ. που μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματος του», τονίζουν, λέγοντας ότι τα μέτρα, εάν γίνουν αποδεκτά, οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωσή τους και στην εγκατάλειψη της γης.

Συνεταιρισμός Δήμητρα: «Οι αγρότες είναι ξεκρέμαστοι»

Για καταστροφή του αγροτικού κόσμου κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δήμητρα Γιάννης Κίτσιος. Οπως είπε, το κόστος της παραγωγής είναι υψηλό, ενώ οι τιμές διάθεσης των προϊόντων είναι χαμηλές λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα. Φάρμακα και λιπάσματα κοστίζουν ακριβά. Η εφαρμογή των μέτρων θα έχει ως συνέπεια τη συρρίκνωση του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου.

Οι επιδοτήσεις σήμερα ζουν τον αγρότη. Αν φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, τότε δεν θα υπάρχει παραγωγή. Θέλουμε να συνεισφέρουμε στο ελληνικό κράτος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν άλλα μέτρα αν θέλουν να βρουν πόρους για προϊόντα όπως το χύμα τσίπουρο, τα οποία και αφαιρούν τζίρους δισεκατομμυρίων από το κράτος και κάνουν και κακό στη δημόσια υγεία.

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης είναι σήμερα μία βοήθεια για τον αγρότη, καθώς τον κρατά να συνεχίσει να τα φέρνει βόλτα. Ολα αυτά αν καταργηθούν, τότε θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η υποδομή ώστε ο αγροτικός κόσμος να μπορέσει να στηριχθεί. Αν και δόθηκαν επιδοτήσεις, ωστόσο δεν έγιναν εργοστάσια γεωργικής εκμετάλλευσης, ώστε σήμερα εν καιρώ κρίσης οι αγρότες να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Οι αγρότες είναι ξεκρέμαστοι, ανοργάνωτοι χωρίς καμία υποδομή» συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΕΑΣ Αλμυρού: «Μας αφανίζουν»

«Αφανίζουν τον αγροτικό κόσμο». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού Λεωνίδας Κωτούλας. Οπως εξήγησε «δεν υπάρχει αγρότης, ο οποίος θα μπορεί να επιβιώσει με τόσο επαχθή φορολόγηση. Ο κόσμος της αγροτιάς δύσκολα τα κατάφερνε με τα παλαιότερα δεδομένα. Τα νέα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν στην πραγματικότητα. Δεν θα μπορεί κανένας αγρότης- κτηνοτρόφος να πληρώσει τους φόρους, καθώς δεν περισσεύουν χρήματα. Ή δεν θα παράγει καθόλου ή δεν θα πληρώνει. Εμείς πιστεύαμε ότι ο κλάδος βίωνε τις χειρότερες στιγμές του τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια αλλά τελικά έρχονται χειρότερα, αφανισμός. Σήμερα ήδη το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη από όλες τις πλευρές, το πετρέλαιο κοστίζει, τα φάρμακα, οι ζωοτροφές. Η ΕΑΣ στηρίζει και στηρίζεται από τον αγρότη. Οι συνέπειες θα μετακυλήσουν και στην ΕΑΣ Αλμυρού όπως είναι φυσικό».

Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Πτελεού: «Θα αποτελέσουν ταφόπλακα»

Πάση θυσία τροποποίηση των μέτρων για τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πτελεού Γιώργος Κεχαγιάς. Οπως είπε ότι «ιδιαίτερα για εμάς που είμαστε σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με μοναδική καλλιέργεια την ελιά τα μέτρα θα αποτελέσουν ταφόπλακα. Ο αγροτικός κόσμος δεν είναι αντίθετος να βοηθήσει αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Το σχέδιο Νόμου πρέπει να τροποποιηθεί. Πως θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις στο 26% όταν φέτος δεν έχουν σοδειά και μπορεί να μην έχουν εκ νέου και το επόμενο χρόνο; Η κατάσταση είναι ήδη τραγική, ειδικά μετά το δημοψήφισμα. Τα πάντα έχουν παγώσει.

Ο Συνεταιρισμός αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα οικονομικό βάρος. Με τη λειτουργία του δίνει ελπίδα στον ντόπιο παραγωγό να συνεχίσει. Αν ο αγρότης φορολογηθεί, τότε ο αντίκτυπος θα είναι εξίσου αρνητικός και για εμάς. Ολα είναι αλυσίδα» κατέληξε.

Γυναικείος Συνεταιρισμός Πτελεού: «Η ζημιά θα είναι μεγάλη»

Εντονη ανησυχία και φόβος για το αύριο υπάρχει με αφορμή τα σκληρά μέτρα για τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που ανακοινώθηκαν στο Γυναικείο Συνεταιρισμό Πτελεού. Η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αλεξάνδρα Αθανασίου, είπε ότι «δεν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε όλα αυτά τα μέτρα». Οπως εξήγησε, σήμερα καταφέρνουμε ίσα – ίσα να βγάζουμε τα έξοδα του Συνεταιρισμού και να μένει ένα χαρτζιλίκι για το κόπο όλων των γυναικών. «Με τη λίγη δουλίτσα που είχαμε τα καταφέρναμε. Τώρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αν ακριβύνουν όλα τα προϊόντα ο κόσμος πως θα αγοράζει αυτά που φτιάχνουμε; Πίτες, γλυκά, κουλούρια θα φορολογηθούν» πρόσθεσε.

Η ζημιά στον αγροτικό κλάδο θα είναι μεγάλη. Μιλώντας ως αγρότισσα η κ. Αθανασίου είπε ότι «με τις επιδοτήσεις που έχουμε ελιές καλύπτουμε τα φάρμακα για τις ελιές του επόμενου χρόνου που δεν έχει σοδειά. Σαν κέρδος δεν μένει τίποτα».

ΕΑΣ Πηλίου – Β. Σποράδων: «Μας πλήττουν ανεπανόρθωτα»

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Διανελλάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων, υπογραμμίζει ότι το σύνολο του αγροτικού κόσμου εκφράζει την αντίθεσή του απέναντι στα μέτρα που «θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τον αγροτικό κόσμο». Το υπόμνημα διαμαρτυρίας που έστειλαν οι αγροτικοί φορείς της περιοχής μας στους βουλευτές της Μαγνησίας και το αρμόδιο Υπουργείο, ζητώντας από τους καθ’ ύλην αρμοδίους να προτάξουν ένα ηχηρό «όχι» στα συγκεκριμένα μέτρα, αποτυπώνει την αγωνία αλλά και τις αντιδράσεις του συνόλου του αγροτικού κόσμου. Ο κ. Διανελλάκης επισημαίνει ότι αν εφαρμοστούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, «θα καταστούν πολύ δύσκολες οι μέρες για τον Ελληνα αγρότη, τουλάχιστον σε αυτόν που θέλει να ζήσει από το αγροτικό του εισόδημα».

Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου: «Μέτρα καταστροφής»

Η αγωνία είναι ανάλογη και για τα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών των νησιωτικών περιοχών, με τον Τριαντάφυλλο Λιθαδιώτη, αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου, να κάνει λόγο για «μέτρα που θα αποβούν καταστροφικά για τους αγρότες». Παράλληλα ο ίδιος επισημαίνει ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με διαφορετικά κριτήρια οι αγρότες των νησιωτικών περιοχών, δεδομένου ότι «πάντα τα νησιά είχαν υψηλότερο κόστος ζωής και γενικά υψηλότερο κόστος στα προϊόντα λόγω μεταφορών». Ο κ. Λιθαδιώτης κάνει λόγο για μέτρα που συνιστούν μεγάλες δυσκολίες για τους αγρότες, ειδικά των νησιωτικών περιοχών, οι οποίοι επιβαρύνονται από το κόστος της μεταφοράς πρώτων υλών και προϊόντων. Κατά συνέπεια «θα έπρεπε να μειωθεί και άλλο ο ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα αλλά και στα προϊόντα όλου του νησιού. Εχουν επιβαρυνθεί ήδη τα πάντα και έρχεται μια δεύτερη δύσκολη κατάσταση, για να προσθέσει νέα βάρη» τονίζει ο ίδιος.

Γυναικείος Συνεταιρισμός Γλώσσας Σκοπέλου: «Είναι ό,τι χειρότερο»

Σε αγώνα δρόμου που θα επιτρέψει την επιβίωσή τους έχουν επιδοθεί την ίδια στιγμή τα μέλη των γυναικείων συνεταιρισμών των νησιωτικών περιοχών. «Κάνουμε μεγάλο αγώνα για να καταφέρουμε να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Αν εφαρμοστούν όμως τα νέα μέτρα, θα είναι πολύ δύσκολη η επιβίωσή μας. Είναι ό,τι χειρότερο για μας» επισημαίνει η Ελένη Χήρα, πρόεδρος του Αγροτουριστικού Γυναικείου Συνεταιρισμού Γλώσσας Σκοπέλου. Καταθέτοντας τον έντονο προβληματισμό της η κ. Χήρα κάνει λόγο για ένα καθημερινό αγώνα δρόμου σε εποχές δύσκολες, με μειωμένη τουριστική κίνηση, τουλάχιστον στη διάρκεια του Ιουλίου. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα, η κ. Χήρα υπογραμμίζει ότι «εάν εφαρμοστούν οι αυξήσεις, θα είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα».

Γυναικείος Συνεταιρισμός Αλοννήσου: «Στεκόμαστε όρθιοι με αγώνα»

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει στο σημείο αυτό η Νίνα Δροσάκη, πρόεδρος του Γυναικείου Αγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού Αλοννήσου, η οποία υπογραμμίζει ότι τα μέλη του συνεταιρισμού κάνουν αγώνα για να μακροημερεύσει η προσπάθειά τους. Η κ. Δροσάκη τονίζει ότι έχουν ήδη αυξηθεί οι τιμές στους ξηρούς καρπούς και τις πρώτες ύλες, γενικότερα, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να μην αυξηθούν οι τιμές πώλησης των προϊόντων του συνεταιρισμού. «Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ. Κάνουμε αγώνα για να τα βγάλουμε πέρα, να πληρώσουμε το ενοίκιο, τα πάγια έξοδά μας. Κάνουμε μεγάλο αγώνα για να κρατηθούμε» τονίζει η κ. Δροσάκη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η φετινή χρονιά είναι δύσκολη για όλους».

Λεχώνια: «Θέμα χρόνου ο αφανισμός μας»

Θέμα χρόνου χαρακτηρίζουν τον αφανισμό τους οι παραγωγοί των Ανω Λεχωνίων, αν ισχύσουν οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών. Η φορολογία θα εξανεμίσει το αγροτικό εισόδημα και θα αφανίσει τον αγροτικό κόσμο και την αγροτική παραγωγή.

«Δεν λέμε να μην φορολογούμαστε. Λέμε να φορολογούμαστε τόσο όσο να μας επιτρέπεται να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανω Λεχωνίων Γιάννης Αλπάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Πήλιο είναι ήδη εμφανής η εγκατάλειψη της γης και η απαξίωση της παραγωγής. Τη δεκαετία του ’80 οι καλλιεργητές ήταν περίπου στο 25%. Πλέον περιορίζονται στο 5% -εκ των οποίων το 60% είναι αγρότες άνω των 70 ετών- και είναι θέμα χρόνου η περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, αν ισχύσουν τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αλπάκη, στα Λεχώνια καλλιεργούνται αχλάδια, δαμάσκηνα, κυδώνια, κεράσια, βερίκοκα, κορόμηλα και ελιές, που όμως δεν εξασφαλίζουν παρά ένα πενιχρό μεροκάματο στους αγρότες.

Για παράδειγμα για κάθε 1 τόνο αχλάδια το καθαρό κέρδος των καλλιεργητών σήμερα ανέρχεται σε μόλις 300 ευρώ. «Αν ισχύσουν τα μέτρα, το κέρδος θα περιοριστεί στο μισό, στα 150 ευρώ. Ηδη ζούμε με τα αποθέματα προηγούμενων ετών. Κινδυνεύουμε να βρεθούμε χρεωμένοι επιπλέον έστω κι αν σταματήσουμε να καλλιεργούμε», σημείωσε ο κ. Αλπάκης.

Αγριά: «Αρμαγεδδών για τον αγροτικό κόσμο»

«Αρμαγεδδών» για τον αγροτικό κόσμο, αποκαλεί το νέο φορολογικό σύστημα, το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγριάς Κώστα Ιωάννου.

Στην Αγριά η αγροτική παραγωγή αφορά κατά βάση στην καλλιέργεια ελιάς, αχλαδιού και κυδωνιού και ήδη το εισόδημα των αγροτών είναι περιορισμένο.

«Χτυπάνε την παραγωγική βάση. Διαλύουν τον αγροτικό τομέα. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να ασχοληθεί κανείς με την καλλιέργεια της γης. Μας τελειώνουν», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

«Εκτός από το γεγονός ότι ξεζουμίζουν εμάς ως αγρότες, θα υπάρξει πρόβλημα άμεσα και με τα εργατικά χέρια εξαιτίας του εργόσημου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι παραγωγοί στην Αγριά δεν αποκλείουν τίποτα για το μέλλον. «Θα πάμε μέρα με τη μέρα. Βλέποντας και κάνοντας», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.

Δράκεια: «Τελειώνουν το μικρό αγροτικό κλήρο»

Εντονες οι αντιδράσεις και από τους αγρότες στη Δράκεια, όπου καλλιεργούνται κυρίως μήλα, αχλάδια, κεράσια, κάστανα και ελιά. «Μας τελειώνουν. Οσοι έχουμε μικρό αγροτικό κλήρο και άρα εισόδημα, τελειώνουμε», είπε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας Νίκος Κάπελας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι για ένα τόνο μήλα, σήμερα το κέρδος είναι 200 ευρώ και αυτό θα περιοριστεί στα 100 ευρώ με την ισχύ των νέων μέτρων.

«Τι να πληρώσουμε; ΟΓΑ; Ασφάλιστρα ΕΛΓΑ; Φυτοφάρμακα; Καύσιμα; Πέρυσι για καύσιμα μόνο ένας μικρός αγρότης χρειάστηκε 5.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Κάπελας.

Ο αγροτικός κόσμος δεν φαίνεται καν να σκέφτεται για αύξηση της τιμής στα αγροτικά προϊόντα. «Ποιος θα τα πάρει πιο ακριβά; Εδώ δεν ξέρουμε αν θα εμφανιστούν έμποροι για να πάρουν τα προϊόντα μας και τι τιμές θα μας δώσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Προβληματισμός στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ζαγορίν»

«Εάν αυτά τα μέτρα που αφορούν στη φορολόγηση των αγροτών ψηφιστούν αυτό θα σημάνει αφανισμό του κλάδου» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Αντ. Λάσκος . Θέλουμε να πιστεύουμε ότι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση θα αντιληφθεί ότι

δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζεται καμία διαφορά μεταξύ του αγροτικού επαγγέλματος και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Εμείς ως συνεταιρισμός βασιζόμαστε στην αγροτική παραγωγή. Οι αγρότες έχουν υποστεί σημαντική μείωση του εισοδήματός τους. Εάν κληθούν να φορολογηθούν κιόλας τότε σε συνδυασμό με τις αυξήσεις που έχουν εγκριθεί σε λιπάσματα και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες, δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε παρά να βάλλουμε λουκέτο, διότι τα μέλη μας θα έχουν υποστεί σημαντική οικονομική ζημία και δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η προσωρινή αναβολή- συνέχισε ο κ. Λάσκος, θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά ώστε να βρεθεί μία λύση που θα απαλλάξει τους αγρότες από τη φορολογία από το πρώτο ευρώ.»

«Μέτρα που θα μηδενίσουν τις καθαρές αποδοχές» ~ Κραυγή αγωνίας και αίτημα επανεξέτασης από τον αγροτικό κόσμο Ζαγοράς και Ανατολικού Πηλίου

Τη βαθύτατη ανησυχία για τα μέτρα που έχουν προαναγγελθεί σχετικά με τους αγρότες και ιδιαίτερα: φορολογικός συντελεστής 26% από 13% και από το πρώτο ευρώ, αύξηση ΦΠΑ των αγροεφοδίων στο 23% από 13%, τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, εκφράζει ο αγροτικός κόσμος της Ζαγοράς και του Ανατολικού Πηλίου και οι φορείς που τον εκπροσωπούν. Με κοινή επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές Μαγνησίας ζητούν την επανεξέταση των μέτρων.

Η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από μικρούς κλήρους, δύσκολη καλλιέργεια με μεγάλη προσωπική και οικογενειακή εργασία και χαμηλό ετήσιο μεικτό εισόδημα. Με τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται, οι καθαρές αποδοχές τείνουν αν μηδενισθούν.

Ηδη με το προϋπάρχον καθεστώς, μεγάλο ποσοστό αγροτών αδυνατούσε να καλύψει τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, πόσο μάλλον με τριπλασιασμό αυτών.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ένας από τους λίγους υγιείς συνεταιριστικούς φορείς στην Ελλάδα, θα υποστεί μεγάλη πίεση και θα αδυνατεί να συγκρατήσει καταστάσεις με εξαθλιωμένα μέλη.

Ζητούμε να επανεξεταστούν τα μέτρα για τους αγρότες και ιδιαίτερα για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στις οποίες υπάγεται η Ζαγορά και το Ανατολικό Πήλιο.

Την επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και τους βουλευτές της Μαγνησίας υπογράφουν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Αντώνης Λάσκος, ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Βάϊος Κομνηνός, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου Γιώργος Βασιλείου και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μακρυρράχης Νίκος Νάσιος.

«Ζητούν το 50% του εισοδήματός μας» ~ Συνάντηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αντιπροσωπεία αγροτών, κτηνοτρόφων, νέων αγροτών και ομάδων παραγωγών, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τα νέα μέτρα, τα οποία όπως εκτίμησαν θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της παραγωγής, δέχθηκε χθες στο γραφείο του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

Σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας που επέδωσαν, από τον αγροτικό κόσμο ζητείται να δώσει το 50% του εισοδήματός του.

«Οι αγρότες θέλουν και πρέπει να συμβάλουν στη εθνική προσπάθεια, αλλά όχι με τον αφανισμό τους», ήταν το μήνυμα του περιφερειάρχη και προέδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τον πρωτογενή τομέα.

«Φορολογικά μέτρα ταφόπλακα»

Ισονομία ζητούν αγρότες του Πηλίου – Σύσκεψη χθες στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού

Τα μέτρα – φωτιά τέθηκαν χθες σε σύσκεψη αγροτών του Πηλίου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι των: Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου, Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας, Αγροτικού Συνεταιρισμού Μηλεών, Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγριάς, Αγροτικού Συνεταιρισμού Κατηχωρίου, Αγροτικού Συλλόγου Δράκειας, Αγροτικού Συλλόγου Ανω Λεχωνίων, καθώς επίσης και παραγωγοί.

Μετά από συζήτηση έγιναν οι παρακάτω διαπιστώσεις:

  1. Η αγροτική παραγωγή φθίνει, οι εισαγωγές προϊόντων διογκώνονται η χώρα δεν έχει αυτάρκεια και εξαρτάται από πλήθος εισαγωγών τροφίμων.
  2. Ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται και τείνει προς εξαφάνιση. Οι νέοι αγρότες δεν αναπληρώνουν αυτούς που ηλικιακά αποχωρούν και εγκλωβίζονται με τα νέα φορολογικά μέτρα σε οικονομική καταστροφή.
  3. Γύρω από την Αγροτική Παραγωγή εξαρτώνται πολλά επαγγέλματα και συνδέονται με πλήθος θέσεων εργασίας που οδηγούνται σε μαρασμό.

Οι διαπιστώσεις μεταφέρονται με επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία κοινοποιείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους βουλευτές Μαγνησίας και το δήμο Βόλου.

Στην επιστολή επισημαίνεται:

«Ενόψει κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ζητάμε δίκαια και βιώσιμη φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση. Ζητάμε ισονομία!

  • Να γίνεται φορολόγηση κλιμακωτά ότι ισχύει για τους μισθωτούς, δεν είμαστε επιχειρηματίες. Να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς των μικροκαλλιεργητών.
  • Οι Αγροτικές Επιδοτήσεις να μείνουν αφορολόγητες με όριο τα 12.000€
  • Ασφαλιστικό: Οχι στη συγχώνευση του ΟΓΑ με άλλα ταμεία, διατήρηση ασφαλιστικών εισφορών στο υπάρχων καθεστώς.
  • Προστασία του εθνικού προϊόντος της ελιάς ώστε τυποποιημένη να πωλείται με 13% ΦΠΑ.
  • Τα τυποποιημένα φρούτα στο 13% ΦΠΑ εφόδια κτηνοτρόφων και ζωοτροφές στο 13% ΦΠΑ, εφόδια φυτοπροστασίας, λιπάσματα και αγροτικά εφόδια στο 13% ΦΠΑ.

Τέλος καλούμε τους βουλευτές του νομού να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν τα νέα φορολογικά μέτρα που αποτελούν ταφόπλακα για την ελληνική γεωργία. Σε διαφορετική περίπτωση είστε ανεπιθύμητοι στα χωριά μας».

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι: Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου Ιωάννης Διανελλάκης, Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας Νικόλαος Κάπελας, Αγροτικού Συνεταιρισμού Μηλεών Απόστολος Διανέλλος, Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγριάς Κωνσταντίνος Ιωάννου, Αγροτικού Συνεταιρισμού Κατηχωρίου Δέρβος Εμμανουήλ, Αγροτικού Συλλόγου Δράκειας Ιωάννης Θλιβερός και Αγροτικού Συλλόγου Ανω Λεχωνίων Ιωάννης Αλπάκης και Γεώργιος Τσακνάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου