ΤΟΠΙΚΑ

Αβέβαιη η εξέλιξη του Ρυθμιστικού Βόλου

αβέβαιη-η-εξέλιξη-του-ρυθμιστικού-βόλ-414339

Ενημέρωση από τον Υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη ζητά ο δήμαρχος Βόλου, Π. Σκοτινιώτης

Αβέβαιη είναι η εξέλιξη του σχεδίου Π.Δ. του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, από το οποίο εξαρτάται η βιώσιμη χωροταξική, πολεοδομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της πόλης. Η έκδοση του νέου νόμου που απαλείφει κάθε προηγούμενη πρόβλεψη για συνέχιση των ρυθμιστικών σχεδίων, χτύπησε «καμπανάκι» στο δήμο Βόλου.

Με έγγραφό του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, ο δήμαρχος Βόλου, Π. Σκοτινιώτης, ζητά ενημέρωση για την εξέλιξη του Ρυθμιστικού, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ήδη από το 2011.

Για το Ρυθμιστικό Σχέδιο είχε γίνει το 2011 εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, παρουσία βουλευτών του Νομού και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, που κατέθεσαν συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Ο δήμος Βόλου στη συνέχεια ανέλαβε την επανασύνταξη του σχεδίου ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις και προτάσεις και των δήμων Αλμυρού και Ρ. Φεραίου, με τη βοήθεια της περιφέρειας Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε και αιτιολογημένη πρόταση τροποποίησης της ΖΟΕ αναπόσπαστο κομμάτι του Ρυθμιστικού Σχεδίου.

Ομως μολονότι τον Ιανουάριο του 2013 κοινοποιήθηκε στο Βόλο, το τελικό σχέδιο, έως σήμερα, δεν έχει προωθηθεί.

«Εχει ήδη παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, με την επίβλεψη μάλιστα στελεχών του ΥΠΕΚΑ και τελικά ενώ υπάρχει ευρεία σύγκλιση των απόψεων φορέων, υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΕΚΑ κλπ, αυτό για άγνωστους λόγους δεν έχει ακόμη προωθηθεί στο ΣτΕ. Πρόβλημα δημιουργήθηκε, εκτός των άλλων, και από το γεγονός ότι άλλαξε ο επιβλέπων υπηρεσιακός παράγοντας του το ΥΠΕΚΑ, ενώ οι πληροφορίες που έχουμε από τη Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου είναι έως σήμερα αντιφατικές. Πλέον, μετά και την έκδοση του νέου Ν. 4269/2014 που απαλείφει κάθε προηγούμενη πρόβλεψη για συνέχιση των ρυθμιστικών σχεδίων, η εξέλιξη του θέματος κατέστη ακόμη πιο αβέβαιη», αναφέρει σε επιστολή του ο κ. Σκοτινιώτης, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου