ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς λαϊκή η Ν. Ιωνία για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα

χωρίς-λαϊκή-η-ν-ιωνία-για-τρίτη-συνεχόμ-407834

Παραγωγοί και πωλητές αρνούνται να στήσουν πάγκους και να περιμένουν πελάτες που δεν θα έρθουν

Χωρίς λαϊκή αγορά έμεινε για μία ακόμη Δευτέρα, η δημοτική ενότητα της Ν. Ιωνίας. Παραγωγοί οπωρολαχανικών και μικροπωλητές ειδών ένδυσης και υπόδησης, δεν έστησαν ούτε χθες τους πάγκους τους για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς της Δευτέρας, διαμαρτυρόμενοι για την απομόνωσή τους στο χώρο στάθμευσης «Ανδρέας Βαλαχής» και στην οδό Ικάρων αντίστοιχα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηδη από τις αρχές Ιουλίου, οπότε και παραγωγοί και μικροπωλητές, απομακρύνθηκαν από το κέντρο της Ν. Ιωνίας και μεταφέρθηκαν στο χώρο «Ανδρέας Βαλαχής» και στην οδό Ικάρων, ο τζίρος έπεσε κατακόρυφα. Οπως εξηγούν, οι χώροι δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι από τους πολίτες, οι οποίοι προτιμούν να μην πάνε λαϊκή, παρά να σέρνουν για ολόκληρα χιλιόμετρα καροτσάκια με τα ψώνια τους, μέσα στη ζέστη.

Την πρώτη εβδομάδα, παραγωγοί και μικροπωλητές, έκαναν… απόβαση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή χώρου διενέργειας της λαϊκής της Δευτέρας. «Ουσιαστικά χάνουμε ένα μεροκάματο», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Ειδών Ενδυσης και Υπόδησης, Ανδρέας Αϊβαζόγλου.

Πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για τη σύγκλιση του τοπικού συμβουλίου προκειμένου να αλλάξει δρόμο η λαϊκή της Δευτέρας, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων της Ευφραιμίδου, όπου λειτουργούσε η λαϊκή με τα οπωροκηπευτικά, ότι σε περίπτωση που παραταθεί η φιλοξενία της λαϊκής στο συγκεκριμένο δρόμο, θα προσφύγουν στον Εισαγγελέα, φαίνεται να έβαλε φρένο στα όποια σχέδια επιστροφής των παραγωγών και μικροπωλητών στο κέντρο της Ν. Ιωνίας.

Ετσι για τρεις εβδομάδες, παραγωγοί και μικροπωλητές, χάνουν το μεροκάματο της Δευτέρας και μάλιστα σε μια δύσκολη για τον κλάδο οικονομική συγκυρία.

Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Αϊβαζόγλου, οι ίδιοι υποχρεούνται να καταβάλλουν στο Δήμο Βόλου το λεγόμενο «ημερήσιο δικαίωμα» που αντιστοιχεί στην ενοικίαση δημοτικού χώρου για το στήσιμο των πάγκων αλλά και για την καθαριότητα του χώρου, μετά την ολοκλήρωση της λαϊκής. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί σε ένα ευρώ ανά μέτρο και το οποίο καταβάλλεται ανά τρίμηνο. «Δεν θα αντέξουμε. Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μας οδηγήσουν σε εθελούσια έξοδο από το επάγγελμά μας. Βγάλαμε μία άδεια για βιοποριστικούς λόγους και πλέον αδυνατούμε να καλύψουμε ακόμη και τα βασικά μας έξοδα», ανέφερε ο κ. Αϊβαζόγλου.

Φλέγον ζήτημα οι άδειες

Τα χειρότερα πάντως για τον κλάδο, έρχονται από Οκτώβριο… Στις 31 Οκτωβρίου σύμφωνα με τον κ. Αϊβαζόγλου, παραγωγοί και πωλητές θα κληθούν να ανανεώσουν τις άδειές τους για να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, που όμως φαίνεται ότι οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να εκδώσουν λόγω χρεών. «Πάνω από το 70% του κλάδου, θα αντιμετωπίσει το φάσμα της ανεργίας, επειδή δεν θα μπορέσει να εκδώσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα λόγω χρεών», ανέφερε ο κ. Αϊβαζόγλου, περιγράφοντας με μελανά χρώματα το μέλλον του κλάδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου