ΤΟΠΙΚΑ

Ιδιοκτήτες «ξεφορτώνονται» ακίνητα για να απαλλαγούν από τη φορολογία

ιδιοκτήτες-ξεφορτώνονται-ακίνητα-407018

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

«Θηλιά» στο λαιμό των ιδιοκτητών είναι για πολλούς σήμερα η ακίνητη περιούσια, που έχουν στην κατοχή τους, όταν πριν μερικά χρόνια, το να έχει κάποιος ακίνητο θεωρούνταν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και σίγουρη επένδυση. Ετσι από τη μια τα «φέσια» απλήρωτων ενοικίων και από την άλλη τα «τσουχτερά» ποσά που πληρώνουν για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), οδηγούν πολλούς στο να θέλουν να «ξεφορτωθούν» τα ακίνητά τους ακόμη και σε εξευτελιστικές τιμές.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Την ίδια στιγμή στο Βόλο, φαίνεται ότι αυξάνονται διαρκώς τα κενά διαμερίσματα καθώς οι ιδιοκτήτες φοβούνται τα φέσια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς πολλά διαμερίσματα παραμένουν άδεια καθώς οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα κρατούν κενά από ότι να τα νοικιάζουν και να βλέπουν σε λίγο καιρό τους ενοικιαστές να εξαφανίζονται αφήνοντάς τους φέσια και απλήρωτους λογαριασμούς.

Μάλιστα φέτος παρατηρήθηκαν περιπτώσεις, όπου ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων ζητούσαν να μην φορολογηθούν με ολόκληρο το φόρο για τα κενά διαμερίσματα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό.

Νοικιασμένα… «ξενοίκιαστα»

Από την άλλη πλευρά εξαιτίας της κατάστασης πολλοί ιδιοκτήτες μειώνουν σημαντικά την τιμή του ενοικίου με αντάλλαγμα να μην κόβουν αποδείξεις στους μισθωτές τους, «κερδίζοντας» με αυτόν τον τρόπο και οι δύο. Π.χ. ο ιδιοκτήτης ενός καινούργιου διαμερίσματος (3άρι) αντί να νοικιάσει το ακίνητο με 320 ευρώ, επιλέγει να το νοικιάσει με 270 ευρώ, διευκρινίζοντας ωστόσο στο μισθωτή ότι δεν θα του κόβει αποδείξεις.

Ετσι ο ιδιοκτήτης δεν καταθέτει στην εφορεία μισθωτήριο ενοικίασης με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται από τη φορολογία των ενοικίων.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι πολλά διαμερίσματα, τα οποία προ κρίσης νοικιάζονταν με υψηλά ενοίκια, σήμερα για να νοικιαστούν έχουν ρίξει πάρα πολύ τις τιμές ενώ αντιστρόφως ανάλογα έχουν αυξηθεί οι φόροι που καλείται να πληρώσει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πολιτικός μηχανικός και σύμβουλος ακινήτων της εταιρείας «ΓΝΩΜΩΝ» προσθέτοντας πως για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ασύμφορο να διατηρούν ακόμη και ένα ακίνητο και γι’ αυτό σκέφτονται την πώληση προκειμένου να απαλλαγούν από το κόστος που τους βαραίνει.

Οπως σημειώνει ο ίδιος, κυρίως οι ιδιοκτήτες σε γκαρσονιέρες και δυάρια, λαμβάνουν από τα ακίνητά τους ένα απλό «χαρτζιλίκι» στις περιπτώσεις που είναι συνεπείς οι ενοικιαστές, διαφορετικά καλούνται απλώς να πληρώνουν τους φόρους, γεγονός που τα κάνει ασύμφορα. «Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων όταν κάνουν απόσβεση του ακίνητου, αποφασίζουν να το πουλήσουν για να απαλλαγούν από τη φορολογία που τους βαραίνει».

Τέλος σε αυτό το πλαίσιο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έκανε σχετικό αίτημα στο υπουργείο οικονομικών για μείωση του φόρου έως 50%, για άδεια σπίτια ωστόσο το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου