ΤΟΠΙΚΑ

Εξαφανίζονται καλλιέργειες αχλαδιών

εξαφανίζονται-καλλιέργειες-αχλαδιών-401672

Παραγωγοί του Κεντρικού Πηλίου στρέφονται σε πιο κερδοφόρες και φθηνές παραγωγές

Μικρός αναμένεται φέτος ο όγκος παραγωγής στα αχλάδια του Κεντρικού Πηλίου (σε ποικιλίες κρυστάλλια και κόσια), στα οποία ξεκινάει η συγκομιδή μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο αριθμός των παραγωγών που καλλιεργεί πλέον τη συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει περιοριστεί σημαντικά σε σύγκριση με το παρελθόν, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου – Βορείων Σποράδων, εξαιτίας του μικρού κέρδους αλλά και του μεγάλου κόστους καλλιέργειας.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Αρκετοί παραγωγοί στο Πήλιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάννη Διανελλάκη, τα τελευταία χρόνια έχουν απαξιώσει τις καλλιέργειες αχλαδιών καθώς είναι ασύμφορες.

Οπως τόνισε ο ίδιος πρόκειται για μια καλλιέργεια με αυξημένο κόστος για τους παραγωγούς σε αντίθεση με τα κέρδη που αποδίδει ενώ παράλληλα δυσκολεύονται να τα διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στην αγορά. «Για τους παραπάνω λόγους βλέπουμε την καλλιέργεια των αχλαδιών να εγκαταλείπεται σιγά – σιγά από τους Πηλιορείτες παραγωγών, οι οποίοι επενδύουν περισσότερα στα μήλα και στις ελιές», τόνισε ο κ. Διανελλάκης.

Σχετικά με τη φετινή ποιότητα των αχλαδιών, κρίνεται ικανοποιητική καθώς ευνοήθηκε η καλλιέργεια από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα ενώ όσον αφορά τις φετινές τιμές δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη. Ωστόσο οι περσινές τιμές είχαν διαμορφωθεί στα 90 λεπτά το κιλό.

«Περιπολίες» για δάκο

Στο μεταξύ χθες κλιμάκιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων προχώρησε σε «περιπολίες» σε χωριά του Πηλίου ελέγχοντας του καρπούς ελαιόδεντρων για εμφάνιση δάκου, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου.

Τέλος σύμφωνα με τις ενδείξεις των παραγωγών οι πληθυσμοί του δάκου είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι και αυτό οφείλεται στους έγκαιρους ψεκασμούς δακοκτονίας, που πραγματοποιήθηκαν από πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου