ΤΟΠΙΚΑ

Μεϊκόπουλος: Να ανασταλεί η ΑΕΠΟ του 2014 για τη χρήση RDF στην ΑΓΕΤ

μεϊκόπουλος-να-ανασταλεί-η-αεπο-του-2014-γ-392158

Απάντηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή της Δωροθέας Κολυνδρίνη

Την προσωπική του θέση, ότι «θα πρέπει να γίνει αναστολή της ΑΕΠΟ του 2014 που επιτρέπει τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων RDF και SRF και τροποποίησή της», εκφράζει ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, απαντώντας στην επιστολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, σχετικά με τη δυσοσμία στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, όπως επισημαίνεται και στη σχετική ανακοίνωση από το πολιτικό του γραφείο.

Στην ίδια απάντηση ο βουλευτής κάνει επίσης αναφορά στην πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου μεταξύ άλλων υπογράμμιζε πως η ασφαλής για τους πολίτες καύση του υλικού του RDF περιλαμβάνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες κατά την εκτίμησή του δεν συντρέχουν σήμερα, όπως επένδυση και εγκατάσταση του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού, μετρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, με online σύστημα μέτρησης μέσω ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου, αλλά και με την τοποθέτηση σε όλη την πόλη δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης και ολοκλήρωση της επιδημιολογικής μελέτης που εκπονείται από το Παν. Θεσσαλίας η οποία θα δείξει με σαφήνεια το βαθμό επιβάρυνσης στην υγεία από τη χρήση αυτών των εναλλακτικών καυσίμων.

«Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν έχουν διασφαλιστεί επαρκώς, για αυτό και η ανησυχία των πολιτών για την καύση αυτών των υλικών εντός του αστικού ιστού είναι δικαιολογημένη. Τη στιγμή μάλιστα που το έντονο πρόβλημα της δυσοσμίας που επικρατεί στην πόλη εδώ και αρκετό καιρό δεν έχει βρει απάντηση από επίσημο φορέα για την πηγή του ρυπαντή, η ανησυχία για την καύση εναλλακτικών καυσίμων αυξάνεται», συνεχίζει ο κ. Μεϊκόπουλος, προσθέτοντας, ότι «το πρόβλημα της ατμοσφαιρική ρύπανσης στο Βόλο είναι και οξύ και πολυπαραγοντικό, ωστόσο, οι όροι και οι προϋποθέσεις της χρήσης των εναλλακτικών καυσίμων θα πρέπει να διασφαλίζονται με επιστημονική επάρκεια, θεσμική ευθύνη και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, καθώς η προστασία της δημόσιας υγείας θα πρέπει να είναι το πρώτο και κυρίαρχο μέλημα όλων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου