ΑΛΜΥΡΟΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση ~ Σε ισχύ σε Γορίτσα, Κουκουράβα, Κουρί

απαγόρευση-κυκλοφορίας-στα-δάση-σε-ισ-417178

Ζήτημα εκκένωσης του φεστιβάλ Los Almiros Festival στο Κουρί τέθηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού της Περιφέρειας

Σε ισχύ βρίσκεται από το Σάββατο η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας της Μαγνησίας, λόγω πολύ υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς. Η απόφαση, που λήφθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, αφορά στις δασικές εκτάσεις της Κουκουράβας, της Γορίτσας, του Κουρίου και από τον Βρυό έως την Παλιά Μιτζέλα. Μάλιστα στη συνεδρίαση τέθηκε ακόμη και ζήτημα εκκένωσης του Los Almiros Festival, που φιλοξενήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στο δάσος Κουρί και που ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ, με τη συμμετοχή 10.000 και πλέον συμμετεχόντων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την πρόταση για την εκκένωση του δάσους Κουρί από τους 10.000 και πλέον κατασκηνωτές από όλη την Ελλάδα που έχουν καταλύσει σε σκηνές και συμμετέχουν στο φεστιβάλ κατέθεσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή τυχόν κινδύνου πυρκαγιάς. Ο ίδιος μάλιστα κατά τη συζήτηση του θέματος έθεσε ζήτημα για την ύπαρξη σχεδίου εκκένωσης του χώρου από τον Δήμο Αλμυρού. «Δεν θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς. Πώς θα αποχωρήσουν 10.000 άτομα;», διερωτήθηκε. Μάλιστα,η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ήταν εξαιρετικά αυστηρή στο θέμα υπογραμμίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να συμμορφώνονται στις αποφάσεις και να τις εφαρμόζουν χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, αφήνοντας αιχμές. «Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε τους νόμους κατά παρέκκλιση. Πρέπει όλοι να μάθουμε να είμαστε νομοταγείς. Δεν είναι δικαίωμα κανενός να αποφασίζει για τις ζωές των άλλων», διεμήνυσε, θέτοντας ειδικό ζήτημα για το φεστιβάλ στο Κουρί.

Τις ανησυχίες της μάλιστα εξέφρασε και η διευθύντρια Δασών Στέλλα Δημητρακοπούλου, που μίλησε για 10.000 σκηνές και για «κίνδυνο να γίνει παρανάλωμα του πυρός». Εκπρόσωπος δε της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλμυρούανέφερε ότι το δάσος Κουρί είναι περιοχή Natura. Σε τέτοιες περιοχές δεν επιτρέπονται παρόμοιες δραστηριότητες.Ο αντιδήμαρχος Αλμυρού Κωνσταντίνος Νικοβιώτης υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η εκκένωση του χώρου. Τόνισε ότι το φεστιβάλ θα ολοκληρωνόταν το Σάββατο το βράδυ και ότι ο δήμος έχει φροντίσει για τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας από την ύπαρξη στον χώρο δύο υδροφόρων, περιπόλων και συχνό καθαρισμό του από σκουπίδια προκειμένου να αποτραπεί τυχόν κίνδυνος για πυρκαγιά.

Στην περιοχή υπήρχαν επίσης μόνιμα και οχήματα της Πυροσβεστικής για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση που χρειαζόταν.

Η απόφαση

Η απόφαση του συντονιστικού που ισχύει και για σήμερα Κυριακή αναφέρει τα εξής:

«Κατόπιν εισήγησης του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου και του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλμυρού στο Έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων στις 3-08-2019 αποφασίζουμε:

Την άμεση τήρηση της εφαρμογής του ανωτέρω μέτρου καθ’ όλη τη διάρκεια του 48ωρου (από 00:00 έως και 24:00) ιδιαίτερα και για τις δασικές εκτάσεις στις περιοχές Κουκουράβα, Γορίτσα, Κουρί και από τον Βρυό ώς την Παλιά Μιντζέλα.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των ΟΤΑ που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή ασχολούνται με τη συντήρηση-καθαρισμό ή λοιπές εργασίες των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Το γενικό μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές» με απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε περιοχή ευθύνης, σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην προστασία του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής».

«Βραδυφλεγείς βόμβες» τα κομμένα κλαδιά

Βραδυφλεγείς βόμβες ιδιαίτερα τις ημέρες κατά τις οποίες ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός, αποτελούν και τα κομμένα κλαδιά και χόρτα που παραμένουν μέσα στα δάση μετά την κοπή τους.

Το θέμα τέθηκε τόσο από την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, όσο και από τη διευθύντρια ΔασώνΣτέλλα Δημητρακοπούλου. Όπως έγινε γνωστό, δίνονται χρήματα στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας για την αποψίλωση των ξερών κλαδιών και χόρτων από τις δασικές εκτάσεις, όμως τα χρήματα που δίνονται για το μάζεμά τους είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί να βγαίνουν άγονοι και τα προϊόντα κοπής να παραμένουν στα δάση. «Τα κλαδιά συνιστούν… βόμβα. Η κατάσταση είναι τραγική και κλονίζεται η ίδια η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών», τόνισε η κ. Κολυνδρίνη. Για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που απειλεί δάση και ανθρώπινες περιουσίες και ζωές η διεύθυνση δασών προσπαθεί να έρθει σε συνεργασία με τους δήμους προκειμένου με δικά τους μηχανήματα να γίνεται η αποκομιδή των κομμένων κλαδιών και να μην παραμένουν ούτε μέρα στα δάση

Παντού ακροβολισμένες δυνάμεις

Σε όλον τον νομό υπάρχουν παντού ακροβολισμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντών, 200 άτομα και μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενώ σε πλήρη επιφυλακή είναι όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, από Δήμους και Αστυνομία, μέχρι και Λιμενικό και ΔΕΔΔΗΕ.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Επίσης σε λειτουργία είναι και τα τηλέφωνα του γραφείου πολιτικής προστασίας 2413511300 και 2413511393.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου