ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότεροι Βολιώτες στον ψυχολόγο για αδιέξοδα και προσωπικά προβλήματα

περισσότεροι-βολιώτες-στον-ψυχολόγο-391000

Αύξηση της τάξης του 60% παρατηρείται στις επισκέψεις Βολιωτών στο ΚΕΣΥΣΕ τον τελευταίο μήνα. Οι υπεύθυνοι του κέντρου κάνουν λόγο για περιστατικά που συνδέονται με θέματα παιδιών και σοβαρά προσωπικά θέματα, προβλήματα επικοινωνίας και ζητήματα που προϋπήρχαν, αλλά βγαίνουν στην επιφάνεια τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και της έλλειψης ρευστότητας. Βολιώτες ηλικίας 30 ετών και άνω ζητούν τη συνδρομή των ειδικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος και τις κρίσεις πανικού, που έρχονται στην επιφάνεια, καθιστώντας δύσκολη την καθημερινότητά τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Οι καταστάσεις που βγαίνουν στο φως, δεν είναι τωρινές, αλλά λόγω της έντασης και της δύσκολης κατάστασης ήρθαν στην επιφάνεια, καθώς το άγχος οδηγεί πλέον σε κρίσεις πανικού», υπογραμμίζει η ψυχολόγος Μαρία Τόπα, υπεύθυνη του ΚΕΣΥΣΕ.

Η στεναχώρια και η θλίψη δίνουν πλέον τη θέση τους στην απελπισία, ενώ όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, πρέπει να αντιμετωπιστεί κάτω από διαφορετικό πρίσμα η κρίση, η οποία είναι κατά βάση βαθύτατα ανθρωπιστική, πέρα από τις οικονομικές της διαστάσεις. «Είτε πρόκειται για ανθρώπινες αξίες είτε για ανθρώπινα δικαιώματα, όλα είναι σε δοκιμασία αυτή τη στιγμή. Δηλαδή οι σχέσεις που δομήθηκαν κάτω από έναν τραπεζικό λογαριασμό ή η ευτυχία βασίστηκε πάνω σε υλικά αγαθά, πλέον καταρρέουν και βλέπουμε πραγματικά τι μένει», υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΣΕ.

Μέσα σε όλο αυτό το πρόβλημα εισέρχεται και ο παράγων καλοκαίρι, παράλληλα με τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον στην καθημερινότητά τους δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, άνθρωποι οι οποίοι διατηρούν καταστήματα, και βλέπουν τον ημερήσιο τζίρο να μειώνεται καθημερινά. «Μεταξύ των περιπτώσεων που ζητούν τη συμβουλή του ειδικού, υπάρχουν και άνθρωποι που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Βλέπω απελπισία στον κόσμο», σημειώνει η κ. Τόπα.

Ο ψυχολόγος αποτελεί σανίδα σωτηρίας σε αρκετές περιπτώσεις, διότι ανοίγει δρόμους διαφορετικής προσέγγισης των δυσάρεστων καταστάσεων. «Δεν πρόκειται ο ψυχολόγος να λύσει πρακτικά θέματα, αλλά μπορεί να προσεγγίσει διαφορετικά την κάθε κατάσταση, δίνοντάς της διαφορετικό νόημα. Είναι πολύ μεγάλο στοίχημα για τον πελάτη και δύσκολο. Επ’ ουδενί δεν χτυπάμε τον ώμο, ούτε ωραιοποιούμε καταστάσεις, αλλά προτρέπουμε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει αυτήν την εμπειρία, για να νοηματοδοτήσει τη ζωή του», επισημαίνει η ίδια.

Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, οι Έλληνες βρίσκονται σε «μετατραυματικό» σοκ, μετά τις δυσάρεστες καταστάσεις που προηγήθηκαν, θέτοντας στο επίκεντρο τις βαθύτερες ανάγκες τους, σε ψυχολογική περισσότερο και λιγότερο σε υλική βάση. Αντιμετωπίζουν με διαφορετικό μάτι τις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες δοκιμάζονται λόγω της κρίσης.

«Θα έλεγα ότι είναι πολύ καλή ευκαιρία να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη ζωή μας διαφορετικά και μπορεί να μας βοηθήσει ο ψυχολόγος σε αυτό», επισημαίνει η κ. Τόπα, για να προσθέσει ότι: «πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως στις αξίες που έχει ο κάθε άνθρωπος και πάνω σε αυτήν τη βάση να συζητήσουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου