ΤΟΠΙΚΑ

Επιλογή Ευθύνης: «Ευθύνη του Δημάρχου να μην οδηγήσει το Δήμο σε αδιέξοδες καταστάσεις»

επιλογή-ευθύνης-ευθύνη-του-δημάρχου-390648

«Το απαράδεκτο κλίμα που δημιούργησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για μια ακόμη φορά, ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, δεν επέτρεψαν στην παράταξή μας να διατυπώσει ολοκληρωμένα τη θέση της για το μείζον θέμα της αμετάκλητης παραπομπής του Δημάρχου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των περιοριστικών όρων, τον οδηγεί σε αυτοδίκαιη αργία», επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης- Πάμε Μπροστά», Ν. Οικονόμου, Απ. Παπατόλιας, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος.

Για την υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών επισημαίνουν τα ακόλουθα:

«Η έκδοση από το Συμβούλιο Εφετών του αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση των “στημένων” αγώνων, με το οποίο ο Δήμαρχος Βόλου παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δημιουργεί, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί, μία νέα πραγματικότητα για το Δήμο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή εθνική συγκυρία και το γεγονός πως, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις και έργα για το αναπτυξιακό και κοινωνικό του μέλλον.

Το πρόβλημα, από τη στιγμή που αφορά στον δήμαρχο της πόλης, ξεπερνάει το χαρακτήρα του προσωπικού και οικογενειακού και μετατρέπεται αυτομάτως σε μείζον πρόβλημα για τον Δήμο και την πόλη.
Ο νομικός μας πολιτισμός και το κράτος δικαίου κατοχυρώνουν πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας. Και εμείς αυτές τις δημοκρατικές κατακτήσεις τις υπερασπιζόμαστε με πάθος και αδιακρίτως, χωρίς καμία εξαίρεση.

Δεν μπορούμε, ωστόσο, να μην υπογραμμίσουμε ότι ο Δήμαρχος είναι ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένος. Προεκλογικά, επισημαίναμε πως ήταν πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο να διεκδικεί να γίνει δήμαρχος της πόλης, πριν ξεκαθαρίσει τις δικαστικές του εκκρεμότητες, δεδομένου ότι ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί σε αργία και να αναδειχθεί, μέσα από συμφωνίες στο παρασκήνιο, δήμαρχος άλλος από αυτόν που θα ψήφιζαν οι δημότες, όπως και θα συμβεί τελικά. Δικαιωθήκαμε, δυστυχώς για την πόλη, απόλυτα στις πολιτικές επισημάνσεις και την κριτική μας. Αλλά αυτό πια έχει, σημαντική μεν, αλλά ιστορική μόνο σημασία.

Για το συμφέρον της πόλης και των δημοτών σημασία πλέον έχει να αρθεί ο Δήμαρχος στο ύψος των περιστάσεων, επιδεικνύοντας την αναγκαία σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αίσθηση δημοσίου συμφέροντος. Βρισκόμαστε ουσιαστικά στην αρχή ακόμη της δημοτικής θητείας, αφού μένουν τέσσερα ολόκληρα χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή της, και, αργά ή γρήγορα, πέρα από τις όποιες δικονομικού χαρακτήρα παρελκυστικές τακτικές τυχόν επιλέξει, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη, με δεδομένο το αμετάκλητο του βουλεύματος και τη διατήρηση των περιοριστικών όρων. Ο δήμαρχος θα τεθεί σε αργία, ενώ οι προβλεπόμενες διαδικασίες και κυρίως το πλήθος των κατηγορουμένων, των δικηγόρων και των μαρτύρων, προδιαγράφουν μία χρονοβόρα δίκη.

Η πόλη δεν μπορεί να είναι όμηρος και να σέρνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καμία σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της δεν μπορεί να γίνει, όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο των διεκδικήσεων του Δήμου, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2015-2019. Με ποιο πολιτικό και ηθικό ανάστημα θα χειριστεί ο κ. Μπέος αυτή τη μείζονα για το μέλλον του Δήμου υπόθεση και για πόσο διάστημα ακόμη;

Σε αυτό το πλαίσιο, ως «Επιλογή Ευθύνης» θεωρούμε πως ο κ. Μπέος έχει την ηθική και πολιτική ευθύνη να δρομολογήσει ο ίδιος άμεσα τις εξελίξεις για την αντικατάστασή του, ώστε να μην οδηγήσει το Δήμο σε αδιέξοδες καταστάσεις. Οι καθυστερήσεις, όχι μόνο δεν έχουν νόημα, αλλά και επιβαρύνουν τις εξελίξεις για την πόλη. Με δεδομένο, δε, πως ο κ. Μπέος, σε κάθε ευκαιρία, δηλώνει την αθωότητά του και τη βεβαιότητά του ότι τελικά θα δικαιωθεί από αυτή τη δικαστική εμπλοκή, οι πολίτες αναμένουν από την πλευρά του, όχι παρέλκυση της δίκης, αλλά, αντίθετα, αίτημα επίσπευσης της διαδικασίας. Άλλωστε, η παρελκυστική τακτική εξυπηρετεί μόνον όσους προσπαθούν να αποφύγουν την ώρα της κρίσης, όχι αυτούς που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε και θέλουν να ξεμπερδεύουν από τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Οι προκλητικές δηλώσεις του κ. Μπέου, πως ο ίδιος θα βρίσκεται πίσω από το πρόσωπο που θα επιλεγεί ως αντικαταστάτης του και πως θα διοικεί ο ίδιος παρασκηνιακά τον Δήμο, με άλλα λόγια ότι ο αντικαταστάτης του θα είναι ουσιαστικά η μαριονέτα, ο αχυράνθρωπός του, πέρα από το γεγονός ότι είναι προσβλητικές για την ομάδα του -κάτι που είναι δικό της θέμα να το αντιμετωπίσει-, είναι ιδιαιτέρως προσβλητικές και για την πόλη και τη δημοκρατία και σε ευθεία αντίθεση με τις επιταγές της νομοθεσίας.

Ούτως ή άλλως, όποιος και να είναι ο αντικαταστάτης του, θα ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. Και τούτο, διότι η σχετική διάταξη του νόμου για την αντικατάσταση των δημάρχων, καλύπτει στην πραγματικότητα την περίπτωση αιφνίδιας και απρόσμενης κατάστασης που προέκυψε, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, και όχι την περίπτωση πολιτικής εξαπάτησης των δημοτών, όπως συνέβη με τον κ. Μπέο, αφού στην προκειμένη περίπτωση είχε προδιαγραφεί προεκλογικά και μάλιστα είχε ευθέως επισημανθεί από τις άλλες παρατάξεις. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να πριονίζει κι άλλο τα πόδια του αντικαταστάτη του, πριν ακόμη επιχειρήσει το πρώτο του βήμα

Αναμένοντας τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου για το άμεσο ξεκαθάρισμα της κατάστασης, θα συνεχίσουμε ως παράταξη να συμμετέχουμε στα συλλογικά δημοτικά όργανα, εκφράζοντας τις θέσεις και διατυπώνοντας τις προτάσεις μας για τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο, αλλά θα δηλώνουμε «παρών» στις ψηφοφορίες για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Ευχόμαστε και καλούμε τον Δήμαρχο να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των επιβεβλημένων αποφάσεων προς όφελος του Δήμου και των δημοτών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου