ΤΟΠΙΚΑ

Με αργούς ρυθμούς η υποβολή

με-αργούς-ρυθμούς-η-υποβολή-383824

Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν τους φορολογούμενους που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έτους 2014. Ο νόμος 4174, ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2013, τίθεται φέτος σε ισχύ για πρώτη φορά και προβλέπει πρόστιμα ύψους από 100 έως και 500 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς χαρακτήρισε την εφαρμογή του Νόμου καθαρά εισπρακτικού περιεχομένου και εκτίμησε ότι δυστυχώς με αυτά τα ποσά θα επιβαρυνθούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς η υποβολή προχωράει με αργό ρυθμό, ενώ απομένουν μόλις δύο εβδομάδες για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Προς επίρρωση επικαλέστηκε τα στατιστικά στοιχεία του Taxisnet, σύμφωνα με τα οποία μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση μόλις 53.000 φορολογούμενοι από σύνολο 73.000 μόνο στη Δ.Ο.Υ. Βόλου.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο υποβλήθηκαν μερικές εκατοντάδες δηλώσεις (περίπου 400-450), ενώ ακολουθεί το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου και βέβαια συνεχίζονται οι καλοκαιρινές άδειες. Πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ενώ ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει τακτοποιήσει ακόμη τη διαδικασία» είπε ο ίδιος.

Τα πρόστιμα

Συγκεκριμένα αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό, τότε το πρόστιμο είναι ύψους 100 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα με ή χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, αν το αποτέλεσμα της εκπρόθεσμης δήλωσης είναι πιστωτικό, επίσης 100 ευρώ και αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, 250 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα με ή χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και τήρηση διπλογραφικών βιβλίων.

Πρόστιμα θα επιβληθούν και για την απόκρυψη φορολογητέας ύλης αλλά και για τα άρθρα του επίμαχου Νόμου 53 περί τόκων, 55 περί φοροδιαφυγής, 57 περί εκπρόθεσμης πληρωμής, 58 περί μη υποβολής οποιαδήποτε δήλωση περιουσίας εισοδήματος, ΦΠΑ κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου