ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινή «μάχη» στο κέντρο του Βόλου

καθημερινή-μάχη-στο-κέντρο-του-βόλο-382870

Την αυξημένη αστυνόμευση στο κέντρο του Βόλου και τις νυχτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες, προκαλεί η μικροεγκληματικότητα που προβληματίζει, εκτός από τις διωκτικές Αρχές, κατοίκους και καταστηματάρχες.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ζημιές σε πόρτες εισόδου, σπασμένες βιτρίνες, παραβιασμένα παράθυρα και γενικά φθορές σε καταστήματα, συνοδεύουν δυστυχώς διαρρήξεις που γίνονται μεταμεσονύκτιες ώρες, όπως προχθές στο τμήμα μεταξύ Αναλήψεως και Στρ. Μακρυγιάννη (Γυμναστήριο, έναντι του πρώην Διοικητηρίου.

Το ένα μετά το άλλο, καταστήματα της γειτονιάς, βρέθηκαν στο στόχαστρο διαρρηκτών οι οποίοι στοχεύοντας μόνο σε μετρητά, δεν διστάζουν να προκαλέσουν φθορές στις επιχειρήσεις προκειμένου να φτάσουν στις ταμειακές μηχανές.

Από τη δράση των διαρρηκτών, αστυνομικοί εκτιμούν πως πρόκειται για ναρκομανείς που αναζητούν χρήματα για τις δόσεις τους και δεν σχετίζονται τόσο με την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στα φτωχά στρώματα.

Οι αστυνομικοί έλεγχοι, είτε με εμφανή παρουσία αστυνομικών και περιπόλων είτε με συμβατικά οχήματα και μηχανές της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, λειτουργούν αποτρεπτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αστυνομικών, και ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Αστυνομικοί επισημαίνουν πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένταση στις κλοπές δικύκλων μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων καθώς και ποδηλάτων και συστήνουν στους κατόχους τους, αν δεν μπορούν να τα ασφαλίσουν το βράδυ σε κλειστό ή περιφραγμένο χώρο (αυλή, πυλωτή κ.α.), να τα ασφαλίσουν σε σταθερό αντικείμενο σε φωτιζόμενο χώρο κι αν πέσει στην αντίληψή τους ύποπτη κίνηση ατόμων να ειδοποιούν το 100.

Συλλήψεις 14 ατόμων

Στο πλαίσιο του γενικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, συνεχίζονται οι στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, στις αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 11.08.2015 από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, συμμετείχε ο απαιτούμενος αριθμός αστυνομικών από Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού συγκροτήθηκαν ομάδες αστυνομικών που είχαν ως αντικείμενο τον έλεγχο ατόμων, την προσαγωγή υπόπτων και τη σύλληψη δραστών εγκληματικών πράξεων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δράσεων προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν:

  • (835) άτομα, εκ των οποίων (671) ημεδαποί και (164) αλλοδαποί,
  • (559) οχήματα,
  • (10) επιχειρήσεις σκραπ και
  • (5) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Προσήχθησαν:

  • (35) άτομα και συγκεκριμένα (20) ημεδαποί και (15) αλλοδαποί.

Συνελήφθησαν (14) άτομα και συγκεκριμένα:

  • Ενας (1) ημεδαπός για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
  • Ενας (1) ημεδαπός για παράβαση του νόμου περί όπλων.
  • Τρία (3) άτομα, από τα οποία δύο ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή, πολεοδομικές παραβάσεις και επαιτεία.
  • Πέντε (5) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, για παράνομη είσοδο και παραμονή στην Ελληνική Επικράτεια.
  • Τέσσερα (4) άτομα, από τα οποία τρεις ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.

Βεβαιώθηκαν (160) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

Μία (1) παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Μία (1) παράβαση του νόμου περί όπλων.

Πέντε (5) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.

Οκτώ (8) παραβάσεις για επαιτεία.

Εκατόν σαράντα πέντε (145) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήτοι:

  • (2) για μέθη,
  • (34) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,
  • (1) για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • (4) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • (5) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • (10) για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
  • (7) για στέρηση ασφαλιστηρίου συμβολαίου,
  • (5) για ΚΤΕΟ,
  • (77) λοιπές παραβάσεις.

Κατασχέθηκαν μικροποσότητα ναρκωτικών δισκίων, ένα πιστόλι (replica) και μικρό χρηματικό ποσό.

Πριν τις διακοπές, φροντίστε

Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι κράχτες της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει εντελώς κλειστό, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το 100 ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου