ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Μαραβέγιας: Η Ν.Δ. στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία    

κων-μαραβέγιας-η-ν-δ-στηρίζει-την-έρευ-382626

Η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης, γι’ αυτό και η κυβέρνηση της Ν.Δ. στηρίζει αποφασιστικά τους δυο τομείς, τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας μιλώντας στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, με θέμα «Έρευνα και καινοτομία στον δρόμο προς την Ανάπτυξη: Ο καταλυτικός ρόλος της χρηματοδότησης».

Ο κ. Μαραβέγιας παρατήρησε ότι στο παρελθόν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη δεν είχαν να επιδείξουν τρανταχτές επιτυχίες με εμπορικό αντίκτυπο και αξιοποίηση της νέας γνώσης. Επρόκειτο μέχρι τις αρχές του 2000 για μια διαδικασία περισσότερο εσωστρεφή, που ανακύκλωνε, ουσιαστικά, τον ίδιο της τον εαυτό και συγχρηματοδοτούσε ερευνητικά έργα πάντα με τους ίδιους παίκτες. Από το 2000 και μετά η Κομισιόν έχει αλλάξει προσανατολισμό, όπως προκύπτει και από το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την έρευνα «Horizon».

Αναφερόμενος στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε σε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για τη στήριξη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Αποφάσισε, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες της επιστημονικής και της τεχνολογικής έρευνας να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα προσαυξημένες κατά 100%. Επιπλέον, έδωσε κίνητρα σε angel investors για νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε με τη μορφή εκπτώσεων φόρου, είτε με την δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος συνεπένδυσης, όπως έδωσε και την αύξηση της δημόσιας συμμετοχής στο Equifund.

Τέλος, ο κ. Μαραβέγιας έθεσε ζήτημα παροχής bonus από το νέο ΕΣΠΑ για εγκατάσταση καινοτόμων επιχειρήσεων σε βιομηχανικές περιοχές και επιχειρηματικά πάρκα, και επίσης θέμα χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα από το νέο ΕΣΠΑ για τους τομείς της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου