ΤΟΠΙΚΑ

Εξαντλούν τα ραντεβού στην αρχή ~ Καταγγελίες ασφαλισμένων

εξαντλούν-τα-ραντεβού-στην-αρχή-καταγ-37741

200 επισκέψεις μέσα στις πρώτες μέρες του μήνα και οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν

Τεχνητή εξάντληση του πλαφόν των 200 επισκέψεων σε διάφορους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν ασφαλισμένοι στο Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Για προγραμματισμό ραντεβού μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου παραπέμφθηκε ασφαλισμένη από τη γραμματεία Βολιώτη γιατρού που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ για να εισπράξει και πάλι όμως αρνητική απάντηση χθες όταν απευθύνθηκε ξανά για να καθορίσει το ραντεβού. Μέσα σε δύο ώρες είχε εξαντληθεί το πλαφόν και των 200 επισκέψεων το μήνα οπότε η μοναδική λύση ήταν η επίσκεψη επί πληρωμή, όπως ενημερώθηκε αρμοδίως από τη γραμματεία.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών αλλά και καταγγελιών ότι «τεχνηέντως» και μόλις σε τρεις μέρες «καπαρώνονται» και οι 200 επισκέψεις στον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα είτε να υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους είτε να περιμένουν -εάν δεν έχουν χρήματα- τον επόμενο μήνα για να προγραμματίσουν ραντεβού.

Ο ΕΟΠΥΥ σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα προχώρησε και σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους για να διαπιστώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών ενώ έχει αναρτήσει και ειδικές ηλεκτρονικές φόρμες στις οποίες μπορούν οι ασφαλισμένοι να προβαίνουν σε καταγγελία για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και εάν ο γιατρός ενώ είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, δεν δέχεται να εξυπηρετήσει τον ασφαλισμένο και ζητάει το αντίτιμο των 10 ευρώ λόγω συμπλήρωσης των ραντεβού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ ζητά από τους ασφαλισμένους να κρατούν την απόδειξη καθώς είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο το οποίο μπορούν να κοινοποιούν στον Οργανισμό, ώστε με το ηλεκτρονικό σύστημα που υπάρχει, να γίνεται άμεση διασταύρωση για το αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί των γιατρών.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί «τεχνητή εξάντληση» του πλαφόν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διατάσσει έλεγχο να «ξεσκονιστεί» ο αριθμός συνταγών και παραπεμπτικών.

Παράλληλα αποστέλλεται email στους γιατρούς στο οποίο τονίζονται τα εξής: «Μετά από έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, διαπιστώθηκε πως έχετε εξαντλήσει το μηνιαίο πλαφόν των200 επισκέψεων ΕΟΠΥΥ, εντός των πρώτων ημερών του Ιουνίου 2014.

Παρακαλούμε όπως, εντός 3μέρου, μας απαντήσετε στο e-mail [email protected], στα κάτωθι ερωτήματα:

Ποιό είναι το ακριβές ωράριο λειτουργίας του Ιατρείου σας, γενικά και ειδικά, ως συμβεβλημένος Ιατρός του ΕΟΠΥΥ; Πόσους ασθενείς συνολικά εξετάζετε ημερησίως και πόσο χρόνο αφιερώνετε για την Ιατρική εξέταση κάθε ασθενούς, συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ, κατά μέσο όρο; Τι ποσοστό, χρονίων πασχόντων ασθενών, παρακολουθείτε;

Λειτουργεί στην περιοχή σας Κέντρο Υγείας ή Μονάδα ΠΕ.ΔΥ ή άλλη δημόσια δομή, με Ιατρούς αντίστοιχης ειδικότητας; Εγιναν όλες οι επισκέψεις που καταχωρήθηκαν, με την φυσική παρουσία των ασθενών. Τι πληθυσμιακή κοινότητα, πιστεύετε ότι καλύπτετε;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου