ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός συνταγογράφησης μένουν ασφαλισμένοι

εκτός-συνταγογράφησης-μένουν-ασφαλι-81138

Διαμαρτυρίες από επαγγελματίες που έχουν πληρώσει

Εκτός συστήματος συνταγογράφησης βγήκαν πολλοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ. Η …ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ, του πρότυπου δηλαδή ψηφιακού Εθνικού Μητρώου Ασφάλισης και Ασφαλιστικής Ικανότητας, για τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και το Σεπτέμβριο «έφαγε» πολλούς ασφαλισμένους του Ταμείου.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στα γραφεία των γιατρών μετά την εξέταση δεν ήταν λίγοι οι επαγγελματίες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, που ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούσαν να τους χορηγηθούν συνταγές.

Εξοργισμένοι καθώς κάποιοι ήταν σίγουροι ότι είχαν καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν με το βιβλιάριο ανά χείρας, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν στο ΤΕΒΕ.

Μέχρι πρότινος αν το σύστημα εμφάνιζε στους γιατρούς ότι δεν είναι ενημερωμένο, έδινε το δικαίωμα να καταχωρούνται συνταγές με τη δήλωση των ασθενών ότι είναι ασφαλιστικά καλυμμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΕΒΕ με έγγραφο από τις 3 Σεπτεμβρίου 2013 ενημέρωνε ότι όταν το βιβλιάριο είναι θεωρημένο, η συνταγή εκτελείται κανονικά. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν μπει σε ρύθμιση και τηρείται.

Ωστόσο φαίνεται ότι τα δεδομένα άλλαξαν. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ματθαίος Δραμητινός είπε ότι σύστημα αυστηροποιείται.

Οπως ο ίδιος εξηγεί, εάν ένας ασθενής έχει πληρώσει και για κάποιο λόγο δεν είναι περασμένος στο σύστημα πρέπει να πάει στο ΤΕΒΕ το αποδεικτικό ότι πλήρωσε. «Το σύστημα βγάζει απαγορευτικό» είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Μόνο ο ίδιος ο κ. Δραμητινός είχε πρόβλημα με δύο ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ. Ο ένας αποχώρησε από το γραφείο του εξοργισμένος, ο άλλος δίχως να μπορεί να καταλάβει το γιατί!

Πάντως όλοι οι γιατροί έλαβαν στις 26 Σεπτεμβρίου το ακόλουθο μήνυμα: «Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα και ώρα 16:00 δεν επιτρέπεται η συνταγογράφηση σε άμεσα ασφαλισμένους οι οποίοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης «ΑΤΛΑΣ».

Αν ο ασφαλισμένος έχει ασφαλιστική ικανότητα, θα πρέπει να επισκεφθεί το αρμόδιο υποκατάστημα του Φορέα του με σκοπό να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία του. Διαφορετικά, αν δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, τότε μπορούν να του συνταγογραφήσουν φάρμακα μόνο νοσοκομειακοί ιατροί ή ιατροί των ΠΕΔΥ.

Σ’ αυτήν την περίπτωση ο νοσοκομειακός ιατρός ή ο ιατρός του ΠΕΔΥ πρέπει να εισάγει στα ασφαλιστικά του στοιχεία το Φορέα «Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης Ν. 4270/2014», ένδειξη Αμεσου / Εμμεσου «Αμεσος και Αριθμός Μητρώου τον ΑΜΚΑ του ασθενή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου