ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Γουργουλιάνης: Ας αντιληφθούμε ότι ζούμε με τον κορονοϊό

κων-γουργουλιάνης-ας-αντιληφθούμε-ότ-373805

Βήμα σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα χαρακτηρίζουν οι επαγγελματίες της εστίασης τα νέα δεδομένα, που ισχύουν από σήμερα, με περισσότερα προνόμια για τους εμβολιασμένους και τη μουσική και το κέφι να επανέρχονται στους κλειστούς χώρους. Θετικό βήμα χαρακτηρίζει, παράλληλα, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης τη μερική επιστροφή στην καθημερινότητα, υπογραμμίζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «διανύουμε τη φάση, που ζούμε με τον κορονοϊό».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με φωνή ψύχραιμη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας καθιστά σαφές ότι «ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μόνο το βράδυ. Η μετάδοση είναι μέσα στο σπίτι, είναι ενδοοικογενειακή».

Με αισιόδοξη σκέψη για την πορεία της πανδημίας, ο διακεκριμένος επιστήμονας υπογραμμίζει ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι ζούμε με τον κορονοϊό και δίνουμε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών».

Πρώτη προτεραιότητα η θωράκιση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο κ. Γουργουλιάνης, για να προσθέσει ότι οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ανεμβολίαστων πρέπει να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι «το εμβόλιο δεν έχει παρενέργειες».

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα σταδιακής επανόδου στην καθημερινότητα, που ανακοινώθηκαν για τους εμβολιασμένους, ο κ. Γουργουλιάνης εκτιμά ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των παρελάσεων την 28η Οκτωβρίου.

«Εφόσον αποφασίστηκε να ανοίξουμε και να ζήσουμε με τον κορονοϊό, προφανώς θα γίνουν οι παρελάσεις. Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος. Πρέπει να εμβολιαστούν, όμως, οι ευάλωτοι, οι άνω των 60 ετών, οι οποίοι νοσηλεύονται και περνούν βαριά την ασθένεια» παρατηρεί.

Πάγια θέση του διακεκριμένου καθηγητή είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας, να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και να θωρακιστούν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Συνέδριο Πνευμονολογίας

Το συνέδριο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Ημέρες Πνευμονολογίας 2021» θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου στο Ξενία Βόλου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τον χρόνο που πέρασε από το προηγούμενο συνέδριο, είδαμε το πανδημικό κύμα να κατακλύζει την κλινική μας, αρκετοί από εμάς να νοσούν και σίγουρα όλοι να γινόμαστε καλύτεροι, δυνατότεροι και σίγουρα ωριμότεροι επιστημονικά. Έτσι το συνέδριο που έρχεται, θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις ασθενών με κορονοϊό, αλλά εμπειρίες και αναμνήσεις από τους πρωταγωνιστές, νοσηλευτές, γιατρούς αλλά και ασθενείς που έζησαν μαζί μας αυτές τις ιστορικές, για την ιατρική επιστήμη, μέρες».

Κεντρική θέση στο συνέδριο θα έχει η παρουσίαση διαδικτυακής βάσης βιογραφιών γιατρών, που τον προηγούμενο αιώνα έδρασαν στην περιοχή της Θεσσαλίας και συνεχίζουν να εμπνέουν, από τους Αντώνη Αντωνίου και Νίκο Δεσιμόνα.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, «θα συζητήσουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες της πανδημίας στους πνεύμονες αλλά και στην ψυχική διάθεση όσων αρρώστησαν βαριά. Θα ασχοληθούμε επίσης με όλα τα αντικείμενα της Πνευμονολογίας που «ξεχάσθηκαν» αυτή τη χρονιά, τη φυματίωση, το κάπνισμα, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το άσθμα, την πνευμονική ίνωση, τον καρκίνο του πνεύμονα, τα νοσήματα του υπεζωκότα. Όσοι αισθανόμαστε ότι η επιστήμη έχασε αυτό το διάστημα μέρος της αξιοπιστίας της, με την προβολή τόσων αντιφατικών πληροφοριών, κυρίως στη θεραπεία, στον ρόλο των μεταλλάξεων αλλά και στην παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων, ας προσπαθήσουμε αρχίζοντας από αυτό το συνέδριο να αποκαταστήσουμε τουλάχιστον το ρόλο των επιστημόνων» επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Το βράδυ της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου 7-8μμ είναι προγραμματισμένες δύο εξαιρετικές διαλέξεις με θέματα την «Ιατρική ως Τεχνοεπιστήμη» και «Το ακαταδίωκτο στην άσκηση της Ιατρικής στον καιρό της Πανδημίας» από τον Αναστάσιο Γερμενή και Γεώργιο Σχοινοχωρίτη αντίστοιχα.

Στην τελευταία συνεδρίαση την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, 1-2μμ θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του δημοσιογράφου Θωμά Σιδέρη με θέμα «Τα Ιατρικά Πιστοποιητικά στα λοιμώδη νοσήματα» και θα ακολουθήσει παρουσίαση κειμένων και έργων ζωγραφικής με θέμα τη ζωή μετά την πανδημία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου