ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Γουργουλιάνης: «Να επεκταθεί άμεσα το ωράριο»

κ-γουργουλιάνης-να-επεκταθεί-άμεσα-τ-570134

Μεθαύριο Παρασκευή «κλειδώνει» τι θα γίνει με τη μουσική στην εστίαση – Ασφυκτικές πιέσεις από τους επαγγελματίες

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το καλοκαίρι είναι προ των πυλών οι πρώτοι τουρίστες έχουν ήδη καταφτάσει, οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και τα μηνύματα από επαγγελματίες και πολίτες να προχωρήσει στα επόμενα βήματα της χαλάρωσης των μέτρων είναι επιτακτικά.

Η πίεση πλέον για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εστιατορίων, μπαρ, καφέ αλλά και άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση είναι ασφυκτική.

Με δεδομένο ότι η διεύρυνση του ωραρίου στην εστίαση και η μουσική αποτελούν δύο παραμέτρους που θα μετρήσουν στην εύρυθμη λειτουργία του τουρισμού, οι επαγγελματίες δικαιολογημένα είναι σε «αναμμένα κάρβουνα».

Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν μεταφέρει στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων το σχετικό αίτημα, προκειμένου να δώσουν οι ειδικοί το χρονοδιάγραμμα πλεύσης. Η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει πιθανότατα μεθαύριο Παρασκευή.

Σήμερα Τετάρτη θα συγκληθεί η υποεπιτροπή που εξετάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα και εισηγείται ανάλογα.

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι θα βγει «λευκός καπνός» και ενδεχομένως να αρθεί το mute μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως το «μαρτύριο της σταγόνας» για τις επιχειρήσεις «τσακίζει» νεύρα.

«Πρέπει να σταματήσει αυτή η ομηρία. Είναι περιορισμοί που δεν συμβάλουν στην επιστροφή στην κανονικότητα» λέει ο πρόεδρος των επιχειρήσεων εστίασης στη Μαγνησία Στέφανος Στεφάνου, θέτοντας εκτός από το θέμα της μουσικής, το ωράριο αλλά και τη μέριμνα που πρέπει να υπάρξει για επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν καθόλου διότι δεν έχουν εξωτερικό χώρο και παραμένουν σε «λουκέτο» δίχως μέτρα στήριξης. «Αυτό που είναι κυρίαρχο για εμάς είναι να ληφθούν αποφάσεις για τις επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες αλλά και όσες δεν έχουν ακόμη ανοίξει και ούτε θα επαναλειτουργήσουν, μέχρι να δοθεί πράσινο φως και για τους εσωτερικούς χώρους. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι κλειδωμένες, τα έξοδα όμως και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Πως θα επιβιώσουν;», αναρωτιέται ο ίδιος.

Οι ειδικοί φέρεται να συμφωνούν στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εστιατορίων, μπαρ κα όπως και της κυκλοφορίας, είναι όμως διχασμένοι όσον αφορά την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση.

Αλλοι ομονοούν ότι θα πρέπει άμεσα να ανάψει το πράσινο φως για τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε το φαγητό ή το ποτό μας μετά μουσικής, υπάρχουν όμως και εκείνοι που είναι επιφυλακτικοί. Πρόκειται για όσους πιστεύουν πως τα πολλά ντεσιμπέλ… δεν βοηθούν να τηρούνται οι αποστάσεις και έτσι τα σταγονίδια θα κάνουν πάρτι.

Την εκτίμηση πως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης πρέπει να επεκταθεί και μάλιστα άμεσα έκανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, Κων. Γουργουλιάνης.

Ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε ότι τις επόμενες 10 με 15 μέρες ενδεχομένως να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση, έστω και χαμηλά.

Υπογράμμισε ότι οι καταστηματάρχες έχουν ένα δίκιο που ζητούν να επιτραπεί η μουσική στα μαγαζιά αλλά επανέλαβε ότι σε αυτή την περίπτωση, όταν μιλά ο ένας στον άλλο, «φεύγουν» σταγονίδια και είναι επικίνδυνο. «Χρειάζεται προσοχή ειδικά στα μπαρ που η μουσική είναι δυνατή», σχολίασε.

Εκείνο για το οποίο ο καθηγητής ήταν… κάθετος, είναι το θέμα του ωραρίου. Ακόμη και σήμερα στις 00:30 ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας και άρα τα καταστήματα πρέπει να κλείνουν. «Γι’ αυτό έχουμε ακόμη κορονοπάρτι» είπε και τόνισε ότι το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον έως τη 01:30.

«Δεν έχει σημασία να φεύγουν από το μπαρ και να μαζεύονται στις πλατείες όπου συνωστίζονται» πρόσθεσε. «Είναι προτιμότερο αντί να είναι ο ένας πάνω στον άλλο στους δρόμους και τα παγκάκια, να απολαμβάνουν τον καφέ και το ποτό τους σ’ ένα καφέ μπαρ μία ώρα επιπλέον. Εκεί τουλάχιστον εκ των πραγμάτων υπάρχει η υποχρέωση της τήρησης των μέτρων προστασίας».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου