ΤΟΠΙΚΑ

«Λίφτινγκ» στο κτίριο Παπαστράτος

λίφτινγκ-στο-κτίριο-παπαστράτος-373732

Ενεργειακό… «λίφτινγκ» προγραμματίζεται στο παραλιακό κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκεται στον Βόλο, με στόχο να καταστεί φιλικό προς το περιβάλλον, περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας, με τις ανάλογες παρεμβάσεις. Με το βλέμμα στην προστασία του περιβάλλοντος και τη «θωράκιση» του παραλιακού κτιριακού συγκροτήματος, οι επικεφαλής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν ήδη θέσει σε τροχιά προγραμματισμού και υλοποίησης ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Επιστημονικός υπεύθυνος στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του παραλιακού κτιριακού συγκροτήματος είναι ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης, αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το συγκρότημα κτιρίων που αναμένεται να υποδεχτεί τους φοιτητές την ερχόμενη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου μετά από τηλεκπαίδευση ενάμιση χρόνου, θα αλλάξει όψη μετά την εφαρμογή του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης που έχει εξασφαλιστεί.

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εγκατάστασης συστημάτων καθαρισμού του αέρα σε αίθουσες του κτιρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν με υψηλό δείκτη ασφάλειας τα μαθήματα διά ζώσης, για διδάσκοντες, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό.

Παράλληλα έχουν αντικατασταθεί τα φθαρμένα καθίσματα στο αμφιθέατρο, με το ολικό «λίφτινγκ» να προγραμματίζεται κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη άνοιξη, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης.

Οπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μπιλλίνης, ο οποίος κατέθεσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης «θα γίνει καινούργιο το αμφιθέατρο, θα ανακαινιστεί ολόκληρο το παραλιακό συγκρότημα, ο θόλος, θα αλλάξουν όλα τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης, οι μονώσεις, τα αμφιθέατρα, θα γίνει καινούργιο το κτίριο». Εχουν εκπονηθεί, στο μεταξύ, οι πρώτες μελέτες, με τις εργασίες να αρχίζουν, όπως προαναφέρθηκε, την άνοιξη, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Στόχος είναι να ανέβει ενεργειακά κατηγορία το κτιριακό συγκρότημα, από ενεργειακή κλάση Β σε ενεργειακή κλάση Α, εξασφαλίζοντας οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος και θέρμανσης, ιδανικές συνθήκες λειτουργίας των συστημάτων, με την απαραίτητη μόνωση, που θα θέσει σε νέες προδιαγραφές τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου