ΤΟΠΙΚΑ

900 επικαιροποιήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

900-επικαιροποιήσεις-για-υπερχρεωμένα-ν-35016

Πίσω, όμως, πάει τη διαδικασία η αποχή των δικηγόρων

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει στο Ειρηνοδικείο Βόλου η επικαιροποίηση των στοιχείων για τις εκκρεμείς αιτήσεις υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Μετά την παράταση που δόθηκε μέχρι τις 4 Μαΐου 2016 το Φεβρουάριο ήδη στο Ειρηνοδικείο Βόλου έχουν προσέλθει και υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά 900 νοικοκυριά, ενώ εκκρεμεί η επικαιροποίηση άλλων 200 αιτήσεων υπαγωγής.

Μάλιστα, οι υποθέσεις έχουν ήδη προσδιοριστεί για να δικαστούν έως το 2018 και οι διάδικοι έχουν ενημερωθεί για τον προσδιορισμό της δικασίμου τους με την Εκούσια Διαδικασία του Ειρηνοδικείου Βόλου. Για τη διεκπεραίωση της επικαιροποίησης το Ειρηνοδικείο Βόλου δέχεται και τις αιτήσεις που έχουν γίνει από τα υπερχρεωμένα προς τις Τράπεζες για λήψη των απαραίτητων δικαιολογητικών και λόγω φόρτου εργασίας ακόμη δεν έχουν «απαντηθεί».

Η τροπολογία με βάση την οποία δόθηκε η παράταση για την επικαιροποίηση των στοιχείων μέχρι τις 4 Μαΐου 2016 έγινε με δεδομένη την απρόβλεπτη και αιφνίδια αύξηση των αιτημάτων προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για έκδοση αναλυτικών βεβαιώσεων οφειλών και τη συνακόλουθη αδυναμία των τελευταίων να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας τους, που είχε προκαλέσει δυσχέρειες στην εν λόγω εκπλήρωση της υποχρέωσης των δανειοληπτών.

Συνολικά σε αναμονή για δίκη βρίσκονται 2.286 αιτήσεις για υπαγωγή στον παλιό και νέο Νόμο Κατσέλη. Οι εκκρεμείς υποθέσεις είχαν ημερομηνίες συζήτησης στο Ειρηνοδικείο Βόλου μέχρι το 2023, όμως καταβάλλεται έντονη προσπάθεια και ορίζονται για συζήτηση μέχρι το 2018. Ωστόσο, η τρίμηνη αποχή των δικηγόρων Βόλου από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό εκτιμάται ότι πάει πολύ πίσω τις υποθέσεις σε τέτοιο σημείο, ώστε η διαδικασία που έγινε για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων να κρίνεται ότι δεν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Το Ειρηνοδικείο Βόλου συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα από μία που ήταν ακολουθώντας την οδηγία του Νόμου για τα υπερχρεωμένα, πλην, όμως, όπως αναφέρθηκε, όλες οι υποθέσεις αναβάλλονται και τα πινάκια φορτώνονται με ακόμη περισσότερες αιτήσεις, οι οποίες πάνε παραπίσω. Ομως, οι διαρκείς κινητοποιήσεις των δικηγόρων, όπως αναφέρθηκε, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τη διαδικασία για τον ταχύτερο προσδιορισμό των εκκρεμών αιτήσεων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου