ΤΟΠΙΚΑ

Κατέκτησε τη γνώση και εργασία στο Κέντρο στήριξης Ρομά Αλιβερίου

κατέκτησε-τη-γνώση-και-εργασία-στο-κέν-33579

Το όνειρο της επαγγελματικής εξέλιξης, της ισότιμης συμμετοχής στην εκπαίδευση και την ευρύτερη κοινωνική δράση, έκανε πράξη η Ειρήνη Φραγκούλη, παιδί πολύτεκνης οικογένειας Ρομά, η οποία εργάζεται επί 16 χρόνια στο Δήμο Βόλου.

Η κ. Φραγκούλη, είναι διαμεσολαβήτρια στο Κέντρο στήριξης Ρομά της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Αλιβερίου και ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση, αποκτώντας αρχικά το απολυτήριο του Δημοτικού και στη συνέχεια του Γυμνασίου, καθώς φοίτησε στο Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.

Στα 42 της χρόνια, έχει κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, προσπερνώντας με χαμόγελο, αλλά και δύναμη ψυχής τη ρατσιστική συμπεριφορά που δέχτηκε, πηγαίνοντας κόντρα στα στερεότυπα του παρελθόντος.

Η χαμογελαστή Ειρήνη Φραγκούλη, έκανε πράξη το όνειρο της ισότιμης κοινωνικής συμμετοχής, με υπομονή και επιμονή, έχοντας ως μότο τη φράση ότι όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάσταση. «Στην αρχή μού προκαλούσε θλίψη η ρατσιστική συμπεριφορά που δεχόμουν από ορισμένους, αλλά στην πορεία το ξεπέρασα, διότι σκέφτηκα ότι δεν έχω τίποτα να αποδείξω σε όσους με αντιμετώπιζαν με καχυποψία», υπογραμμίζει η ίδια, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η μόρφωση είναι σημαντικό εφόδιο αλλά όπως υπογραμμίζει η ίδια, ο σεβασμός στα «θέλω» και την εικόνα του άλλου, είναι πολύ πιο σημαντικά από τους μεγαλύτερους τίτλους σπουδών.

Πάγια θέση της Ειρήνης Φραγκούλη είναι ότι: «παντού υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι. Το ζητούμενο είναι να δίνονται ευκαιρίες στα νέα παιδιά που βιώνουν την κρίση, τα οποία αναζητούν εργασία, αλλά βρίσκουν κλειστές πόρτες, διότι είναι Ρομά».

Το μήνυμα που στέλνει, κατά συνέπεια, στην τοπική κοινωνία, είναι: «σεβασμός και επαγγελματικές ευκαιρίες για τους Ρομά» για να προσθέσει ότι: «δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και ρατσιστικές συμπεριφορές, γιατί το ζήτημα είναι πως αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Είμαστε ότι σκεφτόμαστε».

Η κ. Φραγκούλη, μητέρα ενός αγοριού 22 ετών, προτρέπει τα παιδιά να εκπαιδευτούν, να αποκτήσουν μόρφωση, ενώ υπογραμμίζει παράλληλα ότι είναι σημαντικό για τους γονείς να έχουν εργασία, προκειμένου να στηρίξουν, με τη σειρά τους, την σχολική εξέλιξη των παιδιών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου