ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν προστασία εισοδημάτων ~ Σαφείς δεσμεύσεις ενόψει εκλογών

ζητούν-προστασία-εισοδημάτων-σαφείς-335005

Τα μέλη του Ιππόκαμπου με ανοιχτή επιστολή στους υποψήφιους βουλευτές Μαγνησίας

Ζήτημα προστασίας των εισοδημάτων των ατόμων με κινητικά προβλήματα, θέτει το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», με ανοιχτή επιστολή του προς τους υποψήφιους Βουλευτές της Μαγνησίας και με αφορμή τις εκλογές της επόμενης Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου.

Για τον Ιππόκαμπο, μείζον είναι η προστασία των εισοδημάτων ξεκινώντας από τα επιδόματα αναπηρίας, τις συντάξεις και τους μισθούς. «Τα άτομα με κινητική αναπηρία δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το κόστος επιβίωσης που έχει κάθε πολίτης αλλά και το πρόσθετο κόστος της αναπηρίας τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα κόστος που συνδέεται άμεσα με την διαχρονική αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές για τη φροντίδα και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Οπως επισημαίνει ο «Ιππόκαμπος» στην ανοιχτή επιστολή του, «από την αρχή αυτής της κρίσης, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την διάλυση των προνοιακών, υγειονομικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα άτομα με κινητική αναπηρία, τον κεντρικό κορμό δηλαδή του Κοινωνικού Κράτους.

Δεν υπήρξε τομέας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής που να μην επηρεαστεί αρνητικά από αυτή την κρίση. Εργασία, Απασχόληση, Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση και Ασφαλιστικό Σύστημα Παροχών Υγείας και Περίθαλψης, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός. Τομείς που όλοι τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την Αναπηρία».

Ο «Ιππόκαμπος» ζητά ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Πολιτικών για την Αναπηρία:

«Ζητούμε τη δέσμευση και τη συμφωνία για την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων τους και την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος τους.

Για αυτό το σκοπό ζητούμε για άλλη μία φορά τη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Αναπηρίας υπαγόμενη απευθείας στον Πρωθυπουργό, που θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος για την Αναπηρία.

Συγκεκριμένοι στόχοι του προγράμματος:

  • Ενταξη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές: Τα ζητήματα κινητικής αναπηρίας είναι οριζόντια και αφορούν κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ως εκ τούτου απαιτείται από κάθε δημόσια αρχή η εφαρμογή και ο συντονισμός των πολιτικών για την αναπηρία.
  • Παροχή οικονομικής προστασίας στα άτομα με κινητική αναπηρία, και τις οικογένειές τους: σχεδιασμός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για κάθε κατηγορία αναπηρίας
  • Παροχή κοινωνικής προστασίας: δημόσια δίκτυα υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης.
  • Προώθηση μέτρων, στο πλαίσιο του άρθρου 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020, για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους.

Ζητάμε να δεσμευτείτε χωρίς υπεκφυγές με σαφή και έντιμο τρόπο στα άτομα με κινητική αναπηρία, ότι δεν θα θιγούν τα επιδόματα αναπηρίας κάθε μορφής, κατά την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου.

Το αναπηρικό κίνημα, ενωμένο και αποφασισμένο, κάνει σαφές ότι θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις, με όλα τα μέσα που το πολίτευμά μας του παρέχει για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από την κοινωνική τους ισοπέδωση.

Γνωρίζουμε πόσο στενά είναι τα περιθώρια κινήσεων που έχετε, παρόλα αυτά το διακύβευμα, η περαιτέρω φτωχοποίηση δηλαδή μιας μεγάλης πληθυσμιακά και ευάλωτης κοινωνικά και οικονομικά κοινωνικής ομάδας, των ατόμων με κινητική αναπηρία και των οικογενειών τους, μπορεί να γίνει τραγικότερο.

Εχουμε πλήρη συναίσθηση και αντίληψη για την κατάσταση που περνάει η χώρα μας σήμερα και βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος αφορούν στα ελάχιστα ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν στοιχειωδώς ανάγκες και υποχρεώσεις στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου