762 γυναίκες βιώνουν καθημερινά το πρόβλημα υπογραμμίστηκε χθες σε ημερίδα
Δραματική είναι η αύξηση του αριθμού των γυναικών που γίνονται αποδέκτες σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς μία στις πέντε βιώνει το παραπάνω πρόβλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας που παρουσιάστηκε χθες στο Βόλο, στη διάρκεια ημερίδας. Οι εισηγητές της παραπάνω διοργάνωσης, που είχε ως θέμα τη βία, ανέφεραν ότι τα παραπάνω δεδομένα μεταφράζονται σε 762 κακοποιημένες γυναίκες σε καθημερινή βάση. Το πρόβλημα, που συνδέεται με την κρίση, παρατηρείται σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, με αποδέκτες γυναίκες ηλικίας από 25 έως 60 ετών κατά μέσο όρο.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Εισηγήτριες της επιστημονικής ημερίδας, που διοργάνωσε η Ελληνική Μέριμνα Βόλου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Κυψέλη», ήταν οι Παπαβαγγέλη Μάγδα, πρόεδρος της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου, Δούκα Ελένη, Κοινωνική Λειτουργός της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου, Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ph.D., Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.), Τσιριγώτη, Ψυχολόγος, M.Sc., Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.), Ευαγγελία Κουβέλη, Δικηγόρος, Μ.Δ.
Οι εισηγήτριες ανέπτυξαν όλες τις διαφορετικές πτυχές του προβλήματος, έχοντας ως κοινό τόπο τη θέση ότι οι γυναίκες που είναι άνεργες, δεν έχουν τη δυνατότητα να «αποδράσουν» και παραμένουν εγκλωβισμένες σε καταστάσεις βίας. Κοινό ζητούμενο είναι οι γυναίκες που υφίστανται βία, να ζητήσουν τη συμβουλή των ειδικών, προκειμένου να κάνουν το μεγάλο βήμα στη ζωή τους.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Μέριμνας Βόλου, Μάγδα Παπαβαγγέλη, υπογράμμισε ότι «στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, προκειμένου να πληροφορηθούν τη δράση μας και την ύπαρξη του ξενώνα κακοποιημένης γυναίκας».
Η κοινωνική λειτουργός Ελένη Δούκα, σημείωσε από την πλευρά της ότι τα περιστατικά που φτάνουν μέχρι τα γραφεία της Μέριμνας Βόλου δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση στην κακοποίηση, γεγονός που μπορεί να συσχετιστεί με την οικονομική ύφεση. «Η κρίση δημιουργεί εντάσεις μέσα στην οικογένεια, λόγω έλλειψης ψυχραιμίας και υπομονής, οπότε σε ορισμένες περιπτώσεις ο άντρας ασκεί σωματική βία στη γυναίκα του, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του» όπως επεσήμανε η κ. Δούκα.
Οι λόγοι που εντείνουν τα παραπάνω προβλήματα είναι «κοινωνικοί και ψυχολογικοί, ενώ το ασταθές πολιτικό κλίμα δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ενδοοικογενειακών ισορροπιών» όπως σημείωσε η ίδια ομιλήτρια, προτρέποντας παράλληλα τις γυναίκες «να σπάσουν τη σιωπή τους» και να εξωτερικεύσουν το πρόβλημά τους.
Παίρνοντας το λόγο η ψυχολόγος Κική Πετρουλάκη, επεσήμανε από την πλευρά της ότι «η κακοποίηση που υφίστανται αρκετές γυναίκες είτε από τους συντρόφους είτε από τους συζύγους τους, είναι ένα ζήτημα ελέγχου και αυτό υπάρχει σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες». Παράλληλα η ίδια ομιλήτρια επεσήμανε ότι «αυτό που δυσχεραίνεται στις εποχές της κρίσης, είναι η απόδραση της γυναίκας και των παιδιών. Οπωσδήποτε, πρόσθεσε η ίδια, σε εποχές κρίσης αυτό που χρειάζεται να ενισχυθεί, είναι οι παροχές του κράτους, στα άτομα που κακοποιούνται».
Η ίδια ψυχολόγος σημείωσε, τέλος, ότι «η κάθε γυναίκα είναι μοναδική και το ίδιο ισχύει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Κατά συνέπεια, μόνο η ίδια μπορεί να καταστρώσει ένα σχέδιο ασφαλείας, το οποίο θα της επιτρέψει να κάνει μια καινούργια αρχή, μαζί με τα παιδιά της».