ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερα πύρινα μέτωπα χθές στη Μαγνησία

τέσσερα-πύρινα-μέτωπα-χθές-στη-μαγνησ-333751

Πίσω από τις πυρκαγιές βρίσκεται αμέλεια αγροτών που έκαιγαν υπολείμματα των εκτάσεών τους

Μεγάλες διαστάσεις, δημιουργώντας απειλές ακόμη και για κατοικίες, ξέσπασε χθες στη 1.40 μετά το μεσημέρι στο Κατηχώρι Πηλίου. Πολύωρη μάχη με τις φλόγες έδωσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Η φωτιά, που προκλήθηκε σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από απροσεξία ιδιώτη έκτασης που έκαιγε χόρτα, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 8 το απόγευμα περίπου, ενώ οι πυροσβέστες συνέχιζαν την επιχείρηση έως αργά το βράδυ, αντιμετωπίζοντας μικρές εστίες στην περιοχή.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή συνέβαλαν στην επέκταση της πυρκαγιάς, που απείλησε προς στιγμή κατοικίες και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Η κατάσβεση από 20 πυροσβεστική οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, οχήματα του Δήμου Βόλου και της περιφερειακής ενότητας και εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων και της Ελληνικής Ομάδων Διάσωσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 200 στρέμματα μετατράπηκαν σε στάχτη.

Πάντως, το γεγονός ότι σε κοντινή απόσταση από την πρώτη εστία, ξεπήδησαν άλλες φλόγες, κάνουν το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και του πιθανού εμπρησμού. Σοβαρά ερωτηματικά, την ίδια ώρα, προκάλεσαν άλλες τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σχεδόν ταυτόχρονα, στο Πήλιο και τις Αλυκές, κάνοντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου να ζητήσει ενίσχυση δυνάμεων από γειτονικούς νομούς, δεδομένης της επικινδυνότητας της φωτιάς στο Κατηχώρι, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων και προσωπικού.

Δύσκολο πύρινο μέτωπο αντιμετώπισαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου από την καύση αγροτικών υπολειμμάτων οι φλόγες ξέφυγαν σε κοντινό σημείο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζαγοράς. Η φωτιά που ξέσπασε στις 10.30 το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο στις 3 μετά το μεσημέρι, καίγοντας περίπου 15 στρέμματα αγροτικής έκτασης.

Στις 12.30 μ.μ., νέο σήμα για πυρκαγιά στη Μακρυράχη έλαβε η Πυροσβεστική, όπου ευτυχώς ο περιορισμός ήταν έγκαιρος, ενώ χορτολιβαδική έκταση περίπου 20 στρεμμάτων καταβρόχθισαν οι φλόγες σε άλλη πυρκαγιά σε περιοχή μεταξύ της Μακρυράχης και τα του Ανηλίου.

Μία ακόμη πυρκαγιά ξέσπασε στις Αλυκές, στις 4 μ.μ. και πάλι με υπαιτιότητα αγρότη, ο οποίος «καθάρισε» το κτήμα του, θέτοντας φωτιά χωρίς να λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα.

Οι πρώτες πυρκαγιές, πριν ακόμη ξεκινήσει επίσημα η αντιπυρική περίοδος, ξέσπασαν λίγα μόλις 24ωρα από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου και τις επισημάνσεις υπηρεσιών και φορέων για την προσοχή που πρέπει να επιδείξουν οι αγρότες με την καύση υπολειμμάτων στις εκτάσεις τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου