ΤΟΠΙΚΑ

Yποτονική η κίνηση στο τοπικό λιανεμπόριο «δείχνει» έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου

yποτονική-η-κίνηση-στο-τοπικό-λιανεμπό-326983

Για αύξηση στο λιανεμπόριο της τάξης του 1,1% κάνει λόγο η πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο εμπορίου και υπηρεσιών της ΓΣΕΕ για το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, ωστόσο, ο Μάιος κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, και μείωση 1,4%.

Οι δείκτες της τοπικής αγοράς χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους υποτονικοί, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, πιθανώς η προαναφερθείσα αύξηση να είναι συνδεδεμένη με τον τουρισμό και την εικόνα, ενδεχομένως, των μεγάλων αλυσίδων.

«Είναι μια έρευνα αξιόπιστη, γιατί ο φορέας που την διενεργεί είναι αξιόπιστος, αλλά επειδή αυτή την στιγμή στην αγορά ένα μεγάλο ποσοστό το κατέχουν τα πολυκαταστήματα, τα οποία φαίνονται ότι έχουν ενισχυθεί τον τελευταίο καιρό, δεν αποτυπώνει την κατάσταση στις μικρές επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Οντόπουλος.

Η εικόνα που καταγράφεται στην τοπική αγορά είναι πάρα πολύ υποτονική, γενικότερα. «Μπορούμε να πούμε ότι η κίνηση κατά τους θερινούς μήνες δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση, και σε αυτό συνέβαλε πάρα πολύ ο τουρισμός, ενώ από την άλλη πλευρά, η αγορά σημείωσε κάμψη από τις 15 Αυγούστου και μετά» σημείωσε ο ίδιος.

Οι εξελίξεις στο εμπόριο δεν είναι θετικές, όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι δεν υπάρχει «ομπρέλα προστασίας για τους μικρούς». Ενδεχομένως ενισχύθηκαν πολυεθνικές και πολυκαταστήματα. αλλά οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου των εμπόρων.

Οι τρεις τελευταίες μέρες των εκπτώσεων, πάντως, είναι άγνωστο αν θα αποβούν προς όφελος των επαγγελματιών, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι σκεπτικοί και προβληματισμένοι ενόψει χειμώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου