ΤΟΠΙΚΑ

Διαψεύδει φήμες για λειτουργία Κέντρου Μεταναστών στην Παιδόπολη ο Δήμαρχος Βόλου

διαψεύδει-φήμες-για-λειτουργία-κέντρ-324474

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες ότι στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης στην Αγριά θα λειτουργήσει Κέντρο Κράτησης Μεταναστών. Αυτό ξεκαθάρισε χθες το πρωί απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Δήμαρχος Βόλου, ενώ όπως σημείωσε ο Δήμος Βόλου δεν φαίνεται να

διαθέτει χώρους για ένα τέτοιο κέντρο.

Σύμφωνα με τον Π. Σκοτινιώτη ο χώρος της Παιδόπολης δεν προσφέρεται, καθώς οι χώροι έχουν ζητηθεί από τη Δημοτική Αρχή προκειμένου να διατεθούν για τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, ενώ στις εγκαταστάσεις της φιλοξενούνται ήδη 50 νέοι πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί ασύλου από το πρόγραμμα φιλοξενίας που εφαρμόζει ο Ερυθρός Σταυρός, μετά από την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας που υλοποιεί το πρόγραμμα με τίτλο: "Πρόσβαση των Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο στο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Σύστημα – Αντιμετωπίζοντας τις Προκλήσεις", στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων – Community Actions.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να συμβάλει, αφενός, στην απεικόνιση των εκπαιδευτικών αναγκών των ανήλικων αιτούντων άσυλο, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση τη νέα μεταναστευτική πραγματικότητα, αφετέρου στη βελτίωση των υπαρχόντων εκπαιδευτικών πλαισίων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω αλληλοσυνδεόμενων ενεργειών και μεθοδολογικών εργαλείων.

Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:Καταγραφή της ισχύουσας νομοθεσίας σε θέματα υποδοχής, φιλοξενίας και εκπαίδευσης των ανηλίκων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Αυστρία.Καταγραφή των Καλών Πρακτικών σε θέματα εκπαίδευσης ανήλικων αιτούντων άσυλο στις τρεις παραπάνω χώρες.

Πραγματοποίηση συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένων ερωτηματολογίων, που θα διευκολύνουν την απεικόνιση του εκπαιδευτικού προφίλ των ανηλίκων αιτούντων άσυλο, αλλά και την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθώς επιχειρούν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε χώρας. Τα τελικά στοιχεία, μετά την απαραίτητη επεξεργασία που θα υποστούν, θα λάβουν τη μορφή συγκεκριμένων προτάσεων ώστε να γίνουν, στη συνέχεια, οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στις αρμόδιες αρχές προκειμένου αυτές να ενσωματώσουν στην εκπαιδευτική τους πολιτική αναγκαίες καινοτομίες και αλλαγές, σύμφωνα πάντα με την αρχή του σεβασμού της πολιτισμικής ποικιλομορφίας.

Ο Δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης απαντώντας στην παραφιλολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στην Παιδόπολη τόνισε πως δεν μπορεί να τεθεί τέτοιου είδους ζήτημα για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, ενώ σημείωσε πως στο σύνολό του ο ενιαίος Δήμος δεν διαθέτει ανάλογους χώρους.

Ο κ. Σκοτινιώτης σημείωσε πως όσα φημολογούνται για τις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «είναι «εντελώς έξω από κάθε πραγματικότητα. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να λειτουργήσει εκεί χώρος κοινωνικών υποδομών του Δήμου αλλά και στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ» σημείωσε καταλήγοντας ο Δήμαρχος Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου