ΤΟΠΙΚΑ

«Η εστίαση έγινε σάκος του μποξ»

η-εστίαση-έγινε-σάκος-του-μποξ-319461

ε απεργιακή κινητοποίηση κατεβαίνουν οι καταστηματάρχες εστίασης και στον Βόλο, την ερχόμενη Τρίτη 16 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα πιο αυστηρά μέτρα που καλούνται να εφαρμόσουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι ρόλο «αστυνομικού». Οι επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές για ένα 24ωρο, ενώ αντιπροσωπεία από τη Μαγνησία θα συμμετάσχει σε πανελλήνια κινητοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα παραδοθεί υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανο Στεφάνου, από το περασμένο Σάββατο οπότε και τέθηκαν σε ισχύ τα νέα πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, κίνηση και τζίροι έπιασαν… πάτο.

Όπως επισημαίνει, με την άνοδο των κρουσμάτων, η ψυχολογία του κόσμου έπεσε και οι εσωτερικοί χώροι άδειασαν, καθώς οι εμβολιασμένοι φοβούνταν να βγουν έξω. «Η κίνηση στους εσωτερικούς χώρους μειώθηκε κατά 80%. Είχαμε τους εξωτερικούς και το παλεύαμε και ήρθε το μέτρο με το rapid test και πιάσαμε πάτο σε κίνηση και τζίρους», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

Η εστίαση δουλεύει ικανοποιητικά μόνο τα Σαββατοκύριακα πλέον κι αυτά με νεαρότερο κόσμο, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες φοβούνται και αποφεύγουν την έξοδο.

Μάλιστα όπως σημειώνει ο κ. Στεφάνου, παρά τις επιπτώσεις που υπάρχουν στις επιχειρήσεις εστίασης, αυτές καλούνται να συνεχίσουν τους ελέγχους στους πελάτες τους. «Ηδη τρία μαγαζιά στον Βόλο έκλεισαν. Η εστίαση έχει γίνει σάκος του μποξ μεταξύ Κυβέρνησης και ανεμβολίαστων. Γιατί να κάνουμε εμείς τους αστυνομικούς; Και γιατί να πληρώνουμε εμείς πρόστιμα για ανεμβολίαστους ή χωρίς rapid test πελάτες μας;», αναφέρει ο πρόεδρος της εστίασης.

Βασικό αίτημα του κλάδου είναι ακριβώς αυτό, να αναπροσαρμοστούν τα πρόστιμα και να μετατοπιστούν στους ίδιους τους παραβάτες κι όχι στις επιχειρήσεις. Ζητούν επίσης μεταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, απαλλαγή από δημοτικά τέλη, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, επιδότηση δόσεων δανείων και νέες επιστρεπτέες τύπου αποζημίωσης.

Πρόταση του συλλόγου, είναι την ημέρα της κινητοποίησης εργοδότες και προσωπικό να δώσουν το παρών έξω από τις κλειστές επιχειρήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Εντός της εβδομάδας μάλιστα, πρόκειται να συνεδριάσει η ΟΕΒΕΜ για την στήριξη της κινητοποίησης του κλάδου της εστίασης και το ίδιο εξετάζει και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου- Ν. Ιωνίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου