ΤΟΠΙΚΑ

Μάχη για μία έδρα στη Βουλή

μάχη-για-μία-έδρα-στη-βουλή-318238

Ο προεκλογικός χρόνος ολοκληρώθηκε με την πιο σύντομη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων να «κλείνει» στη Μαγνησία με τα κομματικά επιτελεία να έχουν πάρει φωτιά, διεκδικώντας τη μέγιστη δυνατή επικοινωνία με τους πολίτες προκειμένου να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές διεξάγονται με λίστα το πολιτικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο και αυτό διότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα ποσοστά που θα πιάσουν τα κόμματα τοπικά. Οι δύο μεγάλοι μονομάχοι, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, δίνουν τη «μητέρα των μαχών» για την πρωτιά, ενώ η είσοδος νέων κομμάτων στο πολιτικό προσκήνιο, δεν αποκλείεται να ανακατέψει την τοπική πολιτική «σκακιέρα» αλλά και την τελική κατανομή των εδρών που από την εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου είναι έξι στο Νομό Μαγνησίας.

Στις τελευταίες εκλογές, τις έξι έδρες είχαν «μοιραστεί» ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αντίστοιχα παρά το γεγονός ότι μέχρι νωρίς τα ξημερώματα και «πριν κλειδώσουν» τελικά οι έδρες, είχε προηγηθεί ένα εκλογικό θρίλερ με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή να «ακουμπούν» την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, όμως τελικά οι δύο έδρες χάθηκαν για να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ που έκοψε πρώτος το νήμα.

Τι προσδοκούν τα κόμματα

Στα επιτελεία των δύο μονομάχων, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στο Βόλο, θεωρούν πως η πόλωση θα λειτουργήσει συγκολλητικά για τις βάσεις των δύο κομμάτων και ότι τα ποσοστά τους θα το επιβεβαιώσουν αυτό με το άνοιγμα της κάλπης.

Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρωτιά θα παραμείνει και ότι το κόμμα θα πάρει και πάλι άνετο προβάδισμα όπως τον Ιανουάριο, πετυχαίνοντας ευρεία εκπροσώπηση στο νέο Κοινοβούλιο. Εδράζουν μάλιστα την εκτίμησή τους αυτή στο γεγονός, όπως υποστηρίζουν, ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρξε σημαντική βελτίωση της συσπείρωσης και εισροή αναποφάσιστων που προέρχονταν κυρίως από την εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κομματικό επιτελείο της τοπικής ΝΟΔΕ της Ν.Δ. αντίστοιχα θεωρούν εφικτό το στόχο της νίκης και δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τα μηνύματα που «εισέπραξαν» από τους πολίτες σε όλο το Νομό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αναφέρονται μάλιστα στην αναστροφή του κλίματος και την ενεργοποίηση μελών και ψηφοφόρων που τον προηγούμενο Ιανουάριο είχαν κάνει άλλη επιλογή και τώρα επιστρέφουν συνειδητά στηρίζοντας τον προεκλογικό αγώνα.

Η μάχη των άλλων κομμάτων

Στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση το ενδιαφέρον επίσης στρέφεται και στα μικρότερα κόμματα που δίνουν τη δική τους μάχη για να «πλασαριστούν» στην εξάδα. Το ΚΚΕ έχοντας απολέσει λόγω εκλογικού νόμου την έδρα το 2012 και έχοντας φτάσει πολύ κοντά τον Ιανουάριο καθώς για ορισμένες ώρες εξέλεγε βουλευτή, τον οποίο κέρδισε τελικά η Λάρισα, δίνει τον αγώνα για να επιστρέψει στα βουλευτικά έδρανα.

Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση επίσης διεκδικούν μετά το 2012 και οι ΑΝ.ΕΛ. που τον Ιανουάριο είδαν την έδρα να κατοχυρώνεται στη Λάρισα, ενώ επίσης και το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη πλέον επιθυμεί και δίνει μάχη να κερδίσει έδρα στη Μαγνησία μιας και όπως τονίζουν τα στελέχη του δίνει τον αγώνα υπό καλύτερες συνθήκες αφού το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γιώργου Παπανδρέου δεν κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές.

Στο Ποτάμι τα τοπικά στελέχη εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε στη Μαγνησία το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη να «χτυπήσει» έδρα εάν και αυτό θα εξαρτηθεί από τον απόλυτο αριθμό ψήφων σε συνδυασμό με τις εκλογικές δυνάμεις που θα συγκεντρώσει το κόμμα στην υπόλοιπη Θεσσαλία.
Δυνάμεις στη Μαγνησία φαίνεται εξάλλου ότι διατηρεί και η Χρυσή Αυγή που τον Ιανουάριο έχασε την έδρα λόγω εκλογικού νόμου.

Τέλος άγνωστος Χ παραμένει το εκλογικό ποσοστό που θα καταφέρει να κατοχυρώσει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εκλογές ποντάροντας κυρίως στο αντιμνημονιακό μπλοκ αλλά και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που αντιμετωπίζεται συμπαθητικά από μία μερίδα ψηφοφόρων.

Πόσες βουλευτικές έδρες αντιστοιχούν σε κάθε περιφέρεια

Ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται κάθε φορά με βάση το νόμιμο πληθυσμό της, όπως αυτός προκύπτει από το αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, της οποίας τα επίσημα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μέτρο για τον υπολογισμό του αριθμού των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των δημοτών της επικράτειας διά του συνολικού αριθμού των βουλευτικών εδρών, οι οποίες κατανέμονται στις εκλογικές περιφέρειες.

Το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των δημοτών διά του εκλογικού μέτρου, αποτελεί τον αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας. Στην περίπτωση της Μαγνησίας έτσι προέκυψε η εξαεδρική.

Οι έδρες που απομένουν αδιάθετες προστίθενται ανά μία ώσπου να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των διακοσίων ογδόντα οκτώ (288) εδρών στις εκλογικές περιφέρειες που παρουσιάζουν κατά σειρά το μεγαλύτερο υπόλοιπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου