ΤΟΠΙΚΑ

Oικονομικό ΜΠΛΑΚ- ΑΟΥΤ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

oικονομικό-μπλακ-αουτ-στο-πανεπιστήμι-317171

«Χέρι» στα χρήματα του Πανεπιστημίου βάζουν απλήρωτοι εργολάβοι με βεβαιώσεις κατάσχεσης της τάξης των 800.000 ευρώ

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εδώ και τέσσερις περίπου μήνες. Η οικονομική δυσπραγία, που προέρχεται από την καθυστέρηση της εισροής της τακτικής χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τα χρέη του Ιδρύματος σε ΔΕΚΟ και άλλες παροχές έρχονται να τινάξουν τη λειτουργία… στον αέρα. Μέσα στο βουνό των προβλημάτων προστίθεται και η βεβαίωση από το δικαστήριο για κατάσχεση του ποσού των 800.000 ευρώ, μετά από κινήσεις που πραγματοποίησαν εργολάβοι καθαριότητας και συντήρησης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως το Πανεπιστήμιο ακόμη κι αν λάβει το ίδιο ποσό χρηματοδότησης σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή 6.250.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει μόνο τα χρέη του και τις βεβαιωμένες κατασχέσεις των εργολάβων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα δύο τελευταία χρόνια. Η κρατική χρηματοδότηση όλο και συρρικνώνεται και καθυστερεί να καταβληθεί στο Ίδρυμα, με αποτέλεσμα να χρέη του προς τρίτους να αυξάνονται αισθητά.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως παρουσιάστηκε το 2011, χρονιά που το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε με έλλειμμα εκατομμυρίων, ποσό το οποίο μεταφέρεται και στο 2012.

Από τις αρχές του έτους το τοπικό Ίδρυμα ήρθε αντιμέτωπο με ενημερώσεις ΔΕΚΟ για διακοπή παροχών, καθώς δεν είχε εξοφλήσει λογαριασμούς. Κι όλο αυτό προέρχεται από την καθυστέρηση της καταβολής της τακτικής χρηματοδότησης από το κράτος.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως και όλα τα Πανεπιστήμια στη χώρα για πρώτη φορά στη λειτουργία τους δεν έχουν προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, μιας και η πρώην Υπουργός Παιδείας με νομοθέτημα όριζε πως ο προϋπολογισμός θα υλοποιούνταν από τα νέα Συμβούλια Διοίκησης.

Μέχρι στιγμής ούτε Συμβούλια Διοίκησης υπάρχουν, ούτε όμως και μία κατευθυντήρια οδός για να κινηθούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Η καθυστέρηση καταβολής του τακτικού προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έφερε το Πανεπιστήμιο αντιμέτωπο με τους εργολάβους, οι οποίοι είχαν να δουν το χρώμα του χρήματος για πολλούς μήνες.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η στροφή στη δικαιοσύνη εργολάβων, οι οποίοι κατήγγειλαν τις συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο και διεκδικούν δικαστικά τις αποζημιώσεις τους. Το βεβαιωμένο ποσό αυτή τη στιγμή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι 800.000 ευρώ από τέσσερις εργολάβους, ενώ υπάρχουν κι άλλο στην… ουρά που έχουν στραφεί στη δικαιοσύνη.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρωστάμε αυτές τις αποζημιώσεις. Είναι έργο το οποίο έχει παραχθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο όμως αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε για λόγους καθαρά χρηματοδότησης. Μιλάμε για ποσό 800.000 ευρώ που είναι το βεβαιωμένο προς κατάσχεση. Δεν θα μας πάρουνε όλα τα λεφτά, γιατί η εκτέλεση κατάσχεσης έχει μία διαδικασία όπου πρέπει να αναμένει κάποιος 60 ημέρες, εάν βρουν χρήματα στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας που μας κατατίθενται η χρηματοδότηση, τα παίρνουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης. Ο ίδιος επεσήμανε πως η κίνηση αυτή των εργολάβων «κόβει τα χέρια» του Πανεπιστημίου μιας και χάνεται η διαπραγματευτική ικανότητα.

«Πρέπει να πληρώσουμε όλα μαζί όλα αυτά που τους χρωστάμε. Αντί να τους τα δώσουμε σε δύο, τρεις ή τέσσερις δόσεις για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα, πρέπει να τα δώσουμε όλα μαζί», συμπλήρωσε ο αντιπρύτανης.

Ουσιαστικά, για τη λειτουργία του Ιδρύματος, η βεβαίωση κατάσχεσης ποσού 800.000 ευρώ σημαίνει πως κάθε φορά που υπάρχουν χρήματα στο ταμείο, οι εργολάβοι – δικαιούχοι θα λαμβάνουν διάφορα χρηματικά ποσά.

Η κατάσταση οξύνεται από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο δεν έχει προϋπολογισμό. Για το 2012 ο προϋπολογισμός του κράτος για το Ίδρυμα είναι άγνωστος, ενώ σε πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων στα Ιωάννινα το Υπουργείο Παιδείας είχε αναφέρει πως θα είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το 2011.

«Εάν είναι ο ίδιος προϋπολογισμός με πέρυσι δηλαδή 6.250.000 ευρώ, το ποσό φτάνει μόνο για να καλύψει τα χρέη του 2011 και τις δεσμεύσεις των εργολάβων για το 2012. Δεν φτάνει για τίποτα άλλο. Ούτε για τα λειτουργικά έξοδα, ούτε για τα έξοδα των Τμημάτων και των φοιτητών. Θα είναι μία απίστευτα δύσκολη χρονιά για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το οικονομικό ζήτημα, σε συνδυασμό με την έλλειψη διοίκησης, μιας και ακόμη δεν υπάρχουν Συμβούλια Διοίκησης και με το ζήτημα που έχει προκύψει με τη σίτιση δημιουργεί αφόρητα προβλήματα στο Ίδρυμα» επεσήμανε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Οι πρυτανικές αρχές αλλά και οι οικονομικές υπηρεσίες του Ιδρύματος ψάχνουν να βρουν τρόπους έτσι ώστε να ανταποκριθούν τουλάχιστον στις αναγκαίες υποχρεώσεις τους, εκμεταλλευόμενοι την περίοδο των 60 ημερών για να βεβαιωθεί η κατάσχεση.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις πληρωμές των οφειλομένων μας προς τρίτους. Συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και εάν υπάρξουν χρήματα στα ταμεία μας και βγουν οι αποφάσεις, θα κινηθεί η διαδικασία που ορίζει το δικαστήριο. Σ’ αυτό δεν έχουμε δυνατότητα άρνησης» είπε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Προβληματισμός με τη σίτιση

Τα προβλήματα όμως δεν έχουν τέλος για το τοπικό Ίδρυμα. Όπως αποκλειστικά δημοσίευσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ τη Μ. Πέμπτη, η σίτιση των φοιτητών είναι στον…αέρα.

Ο διαγωνισμός που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την εύρεση αναδόχου του έργου είναι άκυρος εξαιτίας νομοθετικού κενού.

Ο νέος νόμος του Υπουργείου Παιδείας κατήργησε ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο περιείχε τους όρους σίτισης, όπως για παράδειγμα τους δικαιούχους, τον τρόπο υλοποίησης της διαδικασίας και άλλα πολλά. Ενώ θα έπρεπε το κενό αυτό του νόμου να είχε καλυφθεί με νέο προεδρικό διάταγμα, αυτό δεν έγινε και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση για το ζήτημα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην έχει προκύψει εργολάβος για τη σίτιση των φοιτητών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

«Εάν δεν έχουμε νέα κυβέρνηση για να νομοθετήσει άμεσα, κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς σιτιστή. Περίπου 2.700 φοιτητές σιτίζονται στη φοιτητική Λέσχη. Δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο αριθμός σε σχέση με πέρυσι, εκείνο που είναι διαφορετικό από τις άλλες χρονιές είναι πως πολλά παιδιά τρώνε και το μεσημέρι και το βράδυ στη λέσχη επωφελούμενοι της δομής. Συνήθως τρώγανε μία φορά την ημέρα κι όχι κάθε ημέρα» επισημαίνει ο κ. Ζουμπουλάκης, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του Ιδρύματος τους επόμενους μήνες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου