ΑΛΜΥΡΟΣ

Πολύχρωμο και γευστικό κήπο

πολύχρωμο-και-γευστικό-κήπο-307967

Δημιούργησαν στο σχολικό προαύλιο οι μαθητές του Γυμνασίου Σούρπης

Φτυάρια, τσουγκράνες, σκαλιστήρια, που έβγαλαν από την αποθήκη του σχολείου τους αλλά και σκαπτικό μηχάνημα για το όργωμα -εθελοντική προσφορά κατοίκου του χωριού τους- χρησιμοποίησαν οι μαθητές του Γυμνασίου Σούρπης για να διαμορφώσουν ένα αναξιοποίητο μέρος του προαύλιου χώρου του σχολείου τους και το αποτέλεσμα μετά από δύο μήνες προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός κήπου με εποχιακά λουλούδια, αρωματικά βότανα και λαχανικά.

Πηγή έμπνευσης είναι η δράση που έχει αναλάβει το Κ.Π.Ε Περτουλίου με τίτλο «Μαθαίνοντας τα μυστικά του σχολικού κήπου, εμπνεόμαστε και δημιουργούμε» και αποδέκτες τα σχολεία που έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν στην προσπάθεια να αλλάξει η φυσιογνωμία της παραδοσιακής αυλής δίνοντάς της χρώμα και άρωμα.

Πανσές, αλόη, βιολέτα, μολόχα, καλέντουλα, ζουμπούλι, γλαδιόλα εναλλάσσονται αρμονικά στο χώρο. Το φασκόμηλο, το θυμάρι, η λεβάντα, ο δυόσμος, το δεντρολίβανο βρίσκονται ανάμεσα στα χρώματα της μιας μεριάς και το πράσινο, που κυριαρχεί στην άλλη, την τρίτη του κήπου, εκείνη των λαχανικών. Σε αυτό το κομμάτι του κήπου, στον λαχανόκηπο, έχουν οι μαθητές σπείρει όλα εκείνα που κάνουν τη διαφορά στο πιάτο μας, τα μικρά -άνηθο, μαϊντανό- τα ντροπαλά, που κρύβονται κάτω από τη γη -το κρεμμύδι και η πατάτα, αλλά και εκείνα που συνοδεύουν το κύριο πιάτο μας -αντίδια, ραδίκια, μαρούλι. Η παρέα του λαχανόκηπου μεγαλώνει με το κόλιανδρο, το μπαζί, το σκόρδο, το σέλινο, το σπανάκι, τα κρίταμα που διάσπαρτα μεγαλώνουν και περιμένουν να ξεδιψάσουν με το νερό που με τόση φροντίδα κατάφεραν να μεταφέρουν με λάστιχα που έστησαν οι μαθητές του σχολείου.

Η δημιουργία του κήπου στον αύλειο χώρο του σχολείου, με συντονιστές της προσπάθειας τους καθηγητές Καλοδήμου Ιωάννα και Μαρσουβανίδη Μιχαήλ, είχε ως στόχο τη βιωματική διδασκαλία η οποία ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης και να αναπτύξουν φιλική στάση και διάθεση προς το περιβάλλον μέσα από το σχολικό κήπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου