ΤΟΠΙΚΑ

Σε δεινή θέση οι τρίτεκνοι

σε-δεινή-θέση-οι-τρίτεκνοι-30737

Σειρά ζητημάτων με κυρίαρχη την εξομοίωση με τους πολύτεκνους και την εφαρμογή ειδικών ελαφρύνσεων από την πλευρά της πολιτείας, απασχολούν τους τρίτεκνους την παρούσα χρονική στιγμή. Τα αιτήματα και εν γένει προβλήματα του Συλλόγου τέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης κοπής της πίτας, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Αργώ», παρουσία πλήθους κόσμου. Με δηλώσεις στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σούλα Βακουφτσή, υπογραμμίζει ότι «βασικό ζητούμενο είναι να σκύψει η πολιτεία και ταυτόχρονα η αποκεντρωμένη διοίκηση, αλλά και ο Δήμος Βόλου, στα αιτήματα και τα προβλήματα, που απασχολούν το σύνολο των τριτέκνων».

Η θεωρητική, μέχρι στιγμής, εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, για την οποία τόσος λόγος γίνεται, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στην πράξη, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οριακό σημείο πολλές τρίτεκνες οικογένειες. Παράλληλα, τίθενται στο επίκεντρο ζητήματα που εστιάζονται, πέραν των οικονομικών, στην παιδεία αλλά και σε θεσμικά ευρύτερα θέματα. Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνεται το πάγιο αίτημα της μεταγραφής των φοιτητών στους τόπους κατοικίας, προκειμένου να δίνεται ουσιαστική βοήθεια στους γονείς οι οποίοι αδυνατούν εκ των πραγμάτων να συνδράμουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους. Παράλληλα όμως, στα βασικά αιτήματα του Συλλόγου των τριτέκνων της περιοχής μας, εγγράφεται η επαγγελματική δράση εκπαιδευτικών σε διαφορετικές περιοχές και όπως εξηγεί η κ. Βακουφτσή «ζητούμε οι γονείς που εργάζονται ως εκπαιδευτικοί να έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται στην ίδια περιοχή, γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι πρακτικά αδύνατο να ανταπεξέλθουν, όταν μάλιστα υπάρχουν και παιδιά που σπουδάζουν».

Η διακοπή του τεκνικού επιδόματος και η θεώρηση του κάθε παιδιού ως τεκμηρίου, είναι ένα ακόμη σημείο που προβληματίζει έντονα τα μέλη του Συλλόγου. Σύμφωνα μάλιστα με τα υπάρχοντα δεδομένα, για να λάβει μια τρίτεκνη οικογένεια το επίδομα των 120 ευρώ για κάθε παιδί, πρέπει να δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 11.000 ευρώ, «γεγονός που καθιστά αδύνατη την διαβίωσή μας» επισημαίνει η κ. Βακουφτσή. Σε ότι αφορά στην επίλυση των οικονομικών θεμάτων που απασχολούν έντονα τους τρίτεκνους, έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από πλευράς του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας προς την πολιτεία. «Το αίτημά μας προς το αρμόδιο Υπουργείο είναι να ανέρχονται σε 35.000 ευρώ τα μικτά ετήσια εισοδήματα της τρίτεκνης οικογένειας, προκειμένου να έχει την δυνατότητα να λάβει το αντίστοιχο επίδομα για κάθε παιδί και να μπορέσει να ανταπεξέλθει».

Κατά γενική ομολογία πολλές τρίτεκνες οικογένειες βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, αδυνατώντας όχι μόνο να καλύψουν τα έξοδα σπουδών των παιδιών τους, αλλά και τις καθημερινές τους ανάγκες. «Οδηγούμαστε πλέον σε οριακό σημείο αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα παιδιά θεωρούνται τεκμήριο από την πολιτεία και ο φόρος που επιβάλλεται είναι δυσβάστακτος για μας» τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων της περιοχής μας. Στόχος και πρόθεση των μελών, σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο είναι η συνέχιση και εντατικοποίηση των διεκδικήσεων, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των τρίτεκνων οικογενειών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου