ΤΟΠΙΚΑ

Υπό… έξωση παιδιά και εργαζόμενοι στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

υπό-έξωση-παιδιά-και-εργαζόμενοι-στη-298040

Στον αέρα η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Δήμου Βόλου. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα λήγει στα τέλη Οκτωβρίου και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της δομής. Με… έξωση από τη Στέγη που τέλος Οκτωβρίου σταματά τη λειτουργία της, απειλούνται 10 άτομα με ανάγκες που ζουν εκεί, καθώς και 12 εργαζόμενοι.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο Δήμο Βόλου επικρατεί προβληματισμός για την «τύχη» της δομής, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με ανάγκες να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες προκειμένου να μπορούν να διαβιώνουν αυτόνομα στο περιβάλλον τους.

Η χρηματοδότηση που προέρχεται μέσω ΕΣΠΑ λήγει στα τέλη του μήνα και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Αρη Σαββάκη προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης μέσω του νέου ΕΣΠΑ. «Για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση θα πρέπει να ανοίξει πρόγραμμα και να επιλεχθεί η δράση. Προς το παρόν δεν έχει βγει καμία πρόσκληση», ανέφερε ο κ. Σαββάκης.

Σε δύσκολη θέση εκτός από τους 12 εργαζόμενους που χάνουν ουσιαστικά την απασχόλησή τους, είναι κυρίως τα εννέα παιδιά με ανάγκες που φιλοξενούνται στη δομή.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, τα 4 ή 5 παιδιά θα πάνε στις οικογένειές τους και τα υπόλοιπα προσωρινά σε ιδρύματα. Μέχρι να ανοίξει δε, το νέο πρόγραμμα ο Δήμος Βόλου θα χρηματοδοτεί τις οικογένειες και τα ιδρύματα για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών.

Τα παιδιά όμως στην ουσία χάνουν το σπίτι τους. Και θα κληθούν να προσαρμοστούν από το μηδέν σε νέο περιβάλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο που κάνουν με στόχο να μπορέσουν να διαβιώσουν αυτόνομα, χωρίς να χρειάζονται βοήθεια για την εξυπηρέτηση βασικών τους αναγκών.
Σημειώνεται ότι η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Δήμου Βόλου λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποστήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (Κε.Σ.Α.Α.Μ.), που βρίσκονται στην περιοχή Αλιβέρι Ν. Ιωνίας.

Η δομή συμβάλλει στην αποφυγή περιπτώσεων περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησης, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της διαβίωσης των ενηλίκων με νοητική υστέρηση στην προοπτική μακράς διάρκειας, ενδεχομένως δια βίου παραμονής. Η Στέγη λειτουργεί σε 12μηνη βάση, δηλαδή όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο και εξυπηρετείται από τη Διευθύντρια, μια Κοινωνική λειτουργό, μια Παιδαγωγό Ειδικής Αγωγής, έναν Ψυχίατρο, τρεις Νοσηλεύτριες, τρεις Κοινωνικές Φροντίστριες, μια Γυμνάστρια Ειδικής αγωγής, μια Εργοθεραπεύτρια και από δυο άτομα προσωπικό καθαριότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου