ΤΟΠΙΚΑ

Ενας χρόνος από την τραγωδία στο Πεδίο Βολής των Γλαφυρών

ενας-χρόνος-από-την-τραγωδία-στο-πεδίο-296985

Μνημόσυνο αύριο στο Βόλο – «Κανείς από το ΥΕΘΑ δεν μας δίνει σημασία» καταγγέλλει ο πατέρας του 19χρονου στρατιώτη

Ενας χρόνος συμπληρώνεται από τον τραγικό θάνατο των τριών πεζοναυτών στο Πεδίο Βολής στις Γλαφυρές κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης όταν εξερράγη ο σωλήνας του όλμου 81 χιλιοστών.

Αύριο Σάββατο στις 10 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου θα τελεστεί μνημόσυνο στη μνήμη των άτυχων Αναστάσιου Μεζάλα – λοχία ΕΠΟΠ 34 χρόνων, παντρεμένου και πατέρα ενός παιδιού και του Γιώργου Ορφανίδη επίσης λοχία ΕΠΟΠ 33 χρόνων, παντρεμένου και πατέρα δύο παιδιών. Νεκρός είχε πέσει επίσης ο 19χρονος οπλίτης Φώτης Ανδρικόπουλος από την Πάτρα.

Η ασύλληπτη τραγωδία σημειώθηκε όταν στην 13η βολή της προγραμματισμένης άσκησης του 505 Τάγματος Πεζοναυτών της 32ης ΤΑΞΥΠ Βόλου, ο όλμος εκπυρσοκρότησε στα χέρια των άτυχων στρατιωτικών σκορπίζοντας το θάνατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της ΕΔΕ για το θάνατο των δύο πεζοναυτών και του στρατιώτη, ενώ οι όποιες πληροφορίες διαρρέουν αφορούν κυρίως σε εκτιμήσεις στρατιωτικών κύκλων για τα πιθανά σενάρια που οδήγησαν στην τραγωδία.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας λίγους μήνες μετά απαντώντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή είχε επισημάνει ότι τα βλήματα όλμων 81 χιλ. Μ374Α2 με πυροσωλήνα Μ524Α6 που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εκτέλεση βολών την τραγική μέρα της 7η Οκτωβρίου δεν έχουν όριο ζωής, επίσης δεν είχαν κάποια δέσμευση, λόγω δυσλειτουργίας κατά τη χρήση τους στο παρελθόν και δεν παρουσίαζαν κανένα ελάττωμα.

Χθες πάντως ο πατέρας του αδικοχαμένου στρατιώτη Φώτη Ανδρικόπουλου από την Πάτρα ξέσπασε μιλώντας στα τοπικά Μέσα. Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή του «Ράδιο Γράμμα» τόνισε: «Παρότι έχουμε ενοχλήσει επανειλημμένως τον κ. Καμμένο, δεν μας δέχεται στο γραφείο του, με τη γραμματέα του να μας λέει πως προηγούνται 600 ανεκτέλεστα ραντεβού».

Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε η ΕΔΕ δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, όπως είχε υποσχεθεί η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία, στην οικογένεια του αδικοχαμένου στρατιώτη. «Είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι ακόμη, μετά από έναν χρόνο», ανέφερε ο κ. Ανδρικόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου