ΤΟΠΙΚΑ

Ράφια χωρίς παιδικά εμβόλια

ράφια-χωρίς-παιδικά-εμβόλια-298254

Απροσδιόριστες συνέπειες στην υγεία των μικρών παιδιών, θα έχει η παρατεταμένη διατάραξη του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, η οποία οξύνθηκε με τη σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη παιδικών εμβολίων και από τα φαρμακεία της Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Το υπουργείο Υγείας, κωφεύοντας εδώ και 4 μήνες στα προβλήματα διακίνησης παιδικών εμβολίων και σε ελλείψεις που οδηγούσαν στην αλλοίωση του εθνικού προγράμματος καθώς οι παιδίατροι αναζητούσαν εναλλακτικά εμβόλια των προτεινομένων, κινητοποιήθηκε μόλις χθες και μετά το θόρυβο που προκάλεσε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για τις αιτίες των ελλείψεων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά από συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, ήρθε σε συνεννόηση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι το προσωρινό πρόβλημα παραγωγής – στο οποίο οφείλεται η έλλειψη των σκευασμάτων στη χώρα μας- αντιμετωπίζεται και τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα εντός του επόμενου 10ήμερου.

Η αντίδραση του υπουργείου ήρθε μετά την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς το υπουργείο για τις ελλείψεις στα εμβόλια, οι οποίες σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιόλη, δεν είναι πρόσφατες.

«Το είχαμε επισημάνει εδώ και καιρό», τονίζει ο κ. Ματσιόλης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και αναφέρει πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο σε οικονομική διάσταση.

«Επανειλημμένως έχουμε διαμαρτυρηθεί και καταγγείλει τις ελλείψεις φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς. Η εικόνα που επικρατεί στην ελληνική αγορά αλλά και η ενημέρωση που έχουμε από εταιρείες καταγράφουν ελλείψεις σημαντικές εμβολίων τα οποία είναι άκρως σημαντικά για την Δημόσια υγεία καθώς υπάγονται στο πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρονται εμβόλια των οποίων παρατηρείται έλλειψη στην αγορά και για αρκετά εξ αυτών δεν αναμένεται να αποκατασταθεί άμεσα. Pentavac, Tetravac, Infanrix, Infarix – tetra, Boostrix – polio, Meningitec, Priorix, Priorix terra, Havrix, Varilrix

Εφιστούμε την προσοχή σας και παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προς κάθε εμπλεκόμενο προκειμένου να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν το εξαιρετικά σημαντικό αυτό ζήτημα, καθώς η έλλειψη εμβολίων πλήττει μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, τα μικρά παιδιά», αναφέρει ο Πανελλήνιος στην επιστολή του προς το Υπουργείο και τους τοπικούς Συλλόγους.

«Η απορρύθμιση του προγράμματος εμβολιασμών, όπως επιστημονικά έχει δομηθεί από το Υπουργείο Υγείας και πρέπει να ακολουθείται όπως ορίζεται και στο ατομικό βιβλιάριο υγείας κάθε παιδιού, μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Οταν το υπουργείο ορίζει για παράδειγμα την επόμενη δόση του εμβολίου σε συγκεκριμένο διάστημα, αυτό πρέπει να τηρηθεί κάτι που δεν γίνεται τώρα με τις ελλείψεις των συγκεκριμένων παιδικών εμβολίων.

Τι γίνεται επίσης με τα πολυδύναμα, εκείνα δηλαδή τα εμβόλια όπως τα τετραδύναμα εμβόλια διφθερίτιδας, κοκίτη, τετάνου, πολιομυελίτιδας που βρίσκονται σε έλλειψη ή διακινούνται με φειδώ και ορισμένοι παιδίατροι ακολουθούν εναλλακτικά μονοδύναμο εμβολιαστικό σχήμα για κάθε ασθένεια μέχρι να καλυφθεί ο αριθμός κάλυψης του πολυδύναμου. Τα ζητήματα δεν είναι απλά», καταλήγει ο κ. Ματσιόλης.

Προσοχή σε όσους ζητούν προκαταβολή για το ΕΣΠΑ

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αρκετοί φαρμακοποιοί έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα αυτές τις μέρες για επιδότηση φαρμακείου μέσω ΕΣΠΑ , όπου τους ζητείται παράλληλα και μια προκαταβολή 200€ – 300€ που θα επιστραφεί όταν εγκριθεί το αίτημά τους. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια ενημέρωση από τους Συλλόγους, μην δίνετε χρήματα σε αγνώστους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου