ΤΟΠΙΚΑ

Επιμένουν να… κωφεύουν στο ΓΕΜΗ

επιμένουν-να-κωφεύουν-στο-γεμη-293475

Καμία απάντηση για το αίτημα της κατάργησης της υποχρέωσης υποβολής του αποδεικτικού υποβολής φορολογικών δηλώσεων στο ΓΕΜΗ δεν έλαβε από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας παρά το γεγονός ότι οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν από τον κόσμο των οικονομολόγων.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, είπε ότι οι υπεύθυνοι των υπουργείων κωφεύουν στα θέματα που εγείρει ο Σύλλογος αν το και ζήτημα δεν αφορά μόνο τον κλάδο αλλά και τους ίδιους τους επαγγελματίες που εν μέσω κρίσης θα κληθούν να πληρώσουν άλλη μία οικονομική υποχρέωση, ενώ έχουν να τακτοποιήσουν ρυθμίσεις, οφειλές.

Τα υπουργεία, όπως είπε, δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν έστω και με απόρριψη του αιτήματος στην επιστολή του ΣΟΛ Μαγνησίας αν και διαμαρτυρίες υπάρχουν από πολλούς συλλόγους στη χώρα.

«Η μία δημόσια υπηρεσία θα μπορούσε να συνεργαστεί με την άλλη δηλαδή το Taxis να δώσει τα στοιχεία που ζητούν στο ΓΕΜΗ χωρίς να χρειαστεί να βάλουν σε διπλό κόπο έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο και βέβαια χιλιάδες επιχειρήσεις» είπε ο ίδιος.

Το αίτημα για υποβολή στο ΓΕΜΗ του αποδεικτικού της φορολογικής δήλωσης ο κ. Κεχαγιάς είπε ότι αποτελεί μία ενδιάμεση γραφειοκρατική διαδικασία εντελώς ξεδιάντροπη διότι η ουσία της είναι να εισπράξουν και άλλα χρήματα με μία ψεύτικη δικαιολογία.

«Δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα με αποτέλεσμα να διεκπεραιώνουμε τη διαδικασία. Πρέπει για όλες τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων να υποβληθούν τα αποδεικτικά μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι με την επιστολή τους στις 17 Σεπτεμβρίου οι λογιστές – οικονομολόγοι κάνουν λόγο για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο που επιβλήθηκε με την εφαρμογή κοινής υπουργικής απόφασης, με απίστευτο οικονομικό και γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις και γι’ αυτό αντιπροτείνει να δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ένα επεξεργάσιμο αρχείο που θα περιέχει ανά γραμμή: α) τον ΑΦΜ των φυσικών ή νομικών προσώπων και την ένδειξη ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Αυτό το αρχείο, επισημαίνουν, μπορούν να το επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΜΗ και να ενημερώσουν τις μερίδες των φορολογουμένων που τηρούν.

Να επισημανθεί ότι για το θέμα έχει διαμαρτυρηθεί και ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Μαγνησίας ζητώντας επίσης να διευθετηθεί η υποβολή με διαφορετικό τρόπο χωρίς να μπαίνουν σε ταλαιπωρία οι φορολογούμενοι.

Η νέα υποχρέωση, καθώς οι σχετικές διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης ψηφίστηκαν το 2014 και εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά, αφορά σε όλες τις εταιρείες που δεν είναι κεφαλουχικές, οι οποίες μάλιστα καλούνται να πληρώσουν οι μεν ατομικές 40 ευρώ και οι δε προσωπικές εταιρείες 90 ευρώ, ποσά που αφορούν τις ετήσιες συνδρομές και το κόστος της υπηρεσίας (10 ευρώ).

Η αίτηση απαιτεί προς συμπλήρωση τον αριθμό του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής δήλωσης που εκδίδει το σύστημα του Taxis μετά την οριστική υποβολή αυτής.

Στην αίτηση αυτή, ενημερώνει το ΓΕΜΗ δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου