ΤΟΠΙΚΑ

Συνωστισμός για βεβαιώσεις οφειλών στον Δήμο Βόλου

συνωστισμός-για-βεβαιώσεις-οφειλών-σ-293169

Συνωστισμός επικράτησε χθες το πρωί στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, καθώς δεκάδες Βολιώτες έσπευσαν στην εκπνοή της προθεσμίας να δηλώσουν οικειοθελώς τις οφειλές τους, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις έως 100 δόσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί από τις 20 Αυγούστου, σε όσους ήθελαν να δηλώσουν οικειοθελώς τα χρέη τους (δημοτικό φόρο, τέλη ακίνητης περιουσίας, πολεοδομικά, μισθώματα, τέλη κοινοχρήστων χώρων καθαριότητας κ.ά.). Όσοι τα δήλωσαν μπορούν έως τις 30 Νοεμβρίου να προχωρήσουν σε συνολική ρύθμιση των οφειλών τους μέσω ευνοϊκού Νόμου, που προβλέπει έως και 100%, απαλλαγή από προσαυξήσεις και αριθμό δόσεων που μπορεί να φθάσει τις 100.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Ανδρέα Ζέρβα, τα ανείσπρακτα των δημοτικών ταμείων από οφειλές δημοτών ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 23 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε, μέχρι στιγμής 303 δημότες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις οφειλών: οι 77 από αυτούς εξόφλησαν εφάπαξ τις οφειλές τους και οι 226 προχώρησαν σε ρυθμίσεις σε έως και 100 δόσεις. Το συνολικό ποσό που ρυθμίστηκε ανέρχεται στα 3.178.546 ευρώ.

Σύμφωνα με το Ν. 4483/31-7-2017 οι δημότες μπορούν να προβούν σε ρυθμίσεις οφειλών προς Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού έως 30 Νοεμβρίου. Προβλέπονται μάλιστα ευνοϊκές ρυθμίσεις:

– αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%),

– αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80 %),

– αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%),

– αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%),

– αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

Προϋπολογισμός

Την ίδια ώρα που στην Οικονομική Υπηρεσία συνωστίζονταν δεκάδες για τις οφειλές τους, συνεδρίαζε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου για την έγκριση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος για το 2018.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Ανδρέα Ζέρβα, ο προϋπολογισμός είναι για το 2018 αυξημένος κατά σχεδόν 7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, ενώ το αποθεματικό στα δημοτικά ταμεία αυξήθηκε στο ποσό των 19.109.580,00 ευρώ. «Η αύξηση του χρηματικού υπολοίπου οφείλεται στην αύξηση των τακτικών εσόδων τα οποία αυξήθηκαν κυρίως από την βεβαίωση και είσπραξη οφειλών ανείσπρακτων παρελθόντων οικονομικών ετών και την αύξηση των ανταποδοτικών εσόδων κατά 704.778,64 ευρώ. Επίσης στη μεγάλη μείωση των δαπανών καθώς εξασφαλίζει ο δήμος μεγάλες εκπτώσεις στα έργα και στις προμήθειες κάνοντας τις σωστές διαγωνιστικές διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι για πρώτη φορά μετά από οδηγία του υπουργείου δεν υπολογίζεται στον προϋπολογισμό ποσό ύψους 483.503,14 ευρώ από φόρο ζύθου, ΤΑΠ και τέλη διαφήμισης. Επίσης ανέφερε ότι για πρώτη φορά στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2018 συμπεριλαμβάνονται έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τακτικά έσοδα του δήμου ύψους 6.919.027,50 ευρώ, ενώ επίσης για πρώτη φορά στον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 495.000,00 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε αθλητικούς, πολιτιστικούς και εκκλησιαστικούς συλλόγους, λόγω της πολύ καλής οικονομικής κατάστασης του δήμου.

«Αυτό που επιθυμούμε είναι να καταλάβει ο κάθε δημότης ότι όταν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τον δήμο μας, τα χρήματα του δεν σπαταλούνται άσκοπα αλλά δαπανούνται για έργα και προς όφελος του καθενός», είπε χαρακτηριστικά.

Προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Το ύψος του αποθεματικού στα δημοτικά ταμεία αμφισβήτησε η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι στα ταμεία υπάρχουν μόλις 50.000 ευρώ, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για προχειρότητα και ανευθυνότητα στη σύνταξη του προϋπολογισμού επισημαίνοντας, ότι άλλα νούμερα αναφέρονταν στο σχέδιο προϋπολογισμού κι άλλα στο ενημερωτικό e-mail που στάλθηκε στους δημοτικούς συμβούλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου