ΤΟΠΙΚΑ

Στο «μικροσκόπιο» 900 τεστ αντισωμάτων στο Νοσοκομείο Βόλου

στο-μικροσκόπιο-900-τεστ-αντισωμάτων-σ-27386

Αρχίζουν σταδιακά οι αναλύσεις δειγμάτων από το Βιοχημικό Τμήμα για το προσωπικό δομών του ΕΣΥ, του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας και Φθιώτιδας

Σε υγειονομικό «κόμβο» διενέργειας τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό εξελίσσεται το Νοσοκομείο Βόλου και ειδικότερα το Βιοχημικό Τμήμα, το οποίο ανέλαβε τις αναλύσεις σε τεστ αντισωμάτων εθελοντικά σε 900 και πλέον άτομα, προσωπικό όλων των δημοσίων δομών υγείας όχι μόνο της Μαγνησίας αλλά και άλλων περιοχών που βρίσκονται στη διοικητική ευθύνη της 5ης υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό το Αχιλλοπούλειο επιλέχτηκε να είναι ένα από τα νοσοκομεία τα οποία θα αναλάβουν να διεξάγουν τεστ αντισωμάτων προκειμένου να γίνει «χαρτογράφηση» του ιού για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Η επιστημονική κοινότητα μέσα από αυτή τη διαδικασία επιθυμεί να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου παραμονής των αντισωμάτων στο σώμα και εάν αυτά παρέχουν ανοσία, πράγμα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων.

Το τεστ δείχνει ουσιαστικά εάν κάποιος έχει νοσήσει παλαιότερα σε κορονοϊό δίχως να το καταλάβει διότι ήταν ασυμπτωματικός και αν έχει αποκτήσει αντισώματα στον ιό.

Εκτός από το μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου στο οποίο ήδη έχουν ξεκινήσει τα τεστ αντισωμάτων εδώ και λίγες εβδομάδες όπως έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, τα τεστ πλέον επεκτείνονται σ΄ όλους όσοι απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αποσπασμένοι-μετακινημένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες security κλπ.), στο προσωπικό δομών που υπάγονται στο υπουργείο υγείας όπως στον ΟΚΑΝΑ και στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ σε τεστ αντισωμάτων έχουν δηλώσει εθελοντικά ότι θα υποβληθούν περίπου 930 άτομα που απασχολούνται στις εξής δομές: Κέντρο Υγείας Αλοννήσου, Σκιάθου, Σκοπέλου, Αργαλαστής, Αλμυρού, Βελεστίνου και Ζαγοράς. Επίσης στα Κέντρα Υγείας Καμένων Βούρλων, Μακρακώμης, Στυλίδας, Λαμίας, Αμφίκλειας, Δομοκού, Αταλάντης, καθώς επίσης το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο και στη Λαμία, στις ΤΟΜΥ Βόλου και Λαμίας καθώς και στο Νοσοκομείο Λαμίας και το Κέντρο Υγείας Βόλου.

Με την παραλαβή των δειγμάτων από τις μονάδες ευθύνης του Νοσοκομείου θα γίνεται αυτόματα και η ανάλυσή τους, καθώς και η αποστολή των αποτελεσμάτων, τα οποία όπως είναι γνωστό θα χρησιμοποιηθούν για καθαρά επιδημιολογικούς σκοπούς.

Στο Βιοχημικό Τμήμα του Αχιλλοπουλείου τις τελευταίες μέρες οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Παρελήφθησαν τα αντιδραστήρια, φορτώθηκαν στους αναλυτές, έγιναν οι απαραίτητες βαθμονομήσεις, έλεγχοι ποιότητας, ακρίβειας και επαναληψιμότητας της μεθόδου και προχωρά ταχύτατα η διαδικασία προγραμματισμού των τεστ ανά περιοχή. Εκτός απροόπτου τα πρώτα δείγματα αναμένεται να παραληφθούν από το Βιοχημικό Τμήμα του Αχιλλοπουλείου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου