ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος τα επικυρωμένα αντίγραφα

τέλος-τα-επικυρωμένα-αντίγραφα-268811

Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερος χρόνος, μειωμένα αναλώσιμα είναι μερικές από τις θετικές συνέπειες της αποδοχής, από δημόσιες υπηρεσίες, ευανάγνωστων φωτοαντίγραφων εγγράφων, χωρίς να μπορούν πλέον να απαιτούν τα πρωτότυπα ή την επικύρωσή τους.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι υπηρεσίες υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων τους -αλλά και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δικαστηρίων όλων των βαθμών, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς- που αποδέχονται πλέον τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα εγγράφων αυξάνονται και στη Μαγνησία.

Στο ΚΕΠ του δήμου Βόλου στην Ιάσονος που δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό συναλλασσομένων (περίπου 250 περιπτώσεις κατά μέσο την ημέρα), η τήρηση της νέας ισχύουσας νομοθεσίας για μη επικύρωση εγγράφων, αποτελεί αιτία καθημερινών προστριβών με πολίτες, οι οποίοι επιμένουν να ζητούν επικυρώσεις αν και η υπηρεσία στην οποία θα υποβάλλουν το έγγραφο, περιλαμβάνεται στη λίστα φορέων που δέχονται μη επικυρωμένα αντίγραφα.

«Ο πολίτης που απευθύνεται σε έναν φορέα για να υποβάλει δικαιολογητικά και να γίνουν αυτά δεκτά, θέλει το ΚΕΠ στον υπηρεσία του. Για παράδειγμα η Στρατολογία, κατά παράβαση του νέου πλαισίου ζητούσε επικυρωμένα αντίγραφα εγγράφων. Ερχόταν εδώ ο πολίτης και ζητούσε το επικυρωμένο αλλά εμείς τον ενημερώναμε πως με τον Ν. 4250/2014 τέθηκαν σε ισχύ διοικητικές απλουστεύσεις, με τις οποίες καθίστανται πιο ευέλικτες και αποδοτικές οι διαδικασίες για την εξασφάλιση εγγράφων που χρειάζονται οι πολίτες», τονίζει στέλεχος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών.

«Τους εξηγούμε», προσθέτει, «ότι καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Οι πολίτες επιμένουν ότι τους ζητήθηκε για παράδειγμα από τη Στρατολογία ή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την εγγραφή πρωτοετών που ζητούσαν επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας. Εμείς με το νέο Νόμο, δεν μπορούμε να επικυρώσουμε αυτά τα φωτοαντίγραφα, οι φορείς όμως ζητούν, κατά παράβαση του νόμου, την επικύρωση και ο πολίτης βρίσκεται στη μέση.

Προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν απόρριψη αποδοχής των δικαιολογητικών, επικαλούνται διάφορα θέματα και προκύπτουν αντιπαραθέσεις όταν τους λέμε ότι μας απαγορεύεται να επικυρώνουμε. Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολη η θέση τους καθώς πρέπει να επιστρέψουν στο φορέα παραλαβής των δικαιολογητικών τους και να εξηγήσουν γιατί το ΚΕΠ ή άλλος αρμόδιος φορέας επικυρώσεων, δεν επικυρώνει τα φωτοαντίγραφά τους.

Το βασικότερο είναι να επικαιροποιηθούν οι προκηρύξεις, οι οδηγοί με δικαιολογητικά που υπάρχουν σε ιστοσελίδες, ακόμη και στο ΑΣΕΠ που ορίζει μεταξύ των δικαιολογητικών επικυρωμένα φωτοαντίγραφα. Υπάρχουν πολίτες που έρχονται κρατώντας στα χέρια εκτυπώσεις από προκηρύξεις φορέων που ζητούν, λανθασμένα, επικυρώσεις. Τους δείχνουμε κι εμείς το Νόμο, τους εξηγούμε ποιες υπηρεσίες οφείλουν να εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Κάποιοι μας ζητούν να τηλεφωνήσουμε στον τάδε υπάλληλο στην δείνα υπηρεσία να του εξηγήσουμε ότι έχει καταργηθεί η επικύρωση.

Οι υπάλληλοι των διοικητικών αρχών και των ΚΕΠ που έχουν στην αρμοδιότητά τους τη διαδικασία της επικύρωσης αντιγράφων εγγράφων, πρέπει να ρωτούν τον ενδιαφερόμενο πού θα υποβάλει το εν λόγω αντίγραφο, προκειμένου, εν συνεχεία, να προβούν στην επικύρωση ή μη του προσκομιζόμενου αντιγράφου με βάση τη νέα ρύθμιση. Ο υπάλληλος αρκείται στην προφορική δήλωση του πολίτη. Ο πολίτης έχει δίκαιο και δεν μπορεί να γίνεται μπαλάκι στις υπηρεσίες που οφείλουν να είναι ενήμερες για τα ισχύοντα και να τον εξυπηρετούν αντί να τον ταλαιπωρούν και να τον υποβάλουν σε άχρηστες μετακινήσεις, έξοδα, χάσιμο χρόνου».

Δικαιολογητικά χωρίς επικύρωση σε 522 δημόσιες υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων τους -αλλά και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δικαστηρίων όλων των βαθμών, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς- που αποδέχονται πλέον τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα εγγράφων, χωρίς να μπορούν πλέον να απαιτούν τα πρωτότυπα ή την επικύρωση τους, ξεπερνούν τις 552.

Επίσης, το Δημόσιο πλέον υποχρεούται να αποδέχεται και τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο, καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό κτλ.).

Στη Μαγνησία

Στον κατάλογο των υπηρεσιών του Δημοσίου στη Μαγνησία που δέχονται δικαιολογητικά χωρίς επικύρωση, προστέθηκαν και οι εξής:

  • 5η Υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας,
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζαγοράς και η αντίστοιχη στις Μηλιές,
  • το Κεφάλαιο αποζημίωσης φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) λιμένα Βόλου,
  • Οργανισμός Λιμένος Βόλου ΑΕ,
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου Β. Σποράδων
  • και Φορέας Διαχείρισης Π.Ο. Κάρλας – Μαυροβουνίου -Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου