ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτα σε ιατρεία και εργαστήρια με υπογραφή ΕΟΠΥΥ

λουκέτα-σε-ιατρεία-και-εργαστήρια-με-υ-261360

Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και λουκέτου, ιδιωτικά ιατρεία και ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια στον Βόλο. Καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στο πλαίσιο του συμψηφισμού στον οποίο τους επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ για υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και claw back) για το διάστημα 2012-2015, την ώρα που ο οργανισμός τους χρωστά για υπηρεσίες που παρείχαν χρήματα από το 2010. Η παροιμία «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το… βόδι, φαίνεται ότι ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ» δήλωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ε. Τσάμης, καταγγέλλοντας ότι οι γιατροί αντιμετωπίζονται ως ταξικοί εχθροί.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, οι θιγόμενοι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας αποφάσισαν να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Χθες κατέθεσαν στην τοπική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ δήλωση εναντίωσης, ότι δεν αποδέχονται τον συμψηφισμό, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αποστολή ομαδικού εξώδικου κατά του ΕΟΠΥΥ.

Το πρόβλημα αφορά σε δεκάδες κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι ενώ περίμεναν να αποπληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, καλούνται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ.

Τα ποσά τα οποία υποχρεούνται να επιστρέψουν γιατροί του Βόλου κυμαίνονται από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, ενώ στα εργαστήρια τα πράγματα είναι ακόμη πιο δραματικά, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ περίμεναν να εισπράξουν από 250.000 ευρώ έως και 430.000 ευρώ, τώρα θα πληρώσουν κιόλας ποσά που προκαλούν ίλιγγο, και τα οποία θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο δεκάδες ιατρεία και εργαστήρια, όπως τονίστηκε στην προχθεσινή σύσκεψη στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας.

Για τα χρήματα που τους ζητούνται να επιστρέψουν, ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τα κουρέματα που έγιναν στις τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων και άγγιξαν το 70%, απώλεια δραματική για τον κλάδο. Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει υπολογίσει ότι και για το 2017 έχουν εισπράξει ελάχιστους μήνες, άλλοι μέχρι τον Μάρτιο και άλλοι μέχρι τον Απρίλιο.

Αστραψαν και βρόντηξαν οι γιατροί

«Θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψη, ότι όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ έχουν αφήσει μεγάλα ποσά ληξιπρόθεσμα προς τους ιατρούς, για τα οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη ο ΕΟΠΥΥ ως καθολικός διάδοχος», σημείωσαν οι θιγόμενοι γιατροί στην προχθεσινή σύσκεψη, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο Οργανισμός οφείλει πρώτα να προβεί σε ολική αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, και αφού αποπληρώσει να ξεκινήσει τη συζήτηση περί συμψηφισμού. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι η κατάσταση αυτή οδηγεί αυτονόητα στον αφανισμό τους, καθότι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ενόψει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας» πρόσθεσαν επίσης οι γιατροί.

«Οι γιατροί είναι συνεργάτες του ΕΟΠΥΥ και όχι ταξικοί εχθροί. Τόσα χρόνια εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις αυθαίρετες αποφάσεις του Οργανισμού που δυστυχώς θα οδηγήσουν σε λουκέτα ιατρεία και εργαστήρια. Είναι εξωφρενικό και τραγικό, επειδή θέλει ο ΕΟΠΥΥ και η κυβέρνηση να δείξουν στους δανειστές πως αποπληρώνουν τα χρέη προς τρίτους, να “ρεφάρουν” με τα οφειλόμενα των γιατρών, βάζοντας σε περιπέτειες τον ιατρικό κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Τσάμης δίχως να κρύβει την έντονη δυσφορία του.

«Μπάχαλο» και στις ιδιωτικές κλινικές για τον συμψηφισμό του clawback

Ποσά εξάλλου τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους υποχρεώσεις καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιωτικές κλινικές, βάσει των καρτελών που απέστειλε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τον συμψηφισμό των οφειλών του προς αυτές με το οφειλόμενο clawback από την πλευρά των παρόχων.

Στελέχη κλινικών του Βόλου που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογράμμιζαν πως οι υπολογισμοί δεν έχουν γίνει ανά έτος, με αποτέλεσμα να προκύπτουν μπερδέματα και διπλοχρεώσεις.

Ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε στις κλινικές ηλεκτρονικά σημειώματα προκειμένου να συμφωνήσουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων με το λογιστήριο του Οργανισμού και να γίνει ο συμψηφισμός του clawback μόνο για τα έτη 2014 και 2015, και απαιτώντας την υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων παραίτησης από κάθε ένδικο μέσο αλλά και από τόκους υπερημερίας.

Με την υπογραφή των δηλώσεων, οι επιχειρήσεις κλήθηκαν, όπως λένε, ουσιαστικά να αποδεχθούν ποσά τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί σωστά, αλλά και να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των οφειλομένων για τη διετία 2012-2013 (160 εκατ.), τα οποία αναμένεται να παραγραφούν στο τέλος Δεκεμβρίου.

Οι κλινικάρχες κάνουν λόγο για τακτικές εκβιασμού από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι όσες δεν συμφωνούν θα πρέπει να καταβάλλουν το clawback σε μετρητά, εντός τριάντα ημερών, ενώ διαφορετικά, βάσει προφορικής συμφωνίας με τον Οργανισμό, τα ποσά θα παρακρατηθούν από τις πληρωμές σε 18 δόσεις.

Το ποσό που οφείλουν συνολικά σε όλη την Ελλάδα οι κλινικές στον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2014-2015 ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εάν συνυπολογιστούν τα ποσά της προηγούμενης διετίας, ο Οργανισμός βγαίνει χρεωμένος κατά σχεδόν 150 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις προτίθενται να προχωρήσουν σε μαζικές αγωγές προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποτρέψουν την επικείμενη παραγραφή των οφειλομένων για τη διετία 2012-2013. Ήδη έχουν ασκηθεί αγωγές από 10 κλινικές, ενώ εκτιμάται ότι, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους.

Πάντως οι περισσότερες κλινικές του Βόλου έχουν υπογράψει «με επιφύλαξη για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος», με τους περισσότερους κλινικάρχες να κάνουν λόγο για επικείμενη καταστροφή του κλάδου, τονίζοντας ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους κλινικές να οδηγηθούν σε λουκέτο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου