ΤΟΠΙΚΑ

Στέλεχος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο 30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

στέλεχος-του-ευρωπαϊκού-δικαστηρίου-252775

Αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης ήταν η ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου με ομιλητή τον Κώστα Πώποτα, προϊστάμενο τμήματος Δικαιωμάτων εκ του Κανονισμού Προσωπικού, Κοινωνικών και Ιατρικών υποθέσεων, Συνθηκών Εργασίας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και με αποδέκτες τους μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ομιλητής, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επισκέφτηκε χθες το σχολείο μετά από πρόσκληση του διευθυντή Πασχάλη Δήμου, στο πλαίσιο της δράσης «Επιστροφή στα θρανία», μέσω της οποίας θεσμικά όργανα της ΕΕ επισκέπτονται σχολεία της επιλογής τους, συνομιλούν με μαθητές και δασκάλους, όχι μόνο για θεσμούς και ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά και για την προσωπική τους εμπειρία και σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Πώποτας επεσήμανε ότι: «Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από χρόνια από τη γερμανική προεδρία και είχε αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη, γιατί επιτρέπει στους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ξανανιώσουν και να ξαναζήσουν τη νιότη τους, γιατί επιστρέφουν με κριτικό τρόπο στο σχολείο και βλέπουν πως γεφυρώθηκε αυτή η τεράστια απόσταση που θεωρούσαμε ότι υπήρχε μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσα από προσπάθειες δικές μας και άλλων συναδέλφων».

Ο Κώστας Πώποτας (δεξιά) με τον διευθυντή του σχολείου, Πασχάλη Δήμου

Ο ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης τόνισε ότι «έχουμε φτάσει, πλέον, σε ένα σημείο να θεωρούμε ότι είμαστε ισότιμοι με κάθε άλλο Ευρωπαίο, και αυτό ακριβώς θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά. Την εντύπωση της κοινής πατρίδας, της ισότητας που έχουμε και των ευκαιριών σταδιοδρομίας, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 28 κράτη-μέλη που συμμετέχουν, με 24 γλώσσες, τις οποίες κατορθώνουμε να χειριζόμαστε με τρόπο ευθύ». Κλείνοντας, ο κ. Πώποτας επεσήμανε ότι «είναι χαρά να μπορείς να συμμετέχεις στη δράση για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την ενοποίηση του κόσμου, για την αποφυγή του πολέμου, για την αποφυγή των κρίσεων και το ξεπέρασμα των κρίσεων, στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία».

Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και προσοχή την ομιλία και εξέφρασαν τις απορίες τους. Ο διευθυντής του σχολείου, Πασχάλης Δήμου, υποδέχτηκε με πολύ θερμά λόγια τον επίσημο προσκεκλημένο και υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «είναι μεγάλη χαρά και ευτυχία να συναντηθούμε ξανά μετά από επτάμισι χρόνια με τον Κώστα τον Πώποτα, μετά τη Σουηδία όπου μας είχε τιμήσει με την παρουσία το, στον εορτασμό της παγκόσμιας μέρας μητρικής γλώσσας. Σήμερα ήρθε στο 30ο Δημοτικό για να μιλήσει στους μαθητές μας για την Ευρωπαϊκή ένωση, πώς την αντιλαμβάνεται, πώς λειτουργεί μέσα σε αυτή, τι προσδοκά και τι συμβουλές μπορεί να δώσει ένας έμπειρος άνθρωπος στα παιδιά».

Το 30ο Δημοτικό Σχολείο έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες και δράσεις με πανευρωπαϊκή εμβέλεια, επιχειρώντας με την προτροπή του διευθυντή του δυναμικό άνοιγμα στον κόσμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου