ΤΟΠΙΚΑ

Επιλέχθηκαν οι 14 ωφελούμενοι που θα μείνουν στη στέγη για το εξάμηνο προσαρμογής

επιλέχθηκαν-οι-14-ωφελούμενοι-που-θα-μεί-251681

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Βόλου, η οποία θα υποδεχθεί συνολικά 14 ωφελούμενους.

Ηδη από το περασμένο καλοκαίρι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακατασκευής των δύο κτιρίων στην Παιδόπολη Αγριάς και έχουν εξοπλιστεί για να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες για τη στελέχωση της δομής.

Η Στέγη Υποστηριζόμενης διαβίωσης θα φιλοξενεί συνολικά 14 άτομα. Θα παρέχει 24ωρη υποστήριξη στους ωφελούμενους, οι οποίοι βέβαια θα έχουν τη δυνατότητά αν το θέλουν να έρχονται σε επαφή με τις οικογένειές τους ή τους δικαστικούς συμπαραστάτες τα Σαββατοκύριακα ή τις γιορτές, καθώς στόχος του προγράμματος δεν είναι να αποκόψει τα παιδιά από την τοπική κοινότητα.

Για την είσοδο στη δομή κατατέθηκαν συνολικά 21 αιτήσεις. Συγκροτήθηκε διεπιστημονική ομάδα και αποφάσισε την ένταξη 14 ωφελούμενων ως ενοίκων, αξιολογώντας την προσωπικότητα του καθενός, τις δυνατότητες συμμετοχής τους στη Στέγη, τη δυνατότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες και συνύπαρξης με τους άλλους ενοίκους και την κατ’ αρχήν αποδοχή του νέου περιβάλλοντος από τον ίδιο και την οικογένειά του. Οι υπόλοιποι επτά που δεν εντάσσονται παραμένουν ως αναπληρωτές, σε περίπτωση που κάποιοι από τους 14 δεν ανταποκριθούν στο εξάμηνο πρόγραμμα προσαρμογής στη δομή και αποχωρήσουν.

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, η οποία είναι εκ βάθρων ανανεωμένη, εκτιμάται ότι θα επαναλειτουργήσει τις επόμενες ημέρες. Τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν με τις ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς ο δήμος Βόλου δεν μπορούσε να προχωρήσει σε στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό, ενώ ούτε η δομή μπορούσε να λειτουργήσει με προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 8μηνης διάρκειας.

Το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει η δημοτική αρχή να λειτουργήσει η δομή από ιδιώτη, δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα, αφού δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Ετσι, ο δήμος Βόλου αποφάσισε να συνεχίσει τη λειτουργία του προγράμματος μέσω του ΕΣΠΑ και στην πορεία να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα και για τα επόμενα 7 χρόνια αν και παντού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δήμοι που να λειτουργούν τέτοιες δομές, παρά μόνο ιδιώτες.

Επισημαίνεται ότι στη ΣΥΔ θα υπάρχει σε καθημερινή βάση νευρολόγος, ψυχολόγος, φυσικοθεραπευτής, καθώς κύρια μέριμνα της δημοτικής αρχής είναι η λειτουργία της δομής με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Η διαμονή στη δομή θα είναι δωρεάν βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου