ΤΟΠΙΚΑ

«Κουνούν μαντίλι» από το Νοσοκομείο Βόλου

κουνούν-μαντίλι-από-το-νοσοκομείο-β-250683

Αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης σταδιακά 15 γιατροί μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας

Φεύγουν οι «πρωτεργάτες» του ΕΣΥ. Το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου γερνά και αποχωρεί µε σύνταξη. Την ίδια ώρα παρά τις «ενέσεις» με επικουρικό ιατρικό προσωπικό συνολικά οι νοσοκομειακοί γιατροί λιγοστεύουν, αντί να αυξάνονται. Οι προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα δεν επαρκούν να καλύψουν όλα τα κενά τα οποία υπάρχουν εδώ και χρόνια, σύµφωνα µε τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών Παύλο Μαλινδρέτο.

Το χειρότερο είναι ότι οι συνθήκες αναµένεται να χειροτερεύσουν, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΝΚΥΜ το επόμενο διάστημα αποχωρούν από το Αχιλλοπούλειο µε συνταξιοδότηση 5 γιατροί άμεσα, ενώ άλλα 10 άτομα κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης και μπορούν να φύγουν, όποτε επιλέξουν μέσα στον χρόνο. Πρόκειται ουσιαστικά για τη γενιά που «έστησε» το ΕΣΥ µετά το 1982.

Ειδικότερα μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020 αποχωρούν ένας αναισθησιολόγος, ένας ουρολόγος, 1 ακτινολόγος, ένας μικροβιολόγος και ένας χειρουργός ενώ άλλοι δέκα γιατροί θεμελιώνουν μέσα στο 2020 δικαίωμα συνταξιοδότησης, γεγονός που σημαίνει πως μπορούν να αποχωρήσουν όποτε θελήσουν. Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες έχουν ήδη καταγράψει 35 χρόνια υπηρεσίας.

Μικρή ανανέωση

«Τριάντα χρόνια μετά τη στελέχωσή του δημοσίου Εθνικού Συστήματος Υγείας και την έναρξη ουσιαστικά της λειτουργίας του, το ελληνικό ΕΣΥ βγαίνει στη… σύνταξη», όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μαλινδρέτος. Το 70% των γιατρών που στηρίζει το σύστημα όλα αυτά τα χρόνια έχει «γεράσει» βιολογικά και επαγγελματικά και περιμένει την συνταξιοδότησή του. Το δυστύχημα είναι ότι ειδικά από το 2010, οπότε «πάγωσαν» οι προσλήψεις, το ιατρικό δυναμικό δεν ανανεώθηκε όσο θα έπρεπε.

Οι περισσότερες κλινικές στο Αχιλλοπούλειο λειτουργούν με διευθυντές και ειδικευομένους. Αλλοι γιατροί με βαθμό επιμελητή Α’ ή Β’ είναι ελάχιστοι.

Οι περισσότεροι γιατροί κατά μέσο όρο είναι άνω των 50 ετών έως 60 χρόνων και πολλοί από αυτούς αναμένεται να πάρουν σύνταξη μέσα στα επόμενα δύο – τρία χρόνια. «Το δυσάρεστο είναι ότι ακόμη δεν γίνονται οι απαιτούμενες σε αριθμό προσλήψεις νέων γιατρών. Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, πολύ σύντομα θα έχουμε ελλείψεις σε χειρουργούς, γυναικολόγους, αναισθησιολόγους και εργαστηριακούς», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΝΚΥΜ. Επιπλέον το ΕΣΥ έχει πάψει να είναι ελκυστικό για τους νέους γιατρούς. Αποτρεπτικά κυρίως λειτουργούν οι χαμηλές αμοιβές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μόνιμες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου