ΤΟΠΙΚΑ

Tαλαιπωρία απολυμένων… για μία απόφαση

tαλαιπωρία-απολυμένων-για-μία-απόφασ-249185

Εκδιώκονται από την εργασία τους και περιμένουν έως δύο χρόνια για να δουν το χρώμα του χρήματος

Απίστευτες ιστορίες εργατικών παρατυπιών καταγράφονται καθημερινά στο ημερολόγιο εργατικών διαφορών, που κρατά το τοπικό Τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας στον Βόλο. Εργαζόμενοι, επειδή διεκδίκησαν τα χρήματα που τους οφείλονταν, είδαν την πόρτα της εξόδου από την εργασία τους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα χρήματα που δούλεψαν… βιώνουν το μαρτύριο της σταγόνας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι αποφάσεις εκδίδονται με καθυστέρηση μέχρι και δύο χρόνων, παρά το γεγονός ότι με βάση τον Ποινικό Κώδικα ο χρονικός ορίζοντας από την κατάθεση μιας αγωγής ώς την έκδοση της απόφασης προσδιορίζεται κατά μέσο όρο στους οκτώ μήνες για εργατικές διαφορές.

«Εργαζόμουν για οκτώ μήνες σε εταιρεία. Μόλις ζήτησα να αποπληρωθώ μισθούς δύο μηνών που μου οφείλονταν απολύθηκα και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, αφού δεν είχα κλείσει έναν χρόνο συνεχούς απασχόλησης. Προσέφυγα στα δικαστήρια για να δικαιωθώ, αλλά ακόμη περιμένω την απόφαση και δυστυχώς θα περιμένω για πολύ σύμφωνα με τους δικηγόρους», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ιδιωτικός υπάλληλος που εργαζόταν σε μικρομεσαία επιχείρηση στη Β’ ΒΙΠΕ. Ο ίδιος εδώ και έξι μήνες βιώνει το μαρτύριο της ανεργίας, η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεσή του, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα εκδοθεί σε έναν περίπου χρόνο και μέχρι τότε παραμένει άγνωστο αν ο ίδιος θα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μεροκάματο κάπου αλλού.

Παρόμοιες περιπτώσεις αναφέρονται κάθε μέρα στο ΣΕΠΕ Βόλου

Σημειώνεται πως οι τοπικοί ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας καθημερινά γίνονται αποδέκτες διαφόρων εργατικών αναφορών. Προτεραιότητα τις περισσότερες φορές δίνεται στις εξωδικαστικές λύσεις, αφού τα δικαστικά έξοδα είναι παράγοντας που λειτουργεί ανασταλτικά για όσους τυχόν θα ήθελαν να προσφύγουν, για να διεκδικήσουν είτε τα δεδουλευμένα τους, είτε την τήρηση των όσων προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας.

Καταγράφονται επίσης εργατικές αναφορές σε βάρος επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν νέους και νέες κυρίως κάτω των 25 ετών, οι οποίοι δεν αμείβονται σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία για τον κατώτερο μισθό, καταγγελίες για υποδηλωμένη ή ανασφάλιστη εργασία, για μη καταβολή των προβλεπόμενων από τις συμβάσεις επιδομάτων και τέλος για βλαπτική μεταβολή και απασχόληση σ’ άλλο αντικείμενο από αυτό που προβλέπει η σύμβαση του εργαζόμενου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου