ΤΟΠΙΚΑ

«Δικτυώνονται» οι συνταξιούχοι για τις επιστροφές

δικτυώνονται-οι-συνταξιούχοι-για-τ-243774

Καταπέλτης κατά του νόμου Κατρούγκαλου που είναι ο χειρότερος από τη σύσταση του ελληνικού κράτους όπως είπε, εμφανίστηκε από τον Βόλο ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος. Μιλώντας χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου αποδόμησε τον νέο ασφαλιστικό νόμο, υπογραμμίζοντας ότι είναι στη βάση του αντισυνταγματικός, καθώς επιβάλλει περικοπές επί της αρχικής απόφασης των συντάξεων. Θα πρέπει να σημειωθεί, πως η αίθουσα που έγινε η ενημερωτική συγκέντρωση ήταν ασφυκτικά γεμάτη από συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι έσπευσαν να ενημερωθούν από «πρώτο χέρι» για τις αλλαγές που έχουν επέλθει, καθώς και για τις περιβόητες επιστροφές των παράνομων παρακρατήσεων του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αποφασίστηκε χθες στον Βόλο, θα συγκροτηθεί μία τριμελής Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα συνταξιούχων που αφορούν στις περικοπές που έχουν γίνει, τα οποία θα προωθηθούν στο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ώστε να γνωρίζουν οι θιγόμενοι τι περικοπές έχουν υποστεί.

«Ανθρακες» η επιστροφή…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, το ποσό που θα λάβει περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχων επιστροφή για τις παράνομες κρατήσεις του ΕΟΠΥΥ θα κυμανθεί από 700-800 ευρώ.

«Δεν μας κάνουν χάρη. Είναι ποσά τα οποία παρακρατήθηκαν παράνομα, και μετά από τόσα χρόνια, αφού ψηφίστηκε η σχετική ρύθμιση, οφείλουν να τα επιστρέψουν πίσω στους συνταξιούχους. Πρόκειται για κρατήσεις από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι 30 Ιουνίου του 2016. Είναι δικά μας χρήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζόπουλος.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων εκτίμησε πως η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη διότι φοβάται νέες μηνυτήριες αναφορές, για αυτό και έσπευσε να ανακοινώσει ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα πληρωθούν οι επιστροφές.

Πρωτόγνωρες περικοπές

Ο κ. Χατζόπουλος εμφανίστηκε λάβρος κατά του νόμου Κατρούγκαλου, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι αποτελεί «μνημείο» αντισυνταγματικότητας.

«Οι νέες συντάξεις, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, είναι μειωμένες έως 30%. Με το νέο καθεστώς, όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και πάνω, και της ανταποδοτικής σύνταξης, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά, και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης. Τις μεγαλύτερες απώλειες τις καταγράφουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ – τράπεζες, που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης, και οι ελευθεροεπαγγελματίες του ΟΑΕΕ με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες, που φεύγουν με 35ετία και άνω, αφού οι απώλειες κυμαίνονται από 5%-20%», τόνισε ο κ. Χατζόπουλος.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του νόμου. Η αγωγή εκδικάστηκε αρχές Οκτωβρίου, ενώ η απόφαση εκτιμάται πως θα εκδοθεί αρχές του 2018.

«Είμαστε οι μοναδικοί που προσφύγαμε για να καταπέσει ο νόμος. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και περιμένουμε ό,τι καλύτερο», σημείωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζόπουλος, προσθέτοντας πως «εκτός ωστόσο των 11 περικοπών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων κρύβει ακόμη ένα “ψαλίδι” στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συγκέντρωσης, συνταξιούχοι από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν δεκάδες ερωτήσεις για θέματα που αφορούν είτε τις κύριες συντάξεις είτε τις επικουρικές, ενώ επίσης αρκετά ερωτήματα τέθηκαν τόσο για τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά, όσο και για τις κατηγορίες των συνταξιούχων που έχουν λαμβάνειν από τις παράνομες παρακρατήσεις λόγω ΕΟΠΥΥ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου