ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητής Ρομά του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Βουδαπέστη

μαθητής-ρομά-του-2ου-επαλ-ν-ιωνίας-εκπρ-240909

Σε πανευρωπαϊκό συνέδριο για τα δικαιώματα των Ρομά

Την ελληνική κοινότητα των Ρομά σε πανευρωπαϊκό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε μέσα στον Οκτώβριο στη Βουδαπέστη, εκπροσώπησε, ο μαθητής της β’ τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Θανάσης Καρακώστας. Αντικείμενο του συνεδρίου που επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια είναι τα δικαιώματα των Ρομά και όπως διαπίστωσε ο 19χρονος μαθητής, πολλά επιδοτούμενα από την Ευρώπη προγράμματα που αφορούν στην εκπαίδευση των Ρομά και την απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας δεν φθάνουν ποτέ στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι εκπρόσωποι των Ρομά από τις χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στο συνέδριο, εργάστηκαν σε ομάδες προκειμένου να διαπιστώσουν πόσα από τα προβλήματα που έχουν καταγράψει προηγούμενες χρονιές έχουν επιλυθεί και τι νέα προβλήματα υπάρχουν.

Σύμφωνα με το Θανάση Καρακώστα, δυστυχώς ακόμη υπάρχει προκατάληψη και ρατσισμός απέναντι σε Ρομά. Ο ίδιος διαπίστωσε επίσης ότι κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων για Ρομά δεν φθάνουν ποτέ στην Ελλάδα. «Από τη Ευρώπη χορηγούνται υποτροφίες σε Ρομά για να σπουδάσουν, αλλά στη χώρα μας δεν έχουν φθάσει τα χρήματα», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Θανάσης Καρακώστας χαρακτήρισε την εμπειρία της συμμετοχής του στο συνέδριο μοναδική, ενώ έστειλε μήνυμα στους νέους Ρομά να πάνε σχολείο, να το ολοκληρώσουν και να κυνηγήσουν το όνειρό τους.

Ο ίδιος εξακολουθεί να βοηθά τον πατέρα του στο πλανόδιο εμπόριο. «Οι περισσότεροι νέοι Ρομά ασχολούνται με το πλανόδιο εμπόριο. Δεν έχει όμως μέλλον. Ο χώρος περνά μεγάλη κρίση. Το πλανόδιο εμπόριο τελειώνει. Γι’ αυτό πρέπει να στραφούμε στην εκπαίδευση και να αναζητήσουμε αλλού διεξόδους», ανέφερε. Ο Θανάσης Καρακώστας έχει άλλα τρία αδέρφια. Μάλιστα ο μεγαλύτερος αδερφός του σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο τμήμα ΙΑΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο μαθητής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας που προέρχεται από το Αλιβέρι, υπογραμμίζει την καλή δουλειά που γίνεται στο κέντρο στήριξης Ρομά στη συνοικία του Αλιβερίου, απ’ όπου έχουν προωθηθεί στο σχολείο 15 παιδιά που ήδη φοιτούν στο Γυμνάσιο και άλλα τρία που συνεχίζουν στο Λύκειο.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Σωκράτης Σαβελίδης, δήλωσε υπερήφανος που μαθητές Ρομά του σχολείου όχι μόνο συμμετέχουν σε κάθε ενδοσχολική δραστηριότητα αλλά επιπλέον αναπτύσσουν κι άλλα ενδιαφέροντα.

Οπως ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, στο σχολείο λειτουργεί ομάδα Κοινωνικής Μέριμνας που αποτελείται από τέσσερις καθηγητές, οι οποίοι μέσα από μια σειρά δράσεων προωθεί θέματα αντιρατσισμού, αντι- bullying αλλά και προάσπισης των δικαιωμάτων των μαθητών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου