ΤΟΠΙΚΑ

Στα δικαστήρια, παρά το συναινετικό διαζύγιο

στα-δικαστήρια-παρά-το-συναινετικό-δι-239129

Κατάφωρη αδικία για τις αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών καταγγέλλουν δικηγόροι – Οι συμφωνίες με συμβολαιογραφικές πράξεις δεν είναι εκτελεστές

Δώρο άδωρο τα συναινετικά διαζύγια για τις γυναίκες αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών. Παρά τη λύση του γάμου σε συμβολαιογράφο και τις ιδιωτικές συμφωνίες που ρυθμίζουν μεταξύ άλλων τα θέματα της επιμέλειας και της επικοινωνίας, οι πράξεις δεν είναι αποδεκτές από το Δημοτολόγιο Βόλου, με αποτέλεσμα οι έχουσες την επιμέλεια να μην μπορούν να επιδοτηθούν για τα ανήλικα τέκνα και να αναγκάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να προσκομίσουν δικαστική απόφαση!

Ετσι οι ασκούσες την επιμέλεια δεν αποφεύγουν τις δικαστικές περιπέτειες αν και έχουν λύσει τον γάμο τους συναινετικά, ενώ τα πινάκια των δικαστηρίων φορτώνονται με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές για τις διατροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις της Ειδικής Διατροφών το 2019 αυξήθηκαν στο Πρωτοδικείο Βόλου και ανήλθαν στις 142 από 74 που ήταν το 2018. Δικηγορικοί κύκλοι αποδίδουν την αύξηση αυτή στα προβλήματα που παρουσιάζονται με τη μετεγγραφή των παιδιών στη μερίδα των εχουσών την επιμέλεια από του άνδρα όπου εγγράφονται τα παιδιά αρχικώς μετά τον γάμο και σε μικρότερο βαθμό στα αποκτήματα που προστέθηκαν στην Ειδική Διατροφών.

Δικηγόροι παρατηρούν ότι συμβαίνει το οξύμωρο ο νόμος 4509/2017 να παρέχει τη δυνατότητα λύσης του γάμου με την διαδικασία των συναινετικών διαζυγίων μέσω συμβολαιογράφου, ωστόσο οι συμβολαιογραφικές πράξεις που περιλαμβάνουν και τα ιδιωτικά συμφωνητικά για την επιμέλεια, τη διατροφή και την επικοινωνία, δεν είναι εκτελεστές.

Ετσι οι υποθέσεις οδηγούνται και πάλι στα δικαστήρια με τις έχουσες την επιμέλεια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς ενώ μεγαλώνουν ανήλικα τέκνα, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν και να επωφεληθούν των δικαιωμάτων που δικαιούνται εκ του νόμου.

Πράγματι στο Δημοτολόγιο Βόλου απευθύνονται δυσαρεστημένες πολλές αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών για να ζητήσουν εξηγήσεις. Ομως, το Δημοτολόγιο απαντά ότι είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με έγγραφό της στο Δημοτολόγιο Βόλο με θέμα «Δημοτολογική τακτοποίηση παιδιών κατόπιν οριστικής επιμέλειας των με συμβολαιογραφική πράξη» απαντά σε σχετικό ερώτημα τα εξής:

«Η συμβολαιογραφική πράξη λύσης γάμου και το ιδιωτικό συμφωνητικό περί ρύθμισης επιμέλειας και διατροφής τέκνων δεν συμπαρασύρει και τη δημοτικότητα των τέκνων δεδομένου ότι αυτή ρυθμίζεται από τις ειδικότερες διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως ρητά ορίζεται ότι για την αλλαγή δημοτικότητας λόγω αλλαγής επιμέλειας απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση (άρθρο 15). Σε κάθε περίπτωση, η επιμέλεια ενός τέκνου παράγει όλα τα έννομα αποτελέσματα για τον γονέα και το τέκνο ανεξάρτητα από τη δημοτικότητά αυτού».

Αγνοια από τις αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών

Καμία από τις διαμαρτυρόμενες αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών δεν γνώριζε όταν έφθανε στο Δημοτολόγιο Βόλου ότι απαιτείται δικαστική απόφαση, ενώ είχαν προχωρήσει ήδη σε συναινετικό διαζύγιο, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων από κύκλους από το Δημοτολόγιο. Οι γυναίκες εξέφραζαν δυσφορία, αγανάκτηση, ακόμη και οργή σε ορισμένες περιπτώσεις. Νόμιζαν ότι είχαν τελειώσει με τα διαδικαστικά θέματα και λένε ότι αδικούνται.

Απαιτείται ερμηνευτική εγκύκλιος

Η εν λόγω ερμηνεία του νόμου προκαλεί διαμαρτυρίες στον δικηγορικό κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον νόμο για τα συναινετικά διαζύγια και αποδίδεται στην έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Δικηγόροι επισημαίνουν ότι πρέπει να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος, κάνοντας λόγο για κατάφωρη αδικία.

Συμβολαιογραφικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι συμβολαιογραφικές πράξεις είναι εκτελεστές για τα θέματα της επιμέλειας, της επικοινωνίας και της διατροφής και όχι μόνο για τη λύση του γάμου.

Τι προβλέπει ο νόμος

Συγκεκριμένα, το άρθρο 22 του Νόμου 4509/2017 που αντικαθιστά το άρθρο 1438 του Αστικού Κώδικα και αναφέρεται στη λύση του γάμου με συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ άλλων προβλέπει:

«Οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν τον γάμο τους. Η συμφωνία αυτή συνάπτεται μεταξύ των συζύγων με την παρουσία πληρεξούσιου δικηγόρου για καθέναν από αυτούς και υπογράφεται από τους ίδιους και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ή μόνον από τους τελευταίους, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος πρέπει να ρυθμίζεται η επιμέλειά τους, η επικοινωνία με αυτά και η διατροφή τους, με την ίδια ή με άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συζύγων, που υπογράφεται όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 και ισχύει για δύο (2) έτη τουλάχιστον.

Η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του γάμου, καθώς και η συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανήλικων τέκνων υποβάλλονται από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του κάθε συζύγου, μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια σε συμβολαιογράφο.

Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή».

Τα συναινετικά διαζύγια

Επισημαίνεται ότι μετά την εφαρμογή του νόμου 4509/17 για τα συναινετικά διαζύγια μεγάλος αριθμός ζευγαριών αποφεύγει τα Δικαστήρια και προτιμά να απευθύνεται με πληρεξούσιους δικηγόρους σε συμβολαιογράφους, λύνοντας τα δεσμά του γάμου χωρίς χρονοτριβή. Τα συναινετικά διαζύγια εκτιμάται ότι είναι ισάριθμα με τα διαζύγια κατ’ αντιδικία. Στη Δημοτολόγιο του Βόλου ενδεικτικά δηλώθηκαν 273 διαζύγια (συναινετικά και μη) το 2019 ενώ με τη διαδικασία των γαμικών διαφορών στα Δικαστήρια Βόλου εκδόθηκαν το περασμένο έτος 133 αποφάσεις για κατ’ αντιδικία διαζύγια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου