ΤΟΠΙΚΑ

Ανάκληση απολύσεων και περικοπών

ανάκληση-απολύσεων-και-περικοπών-237985

Προ των ευθυνών της θέτει τη Χαλυβουργία το ΕΚΒ και καλεί τον κ. Μάνεση, να ανακαλέσει τις 41 απολύσεις και τις περικοπές που ζήτησε από τους εργαζόμενους, μετά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τις ανακοινώσεις για τη μείωση του βιομηχανικού ρεύματος μέχρι και 35%.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Σύμφωνα με το ΕΚΒ δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι για τον κ. Μάνεση που τόσο καιρό επικαλούνταν το ενεργειακό κόστος για τις περικοπές που έκανε στις αποδοχές και τις απολύσεις και ζητείται να «σταματήσει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμα υλικά».

Η παρέμβαση του ΕΚΒ ήρθε μετά την απόφαση που ελήφθη χθες αργά το μεσημέρι στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για έκπτωση προς την ΛΑΡΚΟ και την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» η οποία θα ξεπεράσει το 20%. Το 35% θα ξεπεράσει η έκπτωση που θα δοθεί σε 33 μεγάλες βιομηχανίες μεταξύ οποίων οι χαλυβουργίες.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου πρότεινε την παροχή έκπτωσης 10% σε όλους τους πελάτες υψηλής τάσης.

Επιπλέον αποφασίστηκε έκπτωση όγκου 10% που αφορά πελάτες της ΔΕΗ (όπως το Αλουμίνιον και η ΛΑΡΚΟ) και αφορά κατανάλωση πάνω από 1.000 γιγαβατώρες και έκπτωση 25% επί του νυχτερινού τιμολογίου που αφορά την χαλυβουργία.

Τα τιμολόγια αυτά θα ισχύσουν το 2014 και 2015 αφού όπως ειπώθηκε πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο λόγω των έκτακτων συνθηκών της ελληνικής οικονομίας.

ΕΚΒ : «Ας απαντήσει ο κ. Μάνεσης…»

Δεν θα σταθούμε σ’ αυτή καθ’ εαυτήν την απόφαση της ΔΕΗ- τονίζει το ΕΚΒ- που, για άλλη μια φορά, με την έγκριση της Κυβέρνησης, έδειξε την «ευαισθησία» της, σπεύδοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, να αφουγκρασθεί μόνο τον «βαρύ πόνο» των βιομήχανων, που διαμαρτύρονταν για τη μείωση των κερδών τους, όχι όμως και τον πόνο εκατομμυρίων εργατικών νοικοκυριών, που λυγίζουν από τις συνεχείς ανατιμολογήσεις και τα χαράτσια.

Θα σταθούμε σε ένα άλλο, μέγιστο από πάσης πλευράς ζήτημα, που έχει να κάνει με τα όσα προηγήθηκαν της σημερινής απόφασης της ΔΕΗ και αφορούσαν στους εκβιασμούς, τις πιέσεις και την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων από εργοδότες σαν και τον ιδιοκτήτη της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, που, στο όνομα του υψηλού λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών τους, πετσόκοψαν τους μισθούς των εργαζομένων, κατακουρέλιασαν τις συμβάσεις τους, τσαλαπάτησαν την αξιοπρέπειά τους, χρησιμοποιώντας τους ωμά και αδίστακτα ως μοχλό πίεσης προς την Κυβέρνηση, για να πετύχουν τον στόχο τους.

Και να, λοιπόν, που τώρα τον πέτυχαν τον στόχο αυτό. Και να, που από αύριο το πρωί, όσο ρεύμα καταναλώσουν, για να παράξουν τα προϊόντα τους και να μην χάσουν τα κέρδη τους, θα το πληρώνουν φτηνότερα! Και να, που ό,τι ζήτησαν, το ’χουν».

Τέλος απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα όπως «Ας μας απαντήσουν λοιπόν. Και πρώτα εσείς, κε Μάνεση, που, μέχρι και την παραμονή της απόφασης της ΔΕΗ, συνεχίζατε να κατακρεουργείτε το προσωπικό Σας:

Τι θα κάνετε, με τους μισθούς των εργαζομένων; Θα τους ξαναδώσετε πίσω; Γιατί τώρα δεν έχετε άλλοθι, ώστε να ισοσκελίζετε τις δήθεν οικονομικές σας χασούρες με τον πόνο τόσων οικογενειών.

Θα ανταποδώσετε στους εργαζόμενους τη δική τους επίδειξη καλής θέλησης, ή θα συνεχίζετε να τους μεταχειρίζεστε σαν αναλώσιμα υλικά;

Τι θα κάνετε, κε Μάνεση, ώστε από δω και πέρα, οι χιλιάδες εργατικές οικογένειες (στις οποίες και είναι βέβαιο πως θα μετακυλυσθεί η προς εσάς έκπτωση της ΔΕΗ με νέα χαράτσια) να έχουν λόγο να σας ανέχονται»;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου