ΤΟΠΙΚΑ

«Παγωνιά» στα ταμεία των λαϊκών

παγωνιά-στα-ταμεία-των-λαϊκών-236248

«Παγωνιά» επικρατεί στα ταμεία των παραγωγών και εμπόρων οπωροκηπευτικών ειδών στις λαϊκές αγορές στον Βόλο. Η μεγάλη προσφορά αγαθών και οι σταθερές τιμές δεν φαίνεται να έχουν συμπαρασύρει την κατανάλωση, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα για το τραπέζι, ακόμη και το γιορτινό.

Παρά την κούρσα ανόδου που ακολουθούν οι τιμές στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και κατ’ επέκταση στις πρώτες ύλες και το κόστος παραγωγής, οι τιμές των οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές στον Βόλο είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, Απόστολο Τσακανίκα, σταθερές.

«Εχουμε επάρκεια αγαθών, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν και καλές τιμές. Δεν μετακυλήσαμε την αύξηση του κόστους παραγωγής στους καταναλωτές. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι πιο χαμηλές ακόμη και σε σχέση με πέρυσι», σημειώνει ο κ. Τσακανίκας.

Ωστόσο οι καταναλωτές είναι διστακτικοί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των παραγωγών, ακόμη και την εβδομάδα των Χριστουγέννων η κατανάλωση ήταν μειωμένη κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα. «Την εβδομάδα των Χριστουγέννων ό,τι έγινε ήταν την παραμονή και την προπαραμονή», ανέφερε. Μέχρι και πριν τα Χριστούγεννα μάλιστα, η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη, με την κατανάλωση και τους τζίρους να περιορίζονται στο μισό.

«Πέρυσι, λόγω των μέτρων για την πανδημία, εργαζόμασταν οι μισοί, ήταν όλα κλειστά και επομένως ο κόσμος έπρεπε να αγοράσει για να μαγειρέψει και να στρώσει το τραπέζι. Φέτος, υπάρχουν επιλογές και ο κόσμος περιορίζει τις μεγάλες καταναλώσεις στη λαϊκή αγορά», αναφέρει ο κ. Τσακανίκας.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η κατανάλωση είναι θέμα ψυχολογίας που επηρεάζεται άμεσα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ο κόσμος περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Δεν ξανοίγεται. Κρατά χρήματα σε περίπτωση ανάγκης. Προκαλούνται αμφιβολία και φόβος, ιδίως με τα μέτρα που ακούγονταν και μετά τα όσα ανακοινώθηκαν και θα ισχύουν από το νέο έτος», σημειώνει.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου